Opskrift på appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade er ideelt til at nyde den smag og de næringsstoffer, som citrusfrugter giver. Der er intet bedre end at tilberede den derhjemme med denne opskrift, der er velegnet til både begyndere og erfarne i køkkenet!
Opskrift på appelsinmarmelade
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Syltetøj, gelé eller marmelade er forskellige typer af konserves, der er ideelle til at konservere frugt i længere tid. Hvis du kan lide citrusfrugter, kan du tilberede denne appelsinmarmelade. På den måde har du den altid ved hånden!

Den er perfekt til at smøre på en skive brød eller fylde enhver form for hjemmelavet kage eller tærte. Men den er også god til at søde yoghurt eller som tilbehør til lidt frisk ost.

Den hjemmelavede tilberedning af marmelade og andre frugtkonserves er slet ikke kompliceret. Faktisk er sukker og frugt de eneste ingredienser, du har brug for, selv om tilberedningstiden er lang og kræver lidt tålmodighed.

Uanset hvad, så opfordrer vi dig kraftigt til at lave denne opskrift. Det kan være en ideel sommeraktivitet at lave med børnene og en meget speciel gave til venner og familie!

Ingredienser til appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade

Det er ikke svært at lave appelsinmarmelade, men det kræver tålmodighed på grund af den lange tilberedningstid.

Med de angivne mængder kan du fylde ca. 4 mellemstore krukker.

 • 1 kg appelsiner
 • 500 gram sukker (den nøjagtige slutvægt beregnes i forhold til vægten af de skrællede appelsiner)
 • Skræl af 2 appelsiner

Du kan lave mere eller mindre marmelade, så længe du beholder det samme forhold mellem sukker og frugt (efter at skrællen er fjernet).

Tilberedning af appelsinmarmelade

 1. Før du begynder at tilberede appelsinerne, skal de vaskes godt under en vandstråle.
 2. Med en fin skrællekniv eller en skarp kniv fjernes kun den orange del af skallen på 2 af frugtstykkerne. Det er bedst at undgå den hvide del, da den kan give en bitter smag til marmeladen. Skær denne skræl i meget tynde strimler eller små tern.
 3. Skræl derefter resten af frugten, fjern kernerne og vej resten af frugten. Til 1 kilo appelsiner skal du bruge halvdelen af vægten i sukker. Derefter skæres frugten i små stykker.
 4. Sæt en gryde eller en kasserolle over middelvarme med appelsinen, og når det begynder at koge, reduceres varmen til lav varme. Lad det koge i ca. 15 minutter. Tilsæt sukker og de skårne appelsinstrimler. Bland godt og lad det hele stå i yderligere 45 minutter. Hold øje med det fra tid til anden for at undgå, at marmeladen brænder på.
 5. Efter denne tid skal du kontrollere kogepunktet. Det gøres ved at lægge en smule marmelade på en tallerken og vippe den. Hvis den glider let, skal den stadig koges lidt mere. Ellers slukkes for blusset.
 6. Nu er din appelsinmarmelade klar til at blive pakket i steriliserede glaskrukker, så du kan bruge den, når du har lyst til det.

Tips til konservering og opbevaring af appelsinmarmelade

For at kunne nyde appelsinmarmelade længe og sikkert er det vigtigt med forberedelse, emballering og opbevaring. Derfor skal du følge anbefalingerne fra eksperter i fødevaresikkerhed.

I dette tilfælde anbefaler vi, at du renser glaskrukkerne med varmt vand og opbevarer dem ved denne temperatur, indtil du er klar til at bruge dem. Når marmeladen er klar, fyldes glassene op til ca. en halv centimeter fra den øverste kant.

Luk glassene, og sæt dem i en gryde med vand. Når det begynder at koge, skal du vente mellem 5 og 10 minutter. Lad dem køle af til stuetemperatur, og så er de klar til at blive opbevaret i spisekammeret.

Ifølge National Center for Home Food Preservation kan man ved at følge alle disse trin gemme appelsinmarmelade i op til et år. Opbevares den på et tørt, køligt og mørkt sted, kan den bevare hele sin oprindelige kvalitet og smag.

Du skal huske på, at der i løbet af denne periode kan forekomme ændringer i konsistens eller farve. Men hvis beholderen er godt forseglet, og maden ikke viser tegn på forringelse, er det stadig en sikker fødevare.

Fordelene ved appelsiner

En kurv med friske appelsiner

Appelsiner er en fremragende fødevare at inkludere i din kost.

Appelsiner er en universel frugt og en af de mest spiste frugter i hele verden. Det er frugten fra det søde appelsintræ (Citrus x Aurantium), der hører til citrus-slægten.

