Anvendelse og bivirkninger ved kulsukker

Kulsukker er en plante, der bliver anvendt som en supplerende behandling i tilfælde af overfladiske sår og ledproblemer. Hvornår bør man undgå det? Hvad er bivirkningerne? Læs denne artikel for at finde ud af alt, hvad du bør vide!
Anvendelse og bivirkninger ved kulsukker

Sidste ændring: 14 december, 2020

Kulsukker (Symphytum officinale) er en flerårig plante, som folk har brugt til flere forskellige medicinske formål igennem tiden. Det hører til Boraginaceae familien og vokser i form af en busk i lande i Europa, Asien og Nordamerika.

Indenfor traditionel medicin bruger folk som regel rødderne og efterlader planten. I lande såsom Japan bliver det faktisk brugt i tilfælde af forstuvninger, kvæstelser og overfladiske sår. Hvad siger beviserne? Læs med for at finde ud af alt om det.

Gængse anvendelser af kulsukker

For det første er det vigtigt at bemærke, at kulsukker er en plante, som man bør anvende med forsigtighed. Selvom nogle studier bakker op om dets medicinske egenskaber, har de også advaret om tilstedeværelse af giftige produkter såsom pyrrolizidinalkaloider, som kan skade dit helbred.

Nogle lande har faktisk gjort salg af orale midler med kulsukker forbudt, og det er ikke blevet godkendt af styrelsen for fødevare- og lægemiddelsikkerhed. Det er derfor bedst at undgå indtaget af det fuldstændig og kun bruge det topisk i specifikke tilfælde.

Smerter i ryggen

I sig selv har forskere ikke bevist, at roden fra kulsukker er effektiv mod smerter i ryggen. I et studie udgivet i Phytotherapy Research var cremer, der indeholdt kulsukker, dog nyttige til at lindre smerte i den øvre og nedre del af ryggen.

Mere specifikt lader det til, at ved at påføre dette produkt på det ramte område i fem dage kan man reducere følelsen af smerte og spænding. Vi har dog brug for yderligere studier for at kunne bekræfte disse effekter.

Mand med ondt i ryggen

Måske du også vil være interesseret i at læse: Behandl lændesmerter med arnika- og kokosolie salve

Forstuvninger

Indledende beviser siger, at topisk anvendelse af cremer med ekstrakten fra kulsukker kan forbedre mobilitet og mindske smerte i tilfælde af forstuvninger. Effekterne af dets påførelse i to uger er faktisk blevet sammenlignet med dem for diclofenac gel.

Knogleskørhed

I forskning udgivet i Journal of Chiropractic Medicine var påføring af aktive typer af topisk kulsukker nyttigt mod symptomerne på knogleskørhed i knæene. Cremen kombinerede mere specifikt:

Over en periode på 6 til 12 uger oplevede personerne, der brugte dette middel tre gange om dagen, mindre stivhed og smerte, endda mere end de personer, der anvendte en placebocreme.

Bivirkninger ved kulsukker

På nuværende tidspunkt anbefaler vi ikke orale midler med kulsukker grundet opdagelserne om dets giftige indhold. Kemikalier såsom pyrrolizidinalkaloider kan forårsager leverskade, problemer med lungerne og kræft ifølge beviser.

Selvom mange specialister ser det som sikkert til topisk anvendelse i små mængder, har noget forskning indimellem vist, at nogle af dets giftige midler kan blive optaget gennem huden. Af den grund anbefaler vi ikke at bruge det på åbne sår. Du bør heller ikke bruge det i store mmængder eller i mere end seks uger.

Det er lige nu fuldstændig kontraindikeret til:

Gravid kvinde smører creme på mave

Hvad er en sikker dosis?

I sammehæng med den forskning, vi nævnte, er der adskillige standard doseringer, som kan ses som sikre, når man anvender kulsukker. I ethvert tilfælde er det altid vigtigt at følge anbefalingerne fra producenten, apotekeren og lægen.

  • I tilfælde af ondt i ryggen kan man påføre 4 gram salve med 35% ekstrakt fra kulsukkerrod tre gange om dagen, fem dage om ugen.
  • Til forstuvninger er 2 gram salve med 35% kulsukkerekstrakt nok, fire gange om dagen i otte dage.
  • Som et supplement til symptomer på knogleskørhed er doseringen 2 gram salve med 35% ekstrakt fra kulsukkerrod tre gange om dagen i tre uger. Du kan også anvende en dosis på 3,5 gram creme med kulsukkerekstrakt, garvesyre, aloe vera gelé, eukalyptusolie og røgelsesolie. Du kan anvende dette tre gange om dagen i op til 12 uger.

Hvis du oplever en overdosis af kulsukker, skal du øjeblikkeligt søge medicinsk hjælp. Ligeledes er det essentielt at tale med en læge, hvis du har en sygdom og ønsker at bruge et produkt med ekstrakt fra kulsukker.

Det kan interessere dig ...
Fordele ved kardemomme ifølge videnskaben
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordele ved kardemomme ifølge videnskaben

Kardemomme er et krydderi med en intens smag, som kan blive anvendt både i søde og salte opskrifter. Læs om de forskellige fordele ved kardemomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Salehi B, Sharopov F, Boyunegmez Tumer T, et al. Symphytum Species: A Comprehensive Review on Chemical Composition, Food Applications and Phytopharmacology. Molecules. 2019;24(12):2272. Published 2019 Jun 18. doi:10.3390/molecules24122272
  • Pabst, H., Schaefer, A., Staiger, C., Junker-Samek, M., & Predel, H.-G. (2012). Combination of Comfrey Root Extract Plus Methyl Nicotinate in Patients with Conditions of Acute Upper or Low Back Pain: A Multicentre Randomised Controlled Trial. Phytotherapy Research, 27(6), 811–817. https://doi.org/10.1002/ptr.4790
  • Frost, R., MacPherson, H., & O’Meara, S. (2013). A critical scoping review of external uses of comfrey (Symphytum spp.). Complementary Therapies in Medicine, 21(6), 724–745. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.09.009
  • Smith DB, Jacobson BH. Effect of a blend of comfrey root extract (Symphytum officinale L.) and tannic acid creams in the treatment of osteoarthritis of the knee: randomized, placebo-controlled, double-blind, multiclinical trials. J Chiropr Med. 2011;10(3):147‐156. doi:10.1016/j.jcm.2011.01.003
  • Moreira R, Pereira DM, Valentão P, Andrade PB. Pyrrolizidine Alkaloids: Chemistry, Pharmacology, Toxicology and Food Safety. Int J Mol Sci. 2018;19(6):1668. Published 2018 Jun 5. doi:10.3390/ijms19061668

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.