Longan: Hvor næringsrig er denne eksotiske frugt?

Longan er en frugt, der er rig på C-vitamin og polyfenoler. Vi fortæller dig om dens fordele, og hvordan den kan indgå i kosten.
Longan: Hvor næringsrig er denne eksotiske frugt?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Longan er en lille tropisk frugt, hvis sorte frø og hvide frugtkød ligner et øje, og derfor er den også kendt som “drageøje”. Den stammer oprindeligt fra Kina og er blevet populær på markederne i Thailand, Indonesien, Indien og Vietnam.

Faktisk har den også spredt sig til andre regioner i verden. Den er beslægtet med litchi, men dens konsistens og smag er anderledes. Den bruges i sorbeter, smoothies, buddinge og salater. På grund af dens antioxidant egenskaber betragtes den som en meget speciel frugt. I asiatisk medicin anvendes den for dens bioaktive forbindelser.

Især er indtagelse af den forbundet med forebyggelse af influenza, forkølelse og andre sygdomme. Hvad er dens næringsværdi? Hvad er dens fordele? Hvis du vil vide mere om denne eksotiske frugt, inviterer vi dig til at læse videre.

Hvad er longan?

Longan (Dimocarpus longan L.), der også kaldes “drageøje”, er en subtropisk frugt fra Sapindaceae-familien og er den næstvigtigste afgrøde i produktionen efter dens slægtning, litchi.

Den beskrives som en saftig frugt med hvidligt, kødfuldt, gennemsigtigt frugtkød, der omgiver et brunt til sort frø. Dens skal er brun til gullig i farven, og de vokser i hængende klaser. Hver frugt er på størrelse med en stor olivenfrugt. Den kaldes nogle gange et “bær”, selv om den ikke har nogen karakteristika som bær.

De spises normalt friske, men sælges også frosne, konserverede eller tørrede. Det friske frugtkød ligner en drue i smag og konsistens, selv om det har et strejf af moskus. Når de tørres, får de en røget smag, som bruges til at tilberede en forfriskende drik i Indien.

Sjovt nok bruges frøene i shampoo på grund af deres høje indhold af saponiner. I traditionel medicin har den også flere anvendelsesmuligheder. For eksempel bruges det som et hjælpemiddel mod bl.a. søvnløshed, hukommelsestab og svamp.

Longan

Longan er en eksotisk frugt, der er værdsat for sine ernæringsmæssige egenskaber.

De vigtigste næringsstoffer i longan

Den ernæringsmæssige sammensætning af 100 gram longan-frugtkød er som følger:

 • Kalorier: 60 kcal.
 • Vandindhold: 72-83 g.
 • Protein: 1,0 til 1,3 g.
 • Kulhydrater: 15 gram.
 • Fibre: 0,4 til 1,1 gram.
 • A-vitamin: 28 internationale enheder.
 • C-vitamin: 60 til 84 milligram (140 % af DV).
 • Kalium: 266 milligram (8 % af DV).
 • Kobber: 0,17 milligram (3 % af DV).

Det mest fremtrædende næringsstof i longan er C-vitamin, hvis værdier dækker mere end 40 % af vores daglige behov. Indholdet af ascorbinsyre er dobbelt så stort som i citrusfrugter som appelsiner, citroner, mandariner m.m.

Naturligvis er værdien af dette vitamin overvejende i frisk frugt, da varme ødelægger det. En vigtig egenskab ved ascorbinsyre er dens antioxidant kapacitet.

Longan indeholder også en god procentdel kulhydrater, der hovedsagelig er repræsenteret af simple sukkerarter, såsom sukrose, fruktose og glukose. Disse sukkerarter er meget let optagelige og let fordøjelige.

Bioaktive forbindelser i longan

Ud over disse næringsstoffer er longan bemærkelsesværdig for at indeholde visse aktive stoffer, der spiller en vigtig rolle for sundheden. Denne frugt indeholder betydelige mængder af polyfenoler med antioxidant kapacitet, såsom blandt andet corilagin, ellaginsyre, quercetin og kaempferol.

