De mest almindelige behandlinger af hudgevækster under armene

Hudgevækster er godartede, ikke-smitsomme gevækster, og behandlingen er hovedsageligt af kosmetiske årsager. Få mere at vide om de tilgængelige behandlingsmuligheder i denne artikel.
De mest almindelige behandlinger af hudgevækster under armene

Sidste ændring: 03 oktober, 2021

Hudgevækster under armene forveksles ofte med vorter. Sidstnævnte er imidlertid forårsaget af papillomavirus og er således smitsomme. Det skal du tage højde for, når du har vorter i armhulerne, da de hurtigt vil sprede sig, hvis du tilfældigvis skærer dig og rører ved dem.

De førnævnte hudgevækster er ikke alvorlige, men mange ønsker alligevel at fjerne dem. Der er forskellige måder at gøre det på. Læs videre for at finde ud af mere om dem, da vi vil gennemgå forskellige former for behandling af disse læsioner.

Hvordan opstår hudgevækster på huden?

Hudgevækster er almindelige godartede hududvidelser, og de forekommer normalt i lysken, armhulerne, brystområdet, øjenlåg og halsområdet. De er normalt asymptomatiske, men kan give ubehag, når de sidder fast i skjortekraven eller en halskæde.

Der kan opstå mange hudgevækster sammen. Disse læsioner har en stilk af samme farve som huden og har en tendens til at være hyperpigmenteret – mørkere.

Enkelte er store og kan måle op til fem centimeter eller mere. De har mange folder. De svulmer nogle gange op efter traumer og kan forårsage ubehag og bløde, hvilket er tilstrækkelig grund til at fjerne dem.

Kvinde med modermærker på halsen

Nogle mennesker er tilbøjelige til at få hudgevækster under armene

Vi kender endnu ikke årsagen til disse hudmanifestationer. De er dog hyppigere hos personer med en genetisk disposition. F.eks. hos personer over 30 år og/eller med et højt BMI.

Hormonelle faktorer er vigtige, fordi de ofte opstår eller vokser hos gravide kvinder og personer med akromegali. Dette er en systemisk lidelse, der er forbundet med gigantisme. Desuden er hudgevækster under armene mere almindelige hos mænd end hos kvinder.

Der er nogle gange, hvor de er et tegn på en underliggende tilstand som f.eks. insulinresistens eller type 2-diabetes. Derfor skal en læge foretage en grundig undersøgelse for at udelukke mulige årsager efter at have fjernet dem.

Diagnose

En korrekt diagnose af en hudlæge er vigtig, fordi nogle hudlæsioner ligner hinanden. Disse fagfolk kan skelne mellem tumorer, nævi, neurofibromer og basalcelle karcinomer.

Som du kan se, er hudgevækster eller vorter under armene nemme at diagnosticere. En læge kan let klassificere dem ved at undersøge læsionen og stille de rigtige spørgsmål.

Disse læsioner bliver sorte, hvis man trykker på deres stilk, da der er en blodåre. Enhver farveændring kræver en mere detaljeret analyse med en biopsi.

Hvad gør vi ved hudgevækster under armene?

En specialist kan behandle hudgevækster med forskellige metoder. Som nævnt ovenstående er det ikke ægte vorter forårsaget af HPV, men du bør ikke forsøge at fjerne dem derhjemme. Du skal heller ikke bruge de antivortemidler, der sælges på apoteker, eller andre populære lægemidler som f.eks. kaustika eller irriterende midler.

Disse metoder kan forårsage infektion, blødning og efterlade uønskede ar. Derfor er det vigtigt at få en læge til at kontrollere læsionerne, før de fjernes. En hudgevækst, der er fjernet af en læge, bør danne en skorpe og derefter falde af spontant og efterlade en rødlig misfarvning, der vil falme med tiden.

Hudgevækster under armene

Find ud af: Typer af vorter og deres behandling

Behandlinger af hudgevækster under armene

Nogle behandlinger, der hurtigt vil fjerne denne type læsioner, er:

  • Klip dem med en kirurgisk saks eller en skalpel. Snittet skal flugte med huden. Det kan også være nødvendigt med eller uden sting, afhængigt af størrelsen på stilken.
  • Elektrokoagulation ved hjælp af en elektrisk strøm, der brænder de mest overfladiske lag af huden. Denne opvarmningsmetode er med til at forhindre blødning.
  • Kryoterapi er også en metode med flydende frysning ved hjælp af en aerosol, der placeres på læsionen, som danner en blære, der falder af af sig selv, efter at den er blevet til en skorpe.
  • Laser hjælper blodkarrene med at koagulere uden at skade det omkringliggende væv.

Kontakt altid en specialist, hvis du har hudgevækster under armene

Som det sidste er tilstedeværelsen af hudgevækster under armene ofte en kosmetisk gene. Læsionen er ikke ondartet, og derfor tror mange mennesker, at de kan fjerne den derhjemme.

Konsultér dog altid en hudlæge for at få den passende behandling. Dette skyldes, at hudlæger kender den bedste metode til din hud og tilstanden af læsionen i armhulen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Piqué Duran, E., and S. Palacios Llopis. “¿ Verruga?.” Canarias médica y quirúrgica (2008).
  • Jaled, Margarita, and Hugo César Moreno. “Virus papiloma humano (HPV) Parte II-clínica y terapéutica.” Dermatología Argentina 16.2 (2010): 102-109.
  • Concha, Marcela. “Diagnóstico y terapia del virus papiloma humano.” Revista chilena de infectología 24.3 (2007): 209-214.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.