At være enlig mor: Hvad der venter dig

Familier med enlige forældre har altid eksisteret. At opdrage børn er svært. Som enlig forælder er det endnu mere krævende. Det vil være svært, men som enlig forælder kan du stadig opdrage glade børn.
At være enlig mor: Hvad der venter dig

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er ikke nemt at være en enlig mor. Der har dog været enlige mødre siden tidernes morgen. Disse fantastiske kvinder opdrager og uddanner deres børn alene eller med lidt hjælp. Der er millioner af enlige mødre, der har opdraget glade og kærlige børn, der fortsætter med at blive glade og kærlige voksne.

At være enlig mor

Moderskab er en vidunderlig del af det, at være kvinde. Men på samme tid kan det være komplekst. Hvis du er afhængig af hjælp fra din partner, kan det være mere tåleligt, men det er ikke altid tilfældet.

Et giftigt forhold er ikke det bedste eksempel at sætte for børn. Der er mange kvinder, der har besluttet at fortsætte med deres graviditet, selv om de har brudt op med barnets far.

Enlig mor ligger ved siden af ​​baby

Der er også kvinder, der er blevet forladt af uansvarlige mænd.

Selv om det, at være enlig mor måske ikke var i deres oprindelige planer, og måske gør dem ret bange, tager mange kvinder udfordringen med kærlighed og tapperhed.

En anden ting, der bliver mere populær, er for kvinder at ty til kunstig insemination for at blive mødre alene. De har været skuffede over deres forhold, eller de har ikke fundet den rigtige person, og deres biologiske ur tikker.

Uanset hvad der er tilfældet, kommer beslutningen om at være enlig mor med sine udfordringer og belønninger.

Udfordringerne ved at være enlig mor

Hvis du har besluttet at opdrage børn selv, så er du nu en enlig mor. Fraværet af en far bør absolut ikke være et stigma for dine børn. Der vil være problemer, men de kan alle løses. Du er i perfekt stand til at opdrage sunde, kærlige og glade børn.

Ja, det er rigtigt, det er sværere end hvis du havde en partner, men det er ikke umuligt. De grundlæggende anbefalinger for at være en enlig mor er:

Organiser dit supportnetværk

Det er mere end sandsynligt at du ikke er helt alene.

Tænk over og beslut hvem de mennesker, der kan støtte dig gennem din graviditet, arbejdskraft og børnepasning, er. Dine forældre, søskende, fætre og kusiner eller venner er dit supportnetværk.

Hvis din partner har ignoreret deres ansvar, så prøv at undgå at føle dig utilfreds. Vær sikker på, at der vil være en hel masse mennesker omkring dig, der er begejstrede for, at du skal til at være mor, og de vil være klar til at støtte dig med hvad de kan.

Nogle vil være i stand til at støtte dig med komplekse opgaver, andre med mere enkle ting, men hver eneste støtte vil hjælpe med at få hele rollen til at virke meget lettere.

Organiser dit arbejde, din tid og dit budget

Alle udgifterne ved at opdrage et barn vil ryge ud af din konto, så der er ikke plads til improvisation. Det er meget muligt, at du vil jonglere arbejde med at være mor og passe dine børn.

Du skal sørge for, at dit job er kompatibelt med at være ansvarlig for børn. Du skal kunne bringe dem og hente dem fra børnehave eller skole, hjælpe dem med deres lektier, tage dem til lægen mv.

mor og lille pige tegner

Derfor bliver du i dit budget nødt til at tage hensyn til ting som lægehjælp, mad, tøj, uddannelse og selvfølgelig rekreative og sjove dage.

Du skal organisere din tidsplan uden at overvældende dig selv. Du skal sørge for, at du har og afsætter nok tid til dine ansvar, og også at have det sjovt. Og du skal også have meget tålmodighed for, når tingene ikke går som du havde håbet på.

Hvad du ikke gjorde i dag, kan du gøre i morgen.

Forbered dig på det store spørgsmål

Undgå at føle dig ubehageligt tilpas, når de spørger dig om dit barns far. Det er ikke fornuftigt for dig at blive påvirket af dette, eller værre, at dit barn er.

Hvis du har truffet beslutningen om at bruge kunstige insemination, skal du være i stand til at tale om det naturligt, på samme måde som du skal, når du fortæller dine børn, hvor de kom fra.

Hvis din partner forladte dig eller er død, skal du kunne tale om det uden at føle dig overvældet. Det tager tid, men du kommer til et punkt, hvor du kan tale om det uden smerte eller vrede.

Husk, at der vil være mange øjeblikke, hvor du vil blive nødt til at tale om dine børns far, også til dine børn.

Undgå at snakke dårligt om, eller beskylde faren

Hvis du havde et dårligt forhold til dit barns far, skal du undgå at føle dig frustreret, sur eller vred.

Undgå især at bebrejde dine børn for situationen. De har ingen ansvar overfor for dig, og er ikke grunden til, at dit forhold ikke fungerede.

Dine børn har ret til at vide, hvor de kom fra, og du har et ansvar for at give dem de mest nøjagtige og neutrale oplysninger, du kan. Undgå at give dit barn et negativt indtryk af deres far. Selvom det kan være svært at huske, er faderen ansvarlig for 50% af dit barns liv.

Lad dem vide helt sandfærdigt, hvor de kom fra, og lad dem træffe deres egne beslutninger. Dette er især vigtigt, hvis dit barn blev til ved hjælp af kunstig insemination. Før eller senere vil de spørge, hvor deres far er.

Lær at tilgive

Det er let at sige, men bestemt ikke let at tilgive en fraværende far.

Det er en proces, der tager tid. Du kan måske sige, at du tilgiver dem først, men det vil vare lang tid bagefter, før du virkelig har gjort det.

Enlig mor kysse baby godnat

Hvis din partner er død, eller hvis han er forladt dig, skal du ikke bare tilgive ham, men også dig selv. På ethvert tidspunkt kan du begynde at føle dig ansvarlig for hvad der er sket.

Du besluttede at have et barn med den person, og det var ham, der gav dig denne vidunderlige mulighed for at være mor. Tilgiv dig selv.

På samme måde som du skal lære at tilgive, skal du hjælpe dit barn med at lære at tilgive både dig og deres far. Tilgivelse er et godt udtryk for kærlighed, som vil bringe dig tættere på dit barn, hvilket er det vigtigste.

Søg hjælp hos en specialist

En supermor er ikke en, der kan gøre alt. En supermor er en mor, der ved hvornår de har brug for at bede om ekstra hjælp. Hvis du har brug for psykologisk hjælp til dig selv eller dine børn, tøv ikke med at opsøge det.

Selv om der er mange grunde til, at folk måske forsøger at skjule deres mørke følelser, er det ikke godt for dig eller dine børn. Familie-terapi kan hjælpe dig med at forstå, og løse dine følelsesmæssige udfordringer.

Hvis du ikke har budgettet til at betale for en service som denne, skal du kigge efter lokale supportgrupper, grupper på sociale medier eller familierådgivere, der kan foreslå sociale centre.

Til sidst…

Selvom du aldrig vil kunne erstatte en far, skal du give det bedste af dig selv som en mor. Du kan være enlig mor og give dobbelt op af kærlighed, tålmodighed, forståelse og engagement.

Det er svært, men du kan klare det, og dine børn vil takke dig for det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.