Disse forbindelser har evnen til at fjerne frie radikaler, hæmme oxidation og forebygge visse sygdomme. Man har også fundet ud af, at de fleste af dem er koncentreret i frøet, som indeholder 2 til 5 gange mere sammenlignet med skrællen.

Mulige fordele ved longan

De næringsstoffer og bioaktive forbindelser, der findes i longan, har vigtige fordele i forbindelse med antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber. De siges at hjælpe med at forebygge sygdomme.

Den er en kilde til C-vitamin

C-vitamin er en potent antioxidant, der styrker immunsystemet, huden og øjensundheden. Magasinet Molecules påpeger, at indtagelse af longan reducerer oxidative skader på huden, da den indeholder høje værdier af C-vitamin. Den eliminerer afskalning, minimerer revner og bevarer celleintegriteten.

Antioxidant og antiinflammatorisk kapacitet

En gruppe forskere rapporterede, at polyfenoler, der findes i longan, bekæmper inflammation, infektion og oxidativt stress. Polyfenoler er kendt for at beskytte mod hjertesygdomme, diabetes, leverlidelser og muligvis forebygge kræft.

En anden ekspertgruppe viste, at denne frugt har antiinflammatoriske egenskaber og øger antioxidantenzymerne. Desuden kan den styrke immunsystemet, forebygge osteoporose og have anti-aging effekter.

Den virker antibakterielt, svampedræbende og antiviralt

Nogle forskere hævder, at de bioaktive forbindelser i longansaft kan forbedre tarmsundheden. Det styrker også immunsystemet. Det blev observeret, at denne drik kan beskytte mod inflammatoriske reaktioner, influenza, forkølelse og hudlidelser.

Forbedrer søvnkvaliteten

En undersøgelse viste, at longan forbedrer søvnkvaliteten og -varigheden. Ekstraktet af denne frugt kan mindske angst og stress ved at sænke niveauet af hormonet kortisol.

Kan forbedre hukommelsen

Forskning på mus har vist, at indtagelse af longan kan gavne hjernestrukturen og dermed hjælpe med at bearbejde minderne. På grund af dette blev resultaterne anvendt på patienter med neurodegenerative sygdomme som Alzheimers.

I kinesisk medicin er det en del af behandlingen for at forbedre angstniveauet, den kognitive funktion og hukommelsen.

Hvordan tilberedes longan?

Longan spises oftest som en frisk frugt. Frugtkødet er den eneste spiselige del. Den tilberedes også som tørret frugtkød, saft, gelé, vin og konserveret i sirup. Den kan også tilsættes til en frugtsalat sammen med citrusfrugter og mynte. Den kan endda bruges i følgende:

 • Cheesecake.
 • Småkager.
 • Cocktails.
 • Smoothies.
 • Syltetøj.

Du kan lave en lækker smoothie ved at blande longan med kokosmælk og banan. Den kan også tilsættes til havregryn og derefter koges. Derudover skal det nævnes, at te med tørret longan og røde dadler er en del af den traditionelle asiatiske kultur.

Sådan ser longan ud indvendig

Longan nydes bedst frisk. Den kan dog tilsættes til forskellige opskrifter.

Longan: En næringsrig frugt

Longan er en eksotisk frugt, der indeholder få kalorier. Den består hovedsageligt af kulhydrater, da dens indhold af fedtstoffer og proteiner er meget lavt. De typer kulhydrater, der dominerer, er sukkerarter, som absorberes hurtigt.

Dens mest værdsatte næringsstof er C-vitamin, så for at få mest muligt ud af den anbefales det at spise den frisk eller i form af frisklavet juice. Dette næringsstof har en dobbeltfunktion, da det nærer og virker som en antioxidant.

