APGAR score for nyfødte: Hvad er det, og hvad bruges det til?

Apgar score er en test, der er udviklet til at vurdere grundlæggende aspekter af barnets sundhedstilstand ved fødslen. Få mere at vide her.
APGAR score for nyfødte: Hvad er det, og hvad bruges det til?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 19 januar, 2023

Apgar score er den første af de vurderinger, der foretages på et barn ved fødslen. Denne og andre tests kan fastslå, om barnet har det godt eller har problemer, der skal behandles.

Apgar score blev udviklet af Virginia Apgar, en amerikansk anæstesiolog, i 1953. Den blev hurtigt et uundværligt redskab, der bidrog til at reducere dødeligheden blandt nyfødte. Den lagde også grunden til den moderne neonatologi.

I dag bør alle nyfødte gennemgå Apgar scoren. Denne test udføres et minut efter fødslen og gentages fem minutter senere. Resultatet er en score, der viser, om barnet har det godt eller skidt.

Hvad består Apgar score af?

Baby undersøges baseret på Apgar score

Apgar score er en vurdering af nyfødte babyer. Formålet er at opdage eventuelle problemer hurtigt og uden ubehag for barnet. Formålet med denne test er at yde øjeblikkelig pleje til den nyfødte baby, hvis det er nødvendigt.

Denne test udføres især for at afgøre, om babyen har hjerteproblemer eller har brug for hjælp til at trække vejret normalt. Den udføres første gang inden for et minut efter fødslen for at kontrollere, om barnet kom igennem fødslen i god behold.

Testen gentages fem minutter senere for at kontrollere, at barnet tilpasser sig godt til det nye miljø, det nu befinder sig i. Nogle gange, hvis der er tvivl, udføres en tredje test 10 minutter efter fødslen.

Det er normalt, at det første resultat viser lave tal, mens det andet resultat er normalt. Dette er mere almindeligt i tilfælde af komplicerede veer, kejsersnit eller for tidlig fødsel.

Hvad måles under testen?

Apgar score måler fem variabler. Hver af disse får en score fra 0 til 2 point, som derefter lægges sammen. Den maksimale score, som en baby kan få, er 10, men det er meget sjældent.

Selv om ordet “apgar” er navnet på den læge, der udviklede testen, er det også blevet et akronym for at lette processen i forbindelse med testen; hvert bogstav henviser til en af de variabler, der testes, som det ses nedenfor:

 • A: Aktivitet / Muskeltonus
 • P: Puls / Hjertefrekvens
 • G: Grimasse-refleksreaktion
 • A: Udseende (hudfarve) – på engelsk appearance
 • R: Respiration

Du er måske også interesseret i: Alt om hæmolytisk sygdom hos nyfødte

Hver variabel tildeles en score i henhold til følgende kriterier:

A: Aktivitet/muskeltonus

 • 0 point: Slap.
 • 1 point: Hvis lemmerne er bøjede.
 • 2 point: Når der er aktiv bevægelse.

P: Puls/hjertefrekvens

 • 0 point: Ingen.
 • 1 point: Mindre end 100 slag i minuttet.
 • 2 point: Mere end 100 slag pr. minut.

G: Grimasserespons (reflekser)

 • 0 point: Ingen.
 • 1 point: Der er ansigtsbevægelser og respons ved stimulering.
 • 2 point: Spædbarnet hoster eller nyser, græder og trækker foden tilbage, hvis der er stimulering.

A: Udseende

 • 0 point: Huden virker blå, blålig-grå eller bleg over hele kroppen.
 • 1 point: Det generelle udseende er lyserødt, men ekstremiteterne er blå.
 • 2 point: Spædbarnet er lyserødt over det hele.

R: Respiration (åndedrætsfrekvens og anstrengelse)

 • 0 point: Ingen.
 • 1 point: Skriget er svagt og uregelmæssigt.
 • 2 point: Skriget er regelmæssigt og kraftigt.

Hvordan fortolkes resultaterne?

Baby tjekkes af en læge

Apgar score tjener kun til at fastslå barnets sundhedstilstand på fødselstidspunktet, men afgør ikke, hvordan barnets helbred vil være derefter. Som nævnt fastsættes scoren for hver enkelt variabel og lægges derefter sammen.

For testen, der udføres et minut efter fødslen, er en samlet score på 7-9 typisk. En score på over 7 betragtes dog som normal.

Hvis scoren ligger i intervallet 5 til 7 i det første minut, kan det kræve nogle sygeplejehandlinger at stabilisere barnet. Det betyder ikke, at barnet er sygt, men betyder, at det måske har brug for hjælp til at stabilisere sig.

Hvis scoren er 4, er det stadig sandsynligt, at barnet har det fint, men har brug for genoplivning. Dette er relativt almindeligt ved komplicerede fødsler. Når scoren er under 4, betyder det, at der er problemer, og at de kræver akut lægehjælp.

Hvad kan et unormalt resultat betyde?

I de fleste tilfælde er en lav Apgar score resultatet af en vanskelig fødsel, kejsersnit eller væske i barnets luftveje. Afhængigt af tilfældet kan babyen have brug for en af følgende foranstaltninger:

 • Administration af ilt.
 • Frigørelse af luftvejene.
 • Fysisk stimulering for at gøre hjerteslagene mere tilstrækkelige.

Det er meget vigtigt at understrege, at et unormalt testresultat ikke betyder, at barnet er født sygt eller vil få helbredsproblemer senere i livet. Denne test kan ikke forudsige noget i fremtiden.

Apgar score vurderer barnets generelle helbredstilstand

Denne test er en af mange, der udføres, når et barn fødes. Den er ikke beregnet til at fastslå barnets generelle helbred, men snarere til hurtigt at opdage enhver situation, der kræver øjeblikkelig opmærksomhed.

De fleste spædbørn, der scorer lavt på testen, reagerer meget godt på de manøvrer eller procedurer, der gives dem. På grund af dette bør denne test accepteres som en delvis og relativ indikator.

Det kan interessere dig ...
Sådan plejer du en nyfødt de første måneder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan plejer du en nyfødt de første måneder

Hvordan plejer du en nyfødt? Det kan være svært at føle sig sikker, især hvis det er første gang. Lær alt om, hvad du skal gøre her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alfredo y Quero García-Alix, J. (2012). Tono y fuerza muscular. Generalidades: Evaluación neurológica del recién nacido. Ediciones Díaz de Santos.
 • Alvarado, G., Martínez, I., Solís, M., Plaza, M., Gómez, D., Mandujano, M., & Sánchez, C. (2009). Los reflejos primitivos en el diagnóstico clínico de neonatos y lactantes. Revista de Ciencias Clínicas, 9(1), 15-26.
 • Hübner, M. E., & Juárez, M. E. (2002). Test de Apgar: Después de medio siglo ¿sigue vigente? Revista médica de Chile, 130(8), 925-930.
 • Congreso de Pediatría 2019. Dra María Teresa Sepúlveda. Tono Muscular del Recién Nacido. https://www.sap.org.ar/docs/congresos_2019/Neonatolog%C3%ADa/Jueves/Sepulveda_Amiel_Tison.pdf
 • Arq. Bras. Cardiol. 96 (6) Jun 2011. Variabilidad de la frecuencia cardíaca en neonatos prematuros y de término. https://www.scielo.br/j/abc/a/vCXyrhPxvzTwnxVRZcNYwbR/?lang=es

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.