Anvendelse og fordele ved kumquat

Hvis du kan lide citrusfrugter, skal du prøve kumquat, som er en frugt, der udmærker sig ved sine vitaminer og antioxidanter af høj kvalitet.
Anvendelse og fordele ved kumquat
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 24 september, 2022

Kumquat er en frugt, der grundlæggende skiller sig ud for sit indhold af C-vitamin. Dette element er nøglen til at opnå intern homøostase og dermed undgå udviklingen af både smitsomme og kroniske sygdomme.

Den er også kendt som “kinesisk mandarin” og er den eneste citrusfrugt, som vi spiser med skræl, hvilket sikrer et meget højere indtag af flavonoider og antioxidanter.

Inden vi begynder, må vi understrege, at tilstedeværelsen af frugt og grøntsager i kosten anbefales af næsten alle ernæringseksperter. Der skal dog udvises en vis forsigtighed med frugter. For stillesiddende personer anbefales det ikke at spise mere end to eller tre stykker om dagen, da deres indhold af fruktose kan forårsage ændringer i leverens funktion.

Fordele ved kumquat

Kumquats i skål

Spændende nok spiser man kumquatens skræl, og den er desuden sødere end dens frugtkød.

Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at C-vitaminet i kumquat forbedrer immunsystemets funktion, både det medfødte og det erhvervede. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

Dette element vil reducere risikoen for infektioner og sikre en bedre kontrol af symptomerne, hvis de skulle udvikle sig. Derfor er det nødvendigt at sikre, at niveauet altid holdes inden for optimale værdier.

På den anden side kan vi ikke undlade at nævne tilstedeværelsen af fibre i kumquat. Dette stof gør forskellen, når vi taler om tarmsundhed. Det er i stand til at øge volumenet af den fækale bolus.

Dette vil medføre en større stimulering af mekanoreceptorerne i fordøjelseskanalen. På denne måde vil du være mindre tilbøjelig til at opleve forstoppelse, da transitten vil være mere regelmæssig. En undersøgelse offentliggjort i BMJ bekræfter dette.

Ud over alt dette er der effekten af antioxidanter. Fytokemikalier er i stand til at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv.

Denne effekt har vist sig at være forbundet med en lavere forekomst af kroniske og komplekse sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme og forskellige typer kræft. Derfor er det vigtigt at sikre en konstant tilførsel af dem.

Afslutningsvis indeholder denne frugt folinsyre. Dette næringsstof er især vigtigt under graviditet, da behovet er øget på dette tidspunkt. Hvis du ikke indtager nok, vil risikoen for at opleve ændringer i fosterets udvikling stige, især på neurologisk niveau. Af denne grund er det almindeligt at anbefale tilskud.

Sådan indtager du kumquats

Som nævnt er kumquat den eneste citrusfrugt, der indtages med skræl. Den søde smag findes i denne del, dog med visse syrlige nuancer. Frugtkødet er derimod bittert. Det er normalt at skylle dem lidt med vand for at rense eventuelle urenheder og spise dem hele. Deres lille størrelse giver mulighed for det. Der er dog flere muligheder for at nyde dem!

Det er f.eks. muligt at bruge disse frugter som tilbehør til salater eller endda i cocktails. De kan også knuses for at lave saft. Det er endda muligt at finde frosne sorter, der er gode i smoothies, hvilket forbedrer deres organoleptiske egenskaber og næringstæthed.

Nogle steder bruges de til at lave syltetøj med et karakteristisk sødt og syrligt strejf. Denne sidste mulighed er dog ikke den mest anbefalelsesværdige til regelmæssigt forbrug, da sukkerindholdet er meget højt.

Tallerken fyldt med kumquat

Kumquats spises med skræl på.

For at opbevare kumquat anbefales det altid at opbevare den køligt og tørt. Det er vigtigt at undgå direkte udsættelse for sollys, så de ikke modner hurtigt og mister organoleptiske og ernæringsmæssige kvaliteter.

Nogle mennesker lægger dem i køleskabet for at forlænge deres holdbarhed, men det er bedst at opbevare dem ved stuetemperatur. I værste fald kan de fryses, selv om de først er blevet skåret op.

Du er måske også interesseret i: Opskrift på appelsinmarmelade

Kumquat, en eksotisk frugt med flere sundhedsmæssige fordele

Som du har set, er kumquat en citrusfrugt fra Kina, der har flere sundhedsmæssige fordele, hovedsageligt på grund af dens C-vitamin- og antioxidantindhold.

Begge elementer er afgørende for at forebygge kroniske og komplekse sygdomme, hvilket vil forhindre, at velvære mindskes med årene. Det er dog vigtigt at undgå ethvert ernæringsmæssigt underskud for at nå dette mål.

Som det sidste må du ikke glemme, at det er bedst at sikre et varieret forbrug af frugt og grøntsager. Hver af disse fødevarer indeholder forskellige typer fytokemikalier.

Det er vigtigt at sikre indtagelsen af dem alle i varierende proportioner for at opretholde den indre homøostase. Dette vil afbalancere de oxidative og inflammatoriske processer, hvilket er nøglen til at forebygge problemer i kroppens organer.

Det kan interessere dig ...
Hvad er kumquats, og hvordan bruges de i madlavning?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er kumquats, og hvordan bruges de i madlavning?

Kumquats er eksotiske frugter, der udmærker sig ved deres indhold af C-vitamin og deres kulinariske alsidighed. Få mere at vide her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.