Den ernæringsmæssige værdi og fordelene ved kålroe

Vil du gerne vide mere om fordelene ved kålroe?
Den ernæringsmæssige værdi og fordelene ved kålroe
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Er det kål eller er det en roe? Selv om de ser meget forskellige ud, er der en grøntsag, der har karakteristika fra begge grøntsager. I dag vil vi fortælle dig om næringsværdien og fordelene ved kålroe. Det er en krydsning mellem kål (Brassica oleracea) og majroer (Brassica rapa).

Den betragtes som en korsblomstret knold. Percival har beskrevet den som kål, der har en stængel, som ligner en roe.

Eksperter formoder, at denne grøntsag stammer fra Tjekkiet i det 17. århundrede som en krydsning mellem vildkål og roer.

I dag kan man finde den i Nordamerika, Canada og Nordeuropa, hvor den indgår som en del af deres madlavning. Der findes to hovedtyper: Den lilla-skinnede, som ligner radise, og Laurentian, en canadisk sort med cremet frugtkød.

Både bladene og løg fra kålroe er spiselige. De har en smag og konsistens, der minder om broccoli og kål, men når de koges, får de en sødme, der minder om sød kartoffel.

De ernæringsmæssige værdier af kålroe

Kålroe har nogle næringsstoffer, der er overraskende i mængder, som vi vil se nedenstående. Tallene er i gram pr. 100 gram rå grøntsag.

For vitaminer og mineraler er de procentdele, der dækker den anbefalede daglige dosis (DD), vist:

 • Kalorier: 27
 • Kulhydrater: 6,2 gram
 • Fibre: 3,6 gram
 • B6-vitamin: 0,15 milligram – 12% af DD
 • Protein: 1,7 gram
 • C-vitamin: 62 milligram – 103% af DD
 • Kalium: 350 milligram – 7% af DD
 • Fosfor: 46 milligram – 4% af DD
 • B9-vitamin: 16 milligram – 4% af DD

Kålroe giver C-vitamin, der ligger over den anbefalede daglige dosis. Ifølge Castillo-Velarde er C-vitamin en meget kraftig antioxidant mod frie radikaler.

En gruppe læger anbefaler det også som et middel til sårheling. De fremhæver det for den gode optagelse af jern og dens immunmodulerende evne. Varme kan dog ødelægge det. Derfor foreslår nogle eksperter tilberedning i mikrobølgeovn eller ved dampning.

Kålroe formår at dække 12% af det anbefalede indtag af B6-vitamin. Brown og andre forfattere anfører, at pyridoxin er nødvendigt for proteinmetabolismen, produktionen af røde blodlegemer og immunforsvaret.

Denne interessante grøntsag er også en god kilde til kalium, et mineral, der ifølge Dr. Tejada-Cifuentes opretholder hjertesundheden, og som elektrolyt opretholder den væskebalancen.

Samtidig giver 135 gram kålroe 17% af det daglige behov for kostfibre. Det er anerkendt af ernæringseksperter for sine fordele i forbindelse med bl.a. forebyggelse af diabetes, kropsvægt og mavetarm-sundhed.

Hånd åbner mikroovn

De potentielle sundhedsmæssige fordele ved kålroe

Eksperter anerkender, at kålroe har flere sundhedsmæssige fordele på grund af tilstedeværelsen af visse næringsstoffer og bioaktive komponenter. Lad os tage et kig på nogle af dem og deres videnskabelige støtte.

En kilde til antioxidanter

En udgivelse i tidsskriftet Forebyggende ernæring og levnedsmiddelvidenskab fremhæver kålroe for dens mange forskellige antioxidanter. Det skyldes, at den ud over C-vitamin indeholder fytokemikalier, der blokerer frie radikaler. Anthocyaniner, isothiocyanater, sulforaphane og glucosinolater er nogle af dem.

Den lilla skræl på kålroe er meget rig på anthocyaniner. Det er et pigment, der giver en rød, lilla eller blå farve til nogle grøntsager og frugter. Cassidy og andre forskere hævder, at disse pigmenter har en positiv effekt på forebyggelse af hjertesygdomme, mens Devore og andre forbinder dem med reduceret mental forringelse.

Kålroe, især lilla kålroe, indeholder isothiocyanater og glucosinolater. Ifølge visse observationsundersøgelser kan de bidrage til en lavere risiko for tyktarmskræft. Der er dog behov for mere specifikke undersøgelser for at bekræfte resultaterne.

Det kan forebygge hjertesygdomme

Nogle forskere hævder, at glucosinolaterne i korsblomstrede grøntsager udvider blodkarrene og reducerer inflammation. Derfor forbinder disse forskere dem med en lavere risiko for hjertesygdomme. Samtidig forhindrer isothiocyanater ophobning af fedt i arterierne.

Anthocyaniner kan også sænke blodtrykket og reducere risikoen for hjertesvigt, ifølge dokumentation fra en gruppe eksperter og tidsskriftet Circulation.

Det er ikke kun tilstedeværelsen af fytokemikalier, der kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det høje fiberindhold beskytter mod hjertesygdomme. Dette understøttes af en gennemgang af 15 undersøgelser om den 24 % lavere sandsynlighed for at blive ramt af disse sygdomme.

