Alt, hvad du skal vide, før du vælger at donere dit hår

Lad ikke dit hår gå tabt på gulvet i en salon. Bliv informeret, og donér det til et godt formål. Her er alt, hvad du har brug for at vide.
Alt, hvad du skal vide, før du vælger at donere dit hår
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Når du beslutter dig for at donere dit hår, hjælper du kvinder og piger, der har været nødt til at gennemgå den ødelæggende oplevelse at miste deres hår. Og det er enkelt. Du skal blot følge de krav, der stilles af organisationer, som tilbyder gratis eller billige parykker til dem, der kæmper mod sygdomme som f.eks. kræft.

Som det fremgår af en artikel fra American Society of Clinical Oncology (ASCO) , kan en paryk give styrke, håb og selvtillid til dem, der kæmper med de følelsesmæssige udfordringer ved at miste deres hår på grund af sygdom. Hvad skal man nu overveje for at være donor? Lad os se på det.

Hvorfor donere dit hår?

At lide af en sygdom som kræft kan i høj grad påvirke selvværdet. Læg dertil aggressive behandlinger og bivirkninger som hårtab, og det er normalt for patienterne at føle sig utilpas i deres krop.

Det er imidlertid af største vigtighed at dyrke disse menneskers selvværd. Der er videnskabelig dokumentation, der understreger vigtigheden af at hjælpe kræftpatienter med tiltag og strategier til at håndtere deres fysiske og psykosociale tilstand.

Dette skyldes, at en god selvopfattelse får dem til at føle sig selvsikre og giver dem mulighed for at have positive tanker til at overvinde de udfordringer, som deres sygdom pålægger dem.

Mange kvinder og piger må gå igennem denne vanskelige situation. Derfor kan du ved at donere dit hår til en organisation, der har til formål at fremstille og udlevere gratis eller billige parykker, give dem et smil tilbage på læben og naturligvis motivere dem i denne hårde kamp.

Kræftpatient står med paryk

At donere hår er en form for støtte til de kvinder og piger, der har mistet deres hår på grund af sygdomme som kræft.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: 13 tricks til makeup og frisurer, der sparer tid om morgenen

Krav til hårdonation

Hverken alder eller køn er relevant, når det kommer til at donere hår. Det vil blive modtaget af organisationerne, så længe det opfylder følgende krav:

 • Det skal være sundt. Hvis du vil donere, skal du sørge for, at håret ikke er beskadiget af farvning, permanentning eller kemisk glatning. Husk også, at selv om farvet hår er acceptabelt (så længe det er sundt), er afbleget hår ikke acceptabelt.
 • Det må ikke være beskidt eller vådt. Håret skal afleveres rent og tørt til foreningerne. Ellers kan det ikke bruges.
 • Det grå hår må ikke overstige 5 %. Dette krav skyldes, at grå hår kan komplicere processen med behandling og farvning af håret.
 • Det skal være mindst 25 centimeter langt. Dette er den mindste længde, som håret skal have.
 • Stråene skal klippes i samme højde og retning. Til dette kan det være nødvendigt at samle det i fletninger eller hestehaler.

Hvor kan du donere dit hår?

Hvis du er fast besluttet på at donere og opfylder kravene, er det næste skridt at finde den organisation, der er dedikeret til sagen. I Danmark er der f.eks. et stort udvalg. Lad os se på nogle af dem.

 • Toftild. Denne organisation indsamler hår, som bruges til parykker De tager imod dem pr. post.
 • Air Skin Denmark. Denne organisation, der ligger i Odense, fremstiller parykker af naturhår til personer, der lider af alopecia. Håret kan doneres ved at blive klippet i deres salon eller sendes pr. post.
 • Vilas Parykker. Her anvendes håret til at lave parykker. Derudover inkluderer hver hårdonation en donation til Kræftens Bekæmpelse og Danske Hospitalsklovne.

Sådan klipper og donerer du selv dit hår

Du er næsten klar til at klippe og sende dit hår for at lave en smuk paryk. Her er, hvordan du gør det:

 • Start med at vaske og tørre dit hår. Husk, at det ikke anbefales at bruge stylingprodukter. Håret skal tørre, før du kan klippe det.
 • Sæt håret op i en hestehale eller fletning. Brug en elastik til begge ender.
 • Klip over den øverste elastik.
 • Kom den lok, du har klippet, i en lukket pose.
 • Aflever den eller send den med posten til den forening, du vælger.

Hvis du nu føler dig mere tryg i hænderne på en professionel, så husk, at du også kan besøge en af de solidariske frisører, der er tilknyttet en af de organisationer, der står for at lave parykker.

Kvinde viser, hvordan du kan donere dit hår

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad du bør vide om kropsdonation

Donationer hjælper

Hvis du en dag vågnede op og fik lyst til at klippe det hår, du har ladet gro i så lang tid, så lad det ikke gå tabt på salonens gulve, donér det og få et smil frem på læben hos en kvinde eller pige, der går igennem en svær tid.

Husk, at hvis du er frisør, kan du også hjælpe ved at blive solidarisk frisør.

Det kan interessere dig ...
Blodtransfusioner – Formål og procedure
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Blodtransfusioner – Formål og procedure

Blodtransfusioner kan udsætte mange menneskers død, blandt andet dem, der bløder, og dem med et knoglemarvsproblem eller en medfødt sygdom. • Hibbs, S. (2018). How to Donate Your Hair to Help People With Cancer. American Society of Clinical Oncology (ASCO). Available in https://www.cancer.net/blog/2018-04/how-donate-your-hair-help-people-with-cancer
 • Leite, M. A., Nogueira, D. A., & Terra, F. (2015). Evaluation of self-esteem in cancer patients undergoing chemotherapy treatment. Revista latino-americana de enfermagem, 23(6), 1082–1089. https://doi.org/10.1590/0104-1169.0575.2652
 • Dua P, Heiland MF, Kracen AC, Deshields TL. Cancer-related hair loss: a selective review of the alopecia research literature. Psychooncology. 2017 Apr;26(4):438-443. doi: 10.1002/pon.4039. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26594010.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.