Disse udmærker sig ved tilstedeværelsen af nogle næringsstoffer og andre forbindelser, der gør dem til en meget sund fødevare. Vi forklarer nogle af deres vigtigste egenskaber nedenstående.

De er lette og næringsrige

Appelsiner og frugter generelt er lette og hydrerende fødevarer, fordi en stor del af deres vægt består af vand. De indeholder også en lille mængde naturligt sukker, fibre, C-vitamin, thiamin og kalium.

Appelsiner er en vigtig kilde til C-vitamin

Af de tre portioner frugt, der anbefales dagligt, bør en af dem give en betydelig mængde C-vitamin. Det gælder ikke kun appelsiner, men også ananas, kiwi, mandariner, jordbær og papaya.

Dette vitamin er nødvendigt for mange af kroppens funktioner, f.eks. kollagenproduktion, sårheling, jernoptagelse og immunsystemets korrekte funktion.

Hjertebeskyttelse

En kost med masser af vegetabilske fødevarer er gavnlig for hjertets og arteriernes sundhed. Ifølge en gennemgang af undersøgelser offentliggjort af International Journal of Epidemiology “er indtagelse af frugt og grøntsager forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme”.

Positive resultater er vist med et dagligt indtag på mindst 800 gram grøntsager. Appelsiner er blandt de frugter, der har en positiv effekt sammen med æbler, pærer, grønne bladgrøntsager og korsblomstrede grøntsager.

Antioxidanter

Citrusfrugternes antioxidant evne er en af de egenskaber, der har vakt videnskabelig interesse de seneste år. Undersøgelser viser, at denne type frugt kan betragtes som en god kilde til flere komponenter med denne evne.

Antioxidanter er interessante forbindelser, som bør være til stede i den daglige kost, da de er blevet sat i forbindelse med forebyggelse af flere kroniske og degenerative sygdomme.

Hudbeskyttelse

Mangel på C-vitamin viser sig ofte ved hudproblemer som f.eks. problemer med at hele, tørhed eller skrøbelighed i huden. Dette har fået eksperter til at hævde, at dets tilstedeværelse i kosten kan være gavnlig i denne henseende.

I øjeblikket viser undersøgelser, at en kost, der er rig på frugt og grøntsager, forebygger hudens ældning og forbedrer dens udseende. Dette kan til dels skyldes C-vitamin.

Desuden har tilstedeværelsen af betacaroten og andre fytokemikalier i appelsiner vist sig at beskytte mod skader forårsaget af solstråling. Det er konklusionen af en undersøgelse offentliggjort af American Journal of Clinical Nutrition i 2012.

Derfor øger tilførslen af antioxidanter (herunder betacaroten) hudens forsvar mod stråling, giver langsigtet beskyttelse og bidrager til hudens sundhed. Brugen er dog ikke lige så effektiv som brugen af passende solcreme.

Appelsinmarmelade er et godt tilbehør, selv om den ikke erstatter hele frugten

Hvis du kan lide appelsiner og kombinationen af sødt med citrus, er denne opskrift på marmelade ideel for dig. En lille skat takket være dens smag og de utallige fordele, som appelsiner bringer til kroppen.

Marmelade og andre frugtbaserede konserves indeholder dog en betydelig mængde sukker. Derfor er det ikke en god idé at erstatte indtaget af frisk frugt med denne type produkter.

For at undgå et meget højt forbrug af tilsat sukker anbefaler vi, at du gemmer det til at spise lejlighedsvis eller i små mængder. Desuden kan alle dem, der ønsker at reducere tilstedeværelsen af tilsat sukker, prøve andre typer syltetøj med lavt sukkerindhold.

Hvis du kan lide denne frugt og denne opskrift, opfordrer vi dig til at tilberede den, når appelsinerne er i sæson. På den måde får du en marmelade af højeste kvalitet, med en lækker smag til en billig pris.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aune D, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analisys of prospective studies. International Journal of Epidemiology. Junio 2017. 46(3): 1029-1056.
 • National Center for Home Food Preservation. Making jams and jellies. Octubre 2005.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. Diciembre 2018. US Department of Health & Human Services.
 • Pullar J.M, et al. The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8):866.
 • Schafer W, et al. Making jams, marmalades, preserves and conserves. 2018. University of Minnesotta Extension.
 • Stahl W, Sies H. Beta-carotene and other carotenoids in protection from sunlight. American Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2012. 96(5): 1179S-1184S.
 • Zou Z, et al. Antioxidant activity of Citrus fruits. Food Chemistry. Abril 2016. 196: 885-896.
 • University of Minnesota Extension. Home canning basics. https://extension.umn.edu/preserving-and-preparing/home-canning-basics
 • USDA. Oranges. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169918/nutrients

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.