Den indeholder bl.a. mange polyfenoler med antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber. Af denne grund anses denne frugt for at være meget gavnlig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Huang GJ, Wang BS, Lin WC, Huang SS, Lee CY, Yen MT, Huang MH. Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Longan (Dimocarpus longan Lour.) Pericarp. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:709483. doi: 10.1155/2012/709483. Epub 2012 Aug 26. PMID: 22966244; PMCID: PMC3433710.
 • Marisa M. Wall, Ascorbic acid and mineral composition of longan (Dimocarpus longan), lychee (Litchi chinensis) and rambutan (Nephelium lappaceum) cultivars grown in Hawaii, Journal of Food Composition and Analysis, Volume 19, Issues 6–7, 2006, Pages 655-663, ISSN 0889-1575, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.12.001. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157505001304)
 • Mishra, D.s & Chakraborty, Binayak & Rymbai, Heiplanmi & Deshmukh, Nishant & Jha, Anjani Kumar & War, G & Paul, Debanjoy & Patel, R & Mishra, L & Roy, D & Lyngdoh, Pynkhrawbor. (2018). LONGAN (Dimocarpus longan Lour). Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/328043052_LONGAN_Dimocarpus_longan_Lour/citation/download
 • Tang Y., Cai W., Xu B. From rice bag to table: Fate of phenolic chemical compositions and antioxidant activities in waxy and non-waxy black rice during home cooking. Food Chem. 2016;191:81–90. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.02.001.
 • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients9(8), 866. https://doi.org/10.3390/nu9080866
 • Instituto Nacional de Salud. Ministerio de Salud. Perú. Consumo de vitamina C fortalece el sistema inmunológico ante amenaza de enfermedades infecciosas. Disponible en: https://web.ins.gob.pe/es/prensa/noticia/consumo-de-vitamina-c-fortalece-el-sistema-inmunologico-ante-amenaza-de-enfermedades
 • Bao Yang, Yueming Jiang, John Shi, Feng Chen, Muhammad Ashraf, Extraction and pharmacological properties of bioactive compounds from longan (Dimocarpus longan Lour.) fruit — A review, Food Research International, Volume 44, Issue 7, 2011, Pages 1837-1842,
 • ISSN 0963-9969, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.10.019. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996910003820)
 • Nuchanart Rangkadilok, Somkid Sitthimonchai, Luksamee Worasuttayangkurn, Chulabhorn Mahidol, Mathuros Ruchirawat, Jutamaad Satayavivad. Evaluation of free radical scavenging and antityrosinase activities of standardized longan fruit extract. Food Chem Toxicol. 2007 Feb;45(2):328-36. doi: 10.1016/j.fct.2006.08.022. Epub 2006 Sep 12.
 • Shi, Y., Dong, J. W., Zhao, J. H., Tang, L. N., & Zhang, J. J. (2014). Herbal Insomnia Medications that Target GABAergic Systems: A Review of the Psychopharmacological Evidence. Current neuropharmacology12(3), 289–302. https://doi.org/10.2174/1570159X11666131227001243
 • Se Jin Park,   Dong Hyun Park ,  Dong Hyun Kim ,  Seungjoo Lee ,  Byung Hoon Yoon ,  Won Yong Jung ,  Kyung Tae Lee ,  Jae Hoon Cheong ,  Jong Hoon Ryu. The memory-enhancing effects of Euphoria longan fruit extract in mice. J Ethnopharmacol. 2010 Mar 2;128(1):160-5. doi: 10.1016/j.jep.2010.01.001. Epub 2010 Jan 11.
 • Li J., Miao S., Jiang Y. Changes in quality attributes of longan juice during storage in relation to effects of thermal processing. J. Food Qual. 2009;32:48–57. doi: 10.1111/j.1745-4557.2008.00235.x.
 • Prasad, K. & Neha, Pallavi & Lal, Milan & Gaurav, Abhay. (2017). Longan (Dimocarpus longan Lour) Processing. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 6. 38-44. 10.20546/ijcmas.2017.608.006.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.