Aktiviteter til at lære børn om kropsdele

Spil, sange og andre aktiviteter er ideelle til at lære børn om kropsdele og fremme selvtillid. Få tips til det her i artiklen.
Aktiviteter til at lære børn om kropsdele
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 11 februar, 2023

Ved at lære børn om kropsdele hjælper det dem med at lære sig selv at kende og fremme den psykomotoriske udvikling. Lidt efter lidt bliver børnene bevidste om deres lemmer og andre kropsdele, samt hvordan de skal bruge dem.

Ifølge den spanske undersøgelse “Do I know my body? study” skal voksne være forberedt på at vejlede barnet og motivere ham/hend etil at udføre motoriske handlinger, der konkretiserer kropsgenkendelsen sammen med dens relationer i tid, rum og bevægelse.

Der er sjove måder at undervise om den menneskelige krop på. F.eks. ved at associere ord, der gør det muligt at lære navnet på delene. De lærer det måske ikke fra den ene dag til den anden, men engagement og kreativitet er afgørende for at tilskynde børn til at forstå deres krop.

Hvorfor er det vigtigt at lære børn om kropsdele?

Lille dreng peger på sin næse som eksempel på at lære børn om kropsdele

Når du nævner dele af den menneskelige krop foran dit barn, styrker du deres ordforråd. Det nationale kontor for Head Start understreger , at interaktion er afgørende for tilegnelse af sprog. Når du gentager ordet og peger på kropsdelen, styrker du desuden barnets forståelsesfærdigheder. I den henseende er identifikation af anatomi nødvendig for:

  • Kendskab til forskellene mellem den mandlige og kvindelige krop.
  • Fremme af uafhængighed, respekt og egenomsorg.
  • At påpege, at fysiske forskelle ikke begrænser rettighederne mellem kønnene.

Ligeledes er brugen af ens egen krop grundlæggende for mindreåriges selvopdagelse, hævdes det i en artikel fra Didactic Publications (på spansk). For børn, der kender hver enkelt del af deres krop, er det lettere at afklare, hvis de føler ubehag eller smerte.

Børn skal vide, hvordan de skal passe på deres krop og være opmærksomme, hvis nogen forsøger at gøre dem ondt.

I hvilken alder skal man lære børn om kropsdele?

Det er forkert at tro, at der er en bestemt alder for, hvornår børn skal vide, hvad kroppens dele er. Processen kan starte, når de er babyer, med fonetisk forbindelse og visuel forklaring.

Det er nemmere for et lille barn at vide, hvor munden er, hvis du nævner den og peger på din mund og derefter på barnets mund. Man mener, at det fra det første år er lettere at koncentrere sig, fastholde ord og finde den pågældende del.

Kan du lide denne artikel? Lær mere her: Unschooling: Fordele og ulemper for børn

Måder at lære børn om kropsdele på

Det er ikke noget stort problem at lære børn om kropsdele, hvis du i stedet for at være besat af, at de skal lære det, giver plads til sjove aktiviteter, som I begge nyder.

Forklar funktionerne

Hvis dit barn ved, hvad kropsdelen er til for, vil det være naturligt at identificere den. For at forklare, hvad hænder er, kan du lære dem at klappe i hænderne.

Til øjnene skal du vise dem, hvordan man åbner og lukker dem. Lad dem dufte til nogle aromaer, så de ved, hvad næsen er til. Lad dem smage på forskellige smage, så de registrerer, hvad munden og tungen er til.

Leg gættelege

Et uskyldigt spørgsmål som “Hvor er øjnene?” er nøglen til at lære, hvad de er, og hvor de er placeret. Spørgsmål vedrørende kroppen og en ordentlig forklaring af deres funktion fremmer forståelsen.

Læg puslespil sammen med barnet

Man kan få puslespil, hvor man skal sætte kropsdele sammen. Hvis du foretrækker et digitalt format, kan du også finde anatomirelaterede puslespil på tablets og smarttelefoner.

Målet er, at forældre eller plejere tager emnet op og arbejder på børnenes sociale færdigheder, visuelle-motoriske færdigheder og kritiske tænkning.

Nærbillede af barn med fodboldsko på

At pege på kropsdele, synge eller lægge puslespil er glimrende måder for børn at lære anatomi på.

