Alt om at opstarte på rigtig mad til babyer

Når en baby er seks måneder gammel, sker der en vigtig ændring i deres kost: Det er tid til, at de kan opstarte på rigtig mad. Selvom det for forældre er en udfordring at introducere rigtig mad til babyer, er deres kroppe forberedt på det.
Alt om at opstarte på rigtig mad til babyer

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er et følsomt emne at opstarte på rigtig mad til babyer. Det bliver nødt til at blive gjort gradvist, når en baby er nogle få måneder gammel.

Under graviditeten spiller moderkagen en vigtig rolle i at give næring til fosteret. Babyens fordøjelsessystem skal derfor tilpasse sig efter fødslen. Det er grunden til, hvorfor nyfødte ikke tolererer alle former for mad.

I denne artikel vil vi fortælle dig om at opstarte på rigtig mad til babyer, hvordan man ved, at ens baby er klar til det, de anbefalede fødevarer og nogle generelle vejledninger, som man bør tage med i overvejelserne.

At opstarte på rigtig mad: Hvordan ved man, at ens baby er klar?

Babyer bør blive ammet eller få flaske som den eneste kilde til mad de første måneder af livet. Når babyen er seks måneder gammel, kan man opstarte på rigtig mad. Babyer kan dog fortsætte med at blive ammet eller få flaske, indtil de er to år gamle, mens de spiser andet mad ved siden af.

Foruden alderen er en anden faktor, man bliver nødt til at overveje, relateret til højde og vægt. Når babyer er omkring fire måneder gamle, vejer de dobbelt så meget, som de gjorde ved fødslen. I nogle specifikke tilfælde kan behovet for at starte op på rigtig mad blive evalueret, selvom det vil være specifikke undtagelser, somvkun en børnelæge kan indikere.

Andre aspekter, man bør overveje, er forskellige signaler, som babyen kommer med. Det følgende indikerer, at en baby er klar til at få rigtig mad. For eksempel kan de:

 • Sidde selv og holde hovedet oprejst.
 • Vise interesse i maden omkring dem.
 • Åbne deres mund for at tage mad ind i munden.
 • Lave tyggebevægelser.
Baby spiser af skål

Læs også denne artikel: De bedste sutter til din baby

Anbefalede fødevarer til dette stadie

Du kan inkludere mange forskellige typer fødevarer i din babys kost for at starte op på dette stadie. Nogle er dog mere anbefalet end andre. Nogle af dem er:

 • Kornsorter. Ris, havre, majs og byg er fødevarer rige på vitaminer og mineralerDe er derudover vigtige kilder til fiber.
 • Grøntsager. De er rige på mange forskellige næringsstoffer, endda protein. Man kan lave babymos med dem.
 • Frugter. De er ret lækre i sig selv. Du bør vælge friske frugter, ikke fra dåse.
 • Fødevarer af animalsk oprindelse. Kød og fisk er rige på protein, A-vitamin, jern, zink, fosfor og calcium. Med hensyn til æg anbefaler eksperter at vente, indtil baby er mindst et år gammel for at teste deres tolerance med en lille portion på grund af risikoen for fødevareallergi.
 • Bælgfrugter. De er den bedste kilde til protein af ikke-animalsk oprindelse.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren

At opstarte på rigtig mad til babyer: Sådan gør man det

Når det kommer til at opstarte på rigtig mad, er det vigtigt at sikre, at babyen ikke afviser nye fødevarer. Selvom det kan ske i begyndelsen, skal man bare blive ved.

Man bør faktisk give små mængder mad. Husk, at babyer spsier meget mindre mad, end voksne gør. Man bliver derfor nødt til at give deres fordøjelsessystem nok tid til at tilpasse sig til ændringen. Bliv derfor ikke frustreret, hvis de ikke spiser særlig meget af maden.

For det andet er det nemmere at opstarte på rigtig mad ved at veksle mellem det og amning eller flaske. Det betyder at amme din baby eller give den en flaske og derefter give dem en skefuld mad, og derefter mere mælk. På den måde vil de vænne sig til maden.

Under denne proces kan babyen lege med maden. Nogle gange vil det ende i deres ansigt, på hænder, hagesmækken eller gulvet, alle andre steder end i deres mund.

