Er det risikabelt at tage sol under graviditet?

Solbrun hud er tiltrækkende. Det er dog ikke rigtig et spørgsmål om æstetik: Den mørke farve opstår på grund af beskyttelse mod ultraviolette stråler. For meget solbadning kan derfor få alvorlige konsekvenser. Er det sikkert at tage sol under graviditet?
Er det risikabelt at tage sol under graviditet?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Sol og sundhed går hånd i hånd, så det kan synes lidt besynderligt at spørge, om det er risikabelt at tage sol under graviditet. Det korte svar er, at det kan det være, hvis det bliver en aktivitet, som man gør for meget uden at forstå dets begrænsninger.

Ultraviolette stråler med kort bælgelængde (UVB) og lang bølgelængde (UVA) har effekter på huden afhængig af deres intensitet og længde.

I den forstand ved vi, at huden under UVB-strålers handling producerer D3-vitamin, som er essentielt for knoglestrukturen. Der er dog kun behov for 20 til 30 minutters eksponering for solen for at opnå disse fordele.

Solbadning kræver mere tid og pleje. Og det involverer risici og kræver maksimal forsigtighed, hvis man gør det under solen, så solbadning i solcentre er fuldstændig udelukket.

I denne artikel vil vi forklare grundene til det.

Hvorfor tager vi sol?

Solbadning er en reaktion i huden til at beskytte sig selv mod handlingen af ultraviolette stråler med kort bælgelængde (UVB). Ozonlaget stopper denne stråling, men klimakriser har påvirket det, og tilstedeværelsen af disse stråler på jordens overflade er øget.

Huden fanger dem, og den naturlige reaktion, når de trænger gennem epidermis, er en mørkere farve – et produkt af melanin. Det er en biopolymer produceret af melanocytter, som er til stede i de dybeste lag af epidermis (eller stratum basale).

Melanin, som absorberer op til 99% af solens stråler, er lagret i keratinocytter, som er cellerne, der danner huden. Det er her, det ophobes omkring cellekerner for at beskytte DNA fra mulige mutationer på grund af effekterne af solens stråler.

Langvarig eksponering for solen betyder at overskride den naturlige barriere og gå fra en tiltrækkende farve til en forbrænding.

Måske du også vil være interesseret i denne artikel: De sundhedsmæssige effekter af solstråling

Er det risikabelt at tage sol under graviditet?

Kvinde med solcreme på ryg

Generelt anbefales det ikke at tage sol. Sommerens begejstring, følelsen af frihed og tanken om, at lidt mere ikke vil skade, kan få alvorlige konsekvenser. Hvis man tager alle forbeholdene og er opmærksom på risiciene, vil lidt sol dog være godt for både dig og din baby.

Solen hjælper med at omdanne D-vitamin, hvilket bidrager til optagelsen af calcium, som hjælper med at styrke knogler hos både mor og baby, der får calcium gennem moderkagen. Behovet for D-vitamin øges med op til 300% under mineraliseringen af knoglerne hos fosteret.

På samme tid medfører eksponering for solen i maks en halv time ikke nødvendigvis, at man bliver brun. Det er sundt at få sol i morgentimerne før klokken elleve eller om eftermiddagen efter klokken sytten. 

Men at tage sol er en reaktion på solens stråler, foruden at være et spørgsmål om æstetik, og dets intensitet vil afhænge mere af typen af hud end af den mængde sol, man får.

Hvis huden er meget lys, før man tager sol, bliver den forbrændt. For at beskytte sig selv skal man derfor bruge en beskyttelsesfaktor mellem 20 og 50. Hvis ens hud er lidt mørkere, vil den gradvist blive mere brun, og beskyttelsesfaktoren bør være mellem 15 og 20.

Mørkere hud bliver på den anden side hurtigere brun. Meget mørk hud får farve i dybden. I disse tilfælde bør solfaktoren henholdsvis være mellem 10 og 15 eller 4 og 10. Kort sagt bør vi ikke eksponere os selv for solens stråler uden den passende beskyttelse.