Syng med dit barn

Fordelene ved musik for børn er at fremme kreativitet, styrkelse af koncentrationen, forbedringer af psykomotoriske færdigheder og auditiv perception samt styrkelse af sprog og omgængelighed. Så hvorfor ikke undervise ved at synge?

Lav en playliste med sange, der forklarer kroppens dele – der findes mange derude alt efter aldersgruppen. Hvis du foretrækker det, kan du finde teksten og understøtte sangen ved at pege med fingeren på det område, du nævner. Mens du f.eks. synger noget som “stampe med fødderne”, udfører du handlingen og opfordrer barnet til at gentage den.

Brug illustrationer og anden visuel støtte

Billedbøger med mennesker og dyr er ideelle til indlæring. Fokusér på illustrationen og bed barnet om at angive, hvor hestens ører er, dukkens arme eller dele af andre figurer, altid i overensstemmelse med den historie, der fortælles i teksten.

Børn modtager mange oplysninger gennem synet, så du kan lave store plakater med billeder af menneskekroppen. Tegnefilm i tv er også nyttige i undervisningen. Mens du ser på disse billeder, skal du tale med barnet om kropsdelene, og med tiden vil de genkende dem uden hjælp.

Tegn et menneske for at lære børn om kropsdele

Det er nyttigt at tegne en person i forbindelse med kropsbevidsthed. En teknik er at lægge barnet ned på et stort stykke papir eller karton, tegne barnets silhuet og sammen male kropsdelene.

Vælg farver til hvert område sammen, så I kan klassificere dem. En anden måde er at bruge klistermærker, der hentyder til delene, og placere dem på papiret. Det virker også at se sig i spejlet og pege på øjne, næse, ører, mund, arme, fingre, ben osv.

Quiz dit barn

Det er ikke bare et spørgsmål om at tjekke dit barns kropsdele og navngive dem, mens du gør det. Giv dem et hint og vent på, at de svarer. Du kan f.eks. spørge, med hvilken kropsdel kan man tale, hvilke lemmer løber man med, eller hvordan lytter man til musik.

Vis eksempler med dyr

Barnet kan have lettere ved at assimilere med dyr. Kig på tøjdyr, legetøj eller dit kæledyr og vis barnet, at de har øjne, en mund, ben og en næse. Benyt lejligheden til at fremhæve det særlige ved halen, hvis det er et dyr, der har en.

Tæl kropsdelene sammen med dit barn

Lad barnet vide, at han/hun har to øjne, en mund, to ører, to arme, to ben, en næse, fem fingre på hver hånd og fem tæer på hver fod osv. Efterhånden som barnet lærer at tælle, vil han/hun vide, hvordan kroppen er fysisk opbygget.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: 10 tips til at fremme aktiv lytning hos dine børn

Hvordan griber man emnet private kropsdele an med børn?

Lad dig ikke overrumple af et barns bekymring eller nysgerrighed over sine private dele. National Child Traumatic Stress Network understreger (artikel på spansk), at det er relevant at give korrekt og passende information i barndommen om kropsforandringer og seksuelle emner, for at de kan vokse op beskyttet, sundt og trygt i deres krop.

I børnehavealderen lærer små børn, hvad de normalt ser. Nogle gange vælger forældrene imidlertid at give øgenavne til kønsdele og skaber dermed en opfattelse af skam. Det er okay bare at kalde dem “penis” eller “vagina”, og efterhånden som de vokser op, vil de lægge mærke til forskellene mellem kønnene.

Selv om du ikke vil give seksualundervisning før tid, skal du finde en måde at få barnet og den voksne til at føle sig trygge på. Det er vigtigt, at barnet ved, at det har ret til privatlivets fred , og at ingen, ikke engang venner eller slægtninge, må røre ved deres krop på upassende vis.

Ting at huske på, når du vil lære børn om kropsdele

Når du vil lære børn om kropsdele, er det vigtigt at bruge passende udtryk, ikke øgenavne eller videnskabelige termer. Når du bruger rekvisitter, skal du også sørge for, at de er passende billeder og ikke fotografier af voksne.

Sørg for, at de forstår, at uanset fysiske sammenligninger mellem drenge og piger har de alle de samme rettigheder og fortjener respekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.