Sådan kan man pasteurisere æg derhjemme

Pasteuriserede æg har en lavere mikrobiologisk risiko, så de kan uden risiko indgå i kosten hos gravide kvinder og immunsvækkede personer.
Sådan kan man pasteurisere æg derhjemme
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Pasteuriserede æg anvendes ofte i cateringbranchen for at eliminere den mikrobiologiske risiko, der er forbundet med denne fødevare i frisk tilstand. Vil du gerne lære at pasteurisere æg derhjemme?

Før vi begynder, bør vi nævne, at æg er et reservoir for mange bakterier, der kan være skadelige for mennesker, og de fleste af dem er koncentreret i skallen.

Disse patogener kan dog trænge ind i ægget under visse omstændigheder. Hvis dette skulle ske, kan visse menneskers sundhed, især de mest sårbare, blive bragt i fare.

At pasteurisere æg derhjemme

Pasteurisering er ikke andet end en varmebehandling ved høj temperatur, der dræber patogene mikroorganismer og øger en fødevares sundhed og sikkerhed. I tilfælde af æg skal du blot opbevare dem i en gryde med vand på 60 grader celsius i 4 minutter for at minimere risikoen.

Det er bedst at bruge et køkkentermometer til at overvåge temperaturen hele tiden. Ved 64 grader begynder en del af ægget at koagulere, hvilket ville få det til at koge. Det ønsker vi ikke skal ske i dette tilfælde.

Derfor skal du være præcis, når du anvender varme for at begrænse tilstedeværelsen af bakterier uden at generere en ændring i selve fødevarens organoleptiske egenskaber.

Æg i kurv

Det er dog også muligt at købe denne type produkt. De fleste større supermarkeder har pasteuriserede æg til rådighed for forbrugeren.

Det er en god mulighed for tilberedning af saucer som mayonnaise, især når det skal indtages af personer, der falder inden for risikogrupper, såsom gravide kvinder.

Læs også denne artikel: Hvad er fødevaresikkerhed?

Andre pasteuriseringsmetoder

Der er andre metoder til at pasteurisere æg derhjemme til senere brug i forskellige kulinariske opskrifter. Den mest almindelige måde er at lægge æggene i en gryde i et vandbad. I dette tilfælde er det også nødvendigt at sørge for, at vandets temperatur ikke overstiger 64 grader celsius

Du skal knække ægget inde i beholderen i gryden, og processen er afsluttet efter 4 minutter. Fra dette tidspunkt er fødevaren klar til at indgå i en anden opskrift, selv om dette skal gøres straks. Du kan ikke opbevare det eller lægge det i køleskabet, da det er mere udsat for patogener, når det er uden for skallen.

Husk, at der i mange opskrifter på wienerbrød anvendes rå æg, og det samme gælder saucer.

Selv om det er rigtigt, at det under normale forhold ikke er nødvendigt at træffe denne foranstaltning, vil sommervarmen øge risikoen betydeligt. Jo højere den atmosfæriske temperatur er, desto mere forsigtig bør man være ved håndtering og brug af æg.

Risici ved bakterieforgiftning

Det er vigtigt at huske på, at bakterieforgiftning kan forårsage betydelige ændringer i fordøjelsessystemet, og det kan påvirke en persons helbred på mellemlang og lang sigt.

Normalt er denne type forløb kendetegnet ved symptomer som diarré, luft i maven og mavesmerter. Opkastninger kan også forekomme i nogle situationer.

En bunke med en masse æg

En af de tilknyttede risici her er imidlertid dehydrering som følge af væsketab. Ubalance i væskebalancen er især farligt hos ældre mennesker, da de har en lavere vandprocent i kroppen. De kan opleve en stigning i kropstemperaturen, som har en indvirkning på fysiologiske funktioner.

Ifølge forskning offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism forårsager en nedsat vandprocent i kroppen ændringer i det kognitive system, hvilket kan føre til delirium.