Mulige konsekvenser, hvis du vælger at tage sol under graviditet

Under graviditet bliver huden mere følsom på grund af øgningen af hormoner og en større blodforsyning. Hvis eksponering for UV-stråler er en bekymring, er det forsvarligt at anse det som risikabelt at tage sol under graviditet.

Chloasma

Det kaldes også melasma. Det er mørke pletter forårsaget af en øget produktion af progesteron. De er som regel at se i  ansigtet (over læben, kindbenene og panden). Intensiteten vil afhænge af tiden i solen.

Mørkere hud er mere modtagelig for dets forekomst. Når det dukker op, er det meget svært at få til at forsvinde.

Melanoma

Det er en type hudkræft, som udvikler sig, når melanocytter vokser ud af kontrol. Blandt årsagerne er genetisk prædisponering og eksponering for solen. Det er mere hyppigt på hvid hud, hud med mange fregner og hos rødhårede.

Spinal bifida

Eksponering for ultraviolette stråler forårsager overophedning, hvilket kan påvirke udviklingen af babyens rygsøjle. Det fører også til en reduceret mængde af folinsyre, hvilket øger risikoen for spina bifida.

Grunden er, at folinsyre er følsomt over for sollys og degraderes, især under handlingen fra solens stråler.

Tanoreksi

Af alle de ovenstående grunde kan eksponering for solen uden at være forsigtig og med en besættende ivrighed efter at blive brun være et tegn på tanoreksi. En besættelse af at være brun kan få gravide kvinder til af gå i solcentre med en højere koncentration af stråler, som er mere aggressive end de naturlige.

Vi har allerede set, at solen er sundt på de rigtige tidspunkter. Men hvis vi ønsker at få farve, er eksponering for solen ikke den eneste løsning.

Nogle særlige cremer kombinerer deres aktive ingredienser med keratin og andre proteiner i det overfladiske lag af huden. De producerer derfor en farve uden melanin, som kan tilpasses ens æstetiske ønsker.

Kvinde soler sig på strand

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Tanoreksi: Når det bliver en besættelse at være brun

Tips til at beskytte dig selv mod stråling under graviditet

Indenfor de retningslinjer, der dikteres af sund fornuft, såsom anvendelse af solcreme og at vælge de rigtige tidspunkter, bør den første dag i solen ikke overstige 15 minutter.

Hvis din sommerferie er lang, kan du øge det med ti minutter den efterfølgende dag. Du kan fortsætte således i op til ti dage, hvis det er nødvendigt. Det fungerer som en mekanisme til at forberede huden til at modstå solen.

Med denne metode til solbadning vil du være beskyttet mod de øjeblikkelige, men ikke mod de langvarige effekter, såsom hudkræft eller tidlig aldring. Solbadning må ikke være en hyppig begivenhed.

Derudover hjælper det ikke at bruge parasoller eller sidde i skyggen, for sand og vand fungerer som spejle, der afspejler strålingen. Og risikoen ligger i at være eksponeret, mens man tror, man er beskyttet. Forbrændingen vil opstå senere.

Ja, det er risikabelt at tage sol under graviditet

Hvis du ikke kan undgå at være i solen efter klokken elleve, og du finder det uimodståeligt at ligge i solen eller under en parasol, så er det risikabelt at tage sol under graviditet.

I dette tilfælde er solcreme livsnødvendigt. Alle eksponerede dele af kroppen skal beskyttes ordentligt.

Man bør påføre det i tilstrækkelige mængder 30 til 60 minutter før eksponering. Efter at have badet eller svedt bør man komme solcreme på igen.

Det betyder ikke noget, om emballagen siger, at det er vandafvisende. Hvis der er gået mere end tre timer med soleksponering, så kom solcreme på igen. Ingen tiltag er for overdrevne, når det kommer til at beskytte din hud og især din babys udvikling og sundhed.

Det kan interessere dig ...
Mangel på appetit under graviditeten
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mangel på appetit under graviditeten

Det lyder måske ikke logisk, men mangel på appetit under graviditeten er faktisk et ret udbredt problem. Læs her hvorfor, og hvad du kan gøre ved d...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.