Du må ikke blive irriteret på babyen over det, eftersom de kan mærke irritationen og måske vil afvise maden næste gang. Derimod skal man snakke blidt til dem og opmuntre dem til at spise. Hvis ens baby græder eller ikke ønsker at åbne munden, så er det bedre at vente frem for at insistere på, at de skal spise.

Ændringer hos babyer, når de begynder på rigtig mad

Når du begynder på rigtig mad til din baby, vil du bemærke mange ændringer hos din baby. Deres afføring vil være mere fast, og dets farve og lugt vil også ændre sig. Ligeledes vil deres urin blive mere grumset.

Selvom noget afføring kan indeholde ufordøjet mad, bør man ikke blive bekymret over det. Tarmbevægelsernes hyppighed kan også ændre sig, da det bliver mindre hyppigt. Det er dog ikke et tegn på forstoppelse.

På den anden side vil man bemærke, at i takt med at babyen vænner sig til den rigtige mad, vil de få en større appetit og spise større portioner. Lidt efter lidt vil de stoppe med at amme eller få flaske.

Generelle anbefalinger til af made små børn

Her er nogle simple anbefalinger, man bør følge, når man opstarter på rigtig mad til baby:

 • Mad, som de kan spise med hænderne. Som regel i dette stadie skal man made baby med en ske. Man bør dog alligevel lade babyen tage maden i hænderne og spise det selv, hvis de har lyst. Vær blot sikker på, at de ikke tager store bidder.
 • Prøv forskellige fødevarer. Giv ikke dit barn mange forskellige fødevarer på samme tid. Med andre ord er det bedst at give dem én fødevare af gangen. På den måde vil man vide, hvilke fødevarer de bedst kan lide. I dag kan du prøve en kornsort, i morgen en grøntsagspuré.
 • Frugtjuice. Man kan lave frugtjuice, som man kan give baby med en flaske eller kop, så længe frugten er frisk. Man bør ikke tilsætte sukker til babyens juice.
Baby spiser grøntsager som eksempel på at opstarte på rigtig mad

Ikke al mad er godt til babyer

Nogle forældre kan blive bekymrede, hvis deres baby ikke spiser nok rigtig mad i begyndelsen. Men det er helt fint, at babyen spiser omkring 30 gram til at starte med, så de kan tilpasse sig.

Nogle af de fødevarer, man bør undgå at give en baby, er mad fra dåse, pålæg, konserves, popcorn og andre fødevarer, som de kan blive kvalt i. Det er vigtigt at evaluere størrelsen på bidderne for at undgå ulykker.

Prøv altid at mose maden, så de nemt kan sluge det selv. Giv ikke din baby for store stykker. Som det sidste bør du ikke tilsætte salt, eftersom det ikke er godt for dem. Det kan faktisk øge risikoen for kroniske sygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De la Torre J. Pediatría accesible: guía para el cuidado del niño. México: Siglo XXI, 1998.
 • Eisenberg A, Murkoff H, Hathaway S. El primer año del bebé. Bogotá: Norma, 2010.
 • Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. Washington: OPS, 2010.
 • UNICEF. Estado Mundial de la Infancia. Niños, alimentos y nutrición: crecer bien en un mundo en transformación. Nueva York: UNICEF, 2019.
 • UNICEF. Evaluación del crecimiento de niños y niñas. Argentina: Gobierno de la Provincia de Salta, 2012.
 • Vallet M. Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. Madrid: Wolters Kluwer, 2007.
 • Walker W, Humphries C. Alimentación sana para niños. Barcelona: Paidós, 2011.
 • Pérez-Escamilla, Rafael. “Evidence based breast-feeding promotion: the Baby-Friendly Hospital Initiative.” The journal of nutrition 137.2 (2007): 484-487.
 • Pérez-Escamilla, Rafael, Sofia Segura-Pérez, and Megan Lott. “Feeding guidelines for infants and young toddlers: a responsive parenting approach.” Nutrition Today 52.5 (2017): 223-231.
 • Madani, Shailender, Lisa Tsang, and Deepak Kamat. “Constipation in children: a practical review.” Pediatric annals 45.5 (2016): e189-e196.
 • Bournez, Marie, et al. “Use of added sugar, salt and fat in the first year in France and associated factors in the ELFE cohort study.” 5. international conference on Nutrition and growth. 2018.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.