Tag propolis ved de første symptomer på forkølelse og influenza

Ved du, hvad de sundhedsmæssige fordele ved propolis er? Vidste du, at det kan være et hjælpestof til at lindre forkølelses- og influenzasymptomer? I dag fortæller vi alt om dette naturlige produkt.
Tag propolis ved de første symptomer på forkølelse og influenza
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Propolis er et fremragende naturligt antibiotikum til nogen, der lider af tidlige forkølelses- og influenzasymptomer. Selvom det ikke er den foretrukne behandling til disse sundhedsmæssige problemer, kan det være et hjælpestof med store fordele. Vil du lære mere?

Sammensætningen af denne naturlige ingrediens kan variere alt efter biernes placering og de træer og blomster, de har adgang til. Generelt indeholder de flavonoider og andre bioaktive forbindelser med medicinsk potentiale. Her fortæller vi dig mere om deres fordele.

De første symptomer på forkølelse og influenza

Mange mennesker kan ofte ikke skelne mellem influenza og forkølelse, da deres symptomer er ret ens. Som en udgivelse fra Centers for Disease Control and Prevention nævner, er forkølelse mildere end influenza og forårsager normalt ikke alvorlige komplikationer.

I modsætning hertil ledsages influenza normalt af følgende symptomer:

 • Moderat eller høj feber.
 • Kuldegysninger.
 • Hoste og ondt i halsen.
 • Slim.
 • Muskelsmerter.
 • Hovedpine.
 • Træthed.

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man behandler det. I denne forstand er det bedst at søge lægehjælp, da fagfolk har alle mulighederne for at give en mere nøjagtig diagnose og foreslå en behandling på baggrund af dette.

Lægen kan også afgøre, om det er praktisk at supplere behandlingen med produkter såsom propolis.

En kvinde, der pudser næse

Propolis

Som bemærket i en undersøgelse offentliggjort i Advances in Pharmacological Sciences er propolis en harpiks, som bier ekstraherer fra planter, træets knopper og andre plantekilder. Derefter bruger de det til at belægge og beskytte deres bistader.

Det består af harpiks og voks samt ingredienser som flavonoider, mineraler, vitaminer og æteriske olier. Det er også en ingrediens, der er tilskrevet terapeutisk anvendelse på grund af dets antioxidant, antiinflammatoriske og antibakterielle aktivitet.

Generelt anbefales det ofte som et supplerende middel mod forskellige typer infektioner, skader og sygdomme. Selvom evidens stadig er begrænset, er der fund, der understøtter nogle af dets terapeutiske anvendelser.

De sundhedsmæssige fordele ved propolis

Selvom det til dato endnu ikke er accepteret som den foretrukne behandling af influenza og forkølelse, er propolis et produkt, der anbefales som et supplement til at lindre symptomerne på disse sundhedsmæssige problemer.

Ifølge forskning offentliggjort i Evid Based Complement Alternat Med. er det et produkt med antiinflammatoriske, antioxidant, antivirale og immunmodulatoriske egenskaber, der utvivlsomt hjælper med at håndtere disse luftvejsproblemer.

Som beskrevet i denne undersøgelse er det et godt supplement til at styrke immunforsvaret og forbedre din krops reaktion mod patogener, der forårsager infektion. Derudover kan dets antivirale virkninger endda bekæmpe den virus, der forårsager influenza.

Nogle krukker med honning og propolis på et træbord

Sådan anvendes det

Til dato er der ingen medicinsk anbefalet dosis til forbrug af propolis. Derfor foreslås mere forskning i de undersøgelser, der er udført om emnet. Generelt anser eksperter dog ikke dette produkt for at have en høj risiko, og der er ingen rapporter om bivirkninger undtagen hos dem, der er allergiske over for honning eller bier.

En undersøgelse anbefaler en daglig koncentration på ca. 70 milligram om dagen, men dette er ikke en anbefaling fra Food and Drug Administration (FDA). Ofte foreslår producenter en dosis på etiketterne. Under alle omstændigheder er det bedst at spørge din læge, inden du tager disse kosttilskud.

Propolis fås på apoteker og i helsekostbutikker. Den fås som creme, salve og lotion. Derudover kan du tage det oralt, da det også kommer i form af tabletter, flydende ekstrakt og kapsler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2018). Key Facts About Influenza (Flu). Retrieved from https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fflu%2Fkeyfacts.htm
 • Wagh VD. Propolis: a wonder bees product and its pharmacological potentials. Adv Pharmacol Sci. 2013;2013:308249. doi:10.1155/2013/308249
 • Silva-Carvalho R, Baltazar F, Almeida-Aguiar C. Propolis: A Complex Natural Product with a Plethora of Biological Activities That Can Be Explored for Drug Development. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:206439. doi:10.1155/2015/206439
 • Miguel MG, Antunes MD. Is propolis safe as an alternative medicine?. J Pharm Bioallied Sci. 2011;3(4):479–495. doi:10.4103/0975-7406.90101
 • Lotfy, M. (2006). Biological activity of bee propolis in health and disease. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. Asian Pacific Organization for Cancer Prevention.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.