Denne situation er også bekymrende i forbindelse med børn, der er modtagelige for komplikationer som følge af processer med ubalance i væskebalancen.

Du er måske også interesseret i: At desinficere køkkensvampe: 5 glimrende tricks

Farer hos gravide

Under graviditeten skal du tage ekstreme forholdsregler på kostplan for at undgå forgiftninger, der kan bringe fosterets liv i fare. Det er helt forbudt at indtage saucer, hvor der er rå æg i.

Denne type fødevare kan forårsage abort, hvis den er forurenet med visse mikroorganismer. Dette fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Microbiology.

Den farligste af alle bakterier for fosteret er listeria. Ud over at forårsage aborter øger den risikoen for for tidlig fødsel eller forstyrrer den korrekte udvikling af barnets kognitive system.

Derfor skal der træffes alle nødvendige foranstaltninger for at sikre, at denne mikroorganisme ikke er til stede i moderens kost. Den kan findes i rå mælk og fjerkræ.

Som hovedregel bør rå animalske fødevarer undgås under graviditeten. Mange indeholder bakterier, som ikke nødvendigvis er sygdomsfremkaldende for moderen, men som kan påvirke fosterets udvikling negativt. En sådan situation skal undgås, for at graviditeten kan forløbe optimalt.

Hvilke andre fødevarer kan pasteuriseres?

Æg er ikke de eneste fødevarer, der kan pasteuriseres. Mælk og mejeriprodukter udsættes normalt også for denne steriliseringsproces for at sikre deres sundhed.

Alligevel er det muligt at finde visse sorter af rå mælk og friske oste på markedet. Man skal være meget forsigtig, når man indtager dem, for at undgå forgiftning.

Hos immunsupprimerede personer er det helt frarådet at spise mejeriprodukter, der ikke har gennemgået en termisk proces for at sikre, at der ikke er mikroorganismer i dem. I disse tilfælde er det lettere at opleve livstruende komplikationer såsom sepsis.

Som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Surgical Infections, er sepsis en af de vigtigste dødsårsager som følge af infektioner. Den består af, at patogener trænger ind i blodbanen, hvilket får dem til at sprede sig i hele kroppen. Mennesker med ændringer i mikrobiotaen eller problemer i immunsystemet er mere sårbare over for det.

Det er nemt at pasteurisere æg derhjemme

Som du har set, er metoden til at pasteurisere æg derhjemme slet ikke kompliceret. Det tager ikke engang meget tid, og derfor er det en perfekt metode at anvende i varme perioder for at sikre disse næringsrige fødevarers sundhed. Således vil folk, der tilhører risikogrupper, kunne forbruge dem uden problemer.

Husk dog på, at mange andre foranstaltninger i forbindelse med fødevarehygiejne skal overholdes. Disse omfatter korrekt rengøring af køkkenredskaber, korrekt opbevaring af fødevarer, håndvask osv. Kun ved at følge en række grundlæggende retningslinjer kan vi drastisk reducere antallet af bakterieinfektioner på verdensplan.

Det kan interessere dig ...
Skal jeg opbevare æg i eller udenfor køleskabet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skal jeg opbevare æg i eller udenfor køleskabet?

Skal du opbevare æg i eller udenfor køleskabet? Det er bedst at opbevare dem i køleskabet. I denne artikel forklarer vi hvorfor.  • Pross N. (2017). Effects of Dehydration on Brain Functioning: A Life-Span Perspective. Annals of nutrition & metabolism70 Suppl 1, 30–36. https://doi.org/10.1159/000463060
  • Pizarro-Cerdá, J., & Cossart, P. (2019). Microbe Profile: Listeria monocytogenes: a paradigm among intracellular bacterial pathogens. Microbiology (Reading, England)165(7), 719–721. https://doi.org/10.1099/mic.0.000800
  • Napolitano L. M. (2018). Sepsis 2018: Definitions and Guideline Changes. Surgical infections19(2), 117–125. https://doi.org/10.1089/sur.2017.278

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.