Alternativer til valle og deres egenskaber

Det er ikke let at finde et alternativ til valle, da det indeholder vigtige næringsstoffer til vores krop. Det hjælper med at eliminere overskuddet af mættet fedt, der findes i mælken, blandt andet. Læs mere for at lære om dets egenskaber og mulige alternativer til valle.
Alternativer til valle og deres egenskaber
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du kan ikke altid finde kærnemælk, og hvis det er tilfældet kan du bruge valle eller alternativer til valle til at lave det selv. I dag vil vi gerne vise dig nogle erstatninger for valle. Vi drøfter også deres fordele og egenskaber.

Valle er en let sur mælk. Denne surhedsgrad kommer fra de mælkesyrer, der findes i den, da valleproteiner er let koaguleret.

For årtier siden, da smør blev kærnet ved håndkraft, var der en væske tilbage ved slutningen af ​​denne proces. Denne væske blev kaldt “valle”, og den indeholdt mindre mælkefedt end almindeligt smør.

valle har et meget lavere fedtindhold end smør eller creme fraiche. Nu om dage tilsætter valleproducenter mælkesyrebakterier til skummet eller fedtfattig mælk for at opnå det.

Læs også: Fordele og ulemper ved at drikke mælk

Næringsværdi

 • I sin grundlæggende vandige sammensætning indeholde valle de vigtigste vandopløselige mineraler og vitaminer af mælkeformigt oprindelse. Det er også en fremragende kilde til vitaminer fra gruppe B (B1, B6 og B12), som er essentielle for korrekt kropsudvikling og funktion.
 • Valle er også rigt på C- og D-vitaminer, der tjener til at styrke dit immunsystem. Dette er værd at huske på i forkølelses- og influenzasæsonen.
 • En anden vigtig egenskab ved valle er, at det har en høj koncentration af mineraler såsom calcium, fosfor, kalium, natrium, mangan og magnesium, som alle er essentielle for, at vores krop fungerer korrekt.
 • Til sidst skal du bemærke, at det har et forholdsvis lavt kalorieindeks, så dets forbrug anbefales til dem med højt kolesteroltal i deres arterier og gerne vil hjælpe med at behandle hjerte-kar-sygdomme, såsom hypertension.
 • Ligeledes anbefaler læger forbruget af valle til dem, der har brug for at tabe sig, da det er en hypokalorisk forbindelse.

Vallens vigtigste egenskaber

Mælk plasker ned på bord

Som du kan forestille dig, kan de vigtigste næringsstoffer i valle hjælpe dig med at holde dig sund. Dette er noget, som senere kan oversættes til en række fordele, du skal tage hensyn til:

 • Det er meget værdifuldt for vores mikrobiota, da det fungerer som et potent præbiotikum i vores tarm. Derfor er det meget nyttigt i behandlingen af ​​lidelser som diarré og forstoppelse.
 • Valle er et godt supplement til atleter, da det tilskynder til en bedre syntese af kulhydrater, der senere bliver til energi.
 • Det fungerer også som et naturlig udrensningsmiddel. Dette skyldes, at det har et højt indhold af aminosyrer, såsom glutamin. Det hjælper også med at regenerere tabt levervæv.

Læs også: En sund lever: Fødevarer, der skal undgås

Fem alternativer til valle

I sin grundlæggende vandige sammensætning har valle de vigtigste vandopløselige mineraler og vitaminer i dets mælkeform

Hvor vidunderligt valle end er, er det ofte svært at få fat på nu om dage. Følgende alternativer giver dog nogle lignende fordele:

 • Lav din valle med vinsten. Bland 1 3/4 tsk vinsten med en kop mælk og lad stå ved stuetemperatur i 5-10 minutter, indtil det bundfælder. Si det derefter, og det er klar til brug.
 • Brug citronsaft. Bland en spiseskefuld citronsaft med en kop skummetmælk. Lad blandingen stå ved stuetemperatur i ca. 5-10 minutter. Det kommer til at ligne koaguleret mælk eller meget flydende yoghurt. Si det og brug det.
 • Lav det med yoghurt. Bland to spiseskefulde mælk med nok yoghurt naturel til at fylde en kop. Rør i det og brug det.
 • Brug creme fraiche. Du kan nemt lave en hurtig valleerstatning ved at udtynde creme fraiche med lidt mælk. Derefter røres for at blande det og det er klart til brug.
 • Brug klar eddike eller æblecidereddike. Tilføj en spiseskefuld klar eddike eller æblecidereddike til en kop halvskummet eller skummet mælk. Lad blandingen stå ved stuetemperatur i 5-10 minutter (det skal se koaguleret ud). Rør i det og brug det.

Nu kender du til de mange fordele ved valle og dets alternativer. Prøv at medtage dem regelmæssigt i din kost!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Karakoyun I., Duman C., Demet Arslan F., Baysoy A., et al., Vitramin B12 and folic acid associated megaloblastic anemia: could it mislead the diagnosis of breast cancer? Int J Vitam Nutr Res, 2019. 89 (5-6): 255-260.
 • Poveda E., Suerto lácteo, generalidades y potencial uso como fuente de calcio de alta biodisponibilidad. Rev Chil Nutr, 2013.
 • Skryplonek K., Dmytrow I., Mituniewicz Malek A., Probiotic fermented beverages based on acid whey. J Dairy Sci, 2019. 102 (9): 7773-7780.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.