Det hjælper med at opretholde en sund tarm

Kålroe er en korsblomstret grøntsag med høj fiberværdi. 100 gram om dagen dækker 17 % af det anbefalede behov.

Nutrients magasin oplyser, at nogle typer af opløselige fibre kan fungere som præbiotika. Det vil sige at være føde for gavnlige bakterier som f.eks. bifidobakterier og lactobaciller. I en gennemgang om dette emne hævdes det, at fibre opretholder tarmens sundhed og beskytter mod fedme og hjertesygdomme.

Tidsskriftet Nutrición Hospitalaria henviser også til præbiotiske fibre for deres positive virkninger på bakterier, der har at gøre med et sundere immunsystem.

Samtidig anbefaler det spanske forbund for fordøjelsessystemet uopløselige fibre for at øge afføringsmængden og forbedre forstoppelse.

Det kan styrke immunsystemet

Kålroe kan yde et vigtigt bidrag til kosten i form af vitamin B6. Faktisk dækker 100 gram om dagen 15% af de anbefalede værdier.

B6-vitamin er involveret i produktionen af T-celler og hvide blodlegemer. Det er immunceller, der tager sig af fremmede stoffer og er vigtige for et sundt immunforsvar.

Flere forskere er enige om, at tilskud med B6-vitamin og andre mikronæringsstoffer forbedrer alle tre niveauer af immunitet.

Samtidig fremhæver tidsskriftet Nutrients også askorbinsyrens rolle i forhold til at øge de hvide blodlegemers funktion og styrke immunforsvaret. C-vitaminet i kålroe dækker det samlede behov hos en voksen person.

Forholdsregler for indtagelse af kålroe

På trods af fordelene ved kålroe har nogle dermatologiske undersøgelser afsløret en fødevareoverfølsomhed over for denne grøntsag. Der kan forekomme kløe, atopisk dermatitis, hududslæt, rhinitis, åndedrætsbesvær, mave-tarmproblemer og en allergisk treaktion.

Samtidig påpeger en videnskabelig gennemgang vigtigheden af at udvise forsigtighed ved samtidig indtagelse af kålroe og det antikoagulerende middel warfarin, da de kan interagere ugunstigt.

Kålroe

Læs også: Disse tre fødevarer skal undgås denne sommer

Sådan tilberedes kålroe

Du kan nyde fordelene ved kålroe rå eller tilberedt. Når den er rå, minder dens smag om broccoli, men lidt mildere og med et krydret strejf.

Du kan tilføje den til salater, rive den eller skære den i tynde skiver eller julienne. Desuden kan du servere den som tilbehør, som erstatning for kartofler eller som en del af en portion blandede grøntsager.

Hvis du foretrækker det, passer det godt som en sprød forret med hummus. Da skrællet er lidt svært at tygge, kan du uden problemer fjerne det med en skarp kniv.

Hvad angår bladene, kan du tilberede dem rå i salater eller dampe dem ligesom rødbede eller spinat. Du kan også sautere dem og tilføje dem til en suppe.

Knolden bliver sød, når du koger den. Hvis du foretrækker at bage den i ovnen, anbefaler vi, at du lader den bage, indtil den er mør, eller at du kombinerer den med blomkål eller broccoli og tilsætter løg for at skabe kontrast til smagen af korsblomstrede grøntsager.

Som suppe er den udsøgt. Du kan blande den med hønsebouillon, kogte kartofler, fine krydderurter og grøntsager. Husk, at jo lavere varme under tilberedningen, jo bedre kan du udnytte indholdet af C-vitamin i kålroe. Så du kan dampe den eller sautere den med hvidløg, olivenolie og lidt hakket persille.

Konklusioner vedrørende anvendelse og fordele ved kålroe

Afslutningsvis kan man sige, at kålroe er en grøntsag fyldt med næringsstoffer og aktive forbindelser, der er gavnlige for helbredet. Den er meget rig på C-vitamin, B6, fibre og flavonoider. Du kan spise den rå eller tilberedt, alene eller sammen med andre grøntsager, men sørg for, at du ikke er følsom over for nogen af dens bestanddele.

Det kan interessere dig ...
Ernæringsegenskaberne ved strudsvinge
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ernæringsegenskaberne ved strudsvinge

Spiselige bregnespirer er de krøllede unge spirer fra den vilde strudsvinge, Matteuccia struthiopteris. Læs mere om dem her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Slavin J. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients. 2013, 22;5(4):1417-35.
 • Sekirov I, Russell SL, Antunes LC, Finlay BB. Gut microbiota in health and disease. Physiol Rev. 2010;90(3):859-904.
 • Lane DJ, Richardson DR. The active role of vitamin C in mammalian iron metabolism: much more than just enhanced iron absorption! Free Radic Biol Med. 2014 ;75:69-83.
 • Castillo-Velarde Edwin Rolando. Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Rev. Fac. Med. Hum.  [Internet]. 2019;  19( 4 ): 95-100. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-05312019000400014&lng=es.  http://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351.
 • Scott O, Galicia-Connolly E, Adams D, Surette S, Vohra S, Yager JY. The safety of cruciferous plants in humans: a systematic review. J Biomed Biotechnol. 2012; 503241.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017, 3;9(11):1211.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.