Sådan lærer du en baby at sove hele natten igennem

Når forældre bringer deres baby med hjem for første gang, er det en prøvende tid for alle, især for den nyfødte. Det er en udfordring at få din baby til at sove natten igennem, men der er faktisk en simpel løsning på dette problem.
Sådan lærer du en baby at sove hele natten igennem

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Den bedste måde at lære en baby at sove natten igennem er at sove sammen. Det er bestemt en temmelig kontroversiel ide, hvor der er lige så mange mennesker, som er for det som der er imod det, men flere familier praktiserer nu at sove sammen med deres babyer.

Det er almindeligt i lande som Storbritannien, Sverige, Kina og Japan. I spansk-talende lande sover nogle forældre f.eks. med deres babyer, mens andre anser det for tabu.

Men nu hvor folk taler så meget om, hvordan man lærer en baby at sove alene, er de også bekymrede over, hvordan man skal lære dem at sove – som om det ikke var naturligt for alle mennesker.

Er det muligt at lære en baby at sove?

Hvordan man lærer en baby at sove gennem natten: at sove sammen.

Der er specifikke metoder, du kan bruge til at lære en baby at sove, som Ferber-metoden og Estivill-metoden. De gør hvad de siger, de vil gøre: lærer en baby at sove alene uden deres mor i nærheden.

Formålet med disse metoder er at lære en baby at sove alene, i et andet rum end deres mor. Dette er et stille rum, der er intet som livmoderens hyggelige miljø.

Mange børnelæger fortæller førstegangs-forældre at bruge metoder som dem, vi nævnte. Men de udsætter en baby for stress om natten, mens det, at sove sammen matcher babyens søvncyklusser og opfylder deres behov bedre.

Søvntræningsmetoder er stressende for babyer. De græder fordi de vil være nær deres mor, men hun benægter denne anmodning om at blive taget op. Så fortsætter de med at græde og falder kun i søvn ud af udmattelse.

Hvorfor er det, at sove sammen mere naturligt?

En baby bruger en stor del af dens 40 uger i livmoderen på at sove. Babyen ved, hvordan man sover, så der er ingen grund til at lære dem det. De lærte allerede at sove – og dette er i et bevægende, støjende miljø.

I al den tid gik moren rundt, lavede sport, gik op og ned ad trappen og kørte bil … og i al den tid sov babyen. Hun hørte hendes mor tale, lyttede til hendes blodcirkulation, fordøjelse, vejrtrækning … og sov stadig.

Når en baby lige er blevet født, skal hun høre sin mors hjerteslag. Hun skal dufte duften af ​​hendes hud, og hun vil græde, hvis hun ikke er tæt på moderen.

Men selv om det, at sove sammen er anerkendt som den bedste måde at holde babyer glade på, vælger mange mødre at sætte en krybbe i et separat rum.

Mange pattedyrs babyer sover altid med deres mødre. Imidlertid er mennesker – tilsyneladende de mest rationelle arter – de eneste, der adskiller deres unger, før de er klar til at være uafhængige. Det er paradoksalt, er det ikke?

Du kan også være interesseret i denne artikel:

Skal du vække din baby for at amme eller made den?

Er det, at sove sammen farligt for babyer?

Der er alle mulige slags myter omkring det, at sove sammen med babyer, og lade babyer “græde det ud”. De siger, at hvis forældrene kommer løbende hver gang deres baby græder, forkæler de dem. De siger, at forældre kan “knuse” deres baby, hvis han sover med dem.

I lande som Japan og Kina sover babyer med deres forældre, indtil de er 5 eller 6. De undrer sig ikke over, hvordan de skal lære deres babyer at sove, og de lader dem ikke sove i separate lokaler. Lande som Storbritannien og Sverige praktiserer også det, at sove sammen.

Faktisk er vuggedød (SIDS) meget sjældent i disse lande. Det er det modsatte, faktisk: SIDS er mere almindelig hos babyer, der sover separat fra deres forældre.

Hvad siger eksperterne?

Margo Sunderland, børnepsykolog, siger i sin bog The Science of Parenting at det, at sove sammen er godt for børn og hjælper dem med at vokse op til at være sunde, afbalancerede voksne. Sunderland er direktør for Center for Child Mental Health London og har udgivet over 20 bøger.

Søvntræning, eller det, at tvinge en baby til at sove alene inden for få uger efter fødslen, udløser en frigivelse af stresshormoner, ifølge Sunderland. I stedet siger hun, at det, at sove sammen med børn op til 5 år er den bedste mulighed. Årsagen er, at børn indtil denne alder (og nogle gange i længere tid) oplever adskillelsesangst.

Nils Bergman, børnelæge og neonatolog, og skaberen af ​​Kænguru-pleje-metoden for for tidligt fødte babyer er enig. Hans teori er, at en baby har brug for hud-til-hudkontakt med hendes mor.

Når babyer er adskilt fra sin mor, sætter det negative følelser i gang og hormoner, som er skadelige for deres hjerne. Bergman siger, at mødre bør praktisere det, at sove sammen i mindst de første 3 år af deres barns liv.

Hvad er fordelene ved at sove sammen med din baby?

En sovende nyfødt baby.
  • En baby vil føle sig mere sikker og mere beskyttet. Når hun græder midt om natten, er hendes mor der for at give hende den trøst, hun har brug for, hvilket kan hjælpe hende til at falde i søvn igen.
  • Både mor og barn vil sove bedre. En baby vil vågne op flere gange om natten, og hvis hun sover i samme rum som sin mor, vil hun føle sig tæt på og falde i søvn lettere.
  • Der er ingen fare for, at forældre knuser deres baby. Faktisk vil de være mere opmærksomme på deres barns behov og lære barnet at kende bedre.
  • Hvis en baby skal mades, behøver hendes mor ikke at stå op og gå ind i et andet værelse; hun kan fodre barnet med det samme.
  • Nattegråd vil næsten forsvinde. Et barns stressniveau bliver lavere, og hun bliver generelt mere glad. Alle i huset vil sove bedre.
  • Arbejdende mødre der sover sammen med deres baby kan tilbringe kvalitetstid med deres babyer og knytte bånd. Når arbejdende mødre kommer hjem, har deres babyer desperat brug for dem, og når de giver dem bryst, vil de ikke give slip. At sove sammen giver mødre tid til at knytte bånd

Endelige anbefalinger

At sove sammen som en familie er en smuk ting. Det er værd at give et forsøg! Overvej det, før du sender dit barn ud i den stressende situation ved at sove i et rum alene.

Du kan stole på, at alle dine beskyttende instinkter vil være opmærksomme, mens du sover sammen. Dette gælder dog ikke for tilfælde hvor der er tale om alkohol eller stofmisbrug, da forældre kan miste bevidstheden og skade deres barn.

Hvis du praktiserer at sove sammen, vil du være til stede for at give din baby den sikkerhed og kærlighed de har brug for, til at vokse op til at blive et sundt og glad barn. Det er også den bedste måde at sikre, at hendes hjerne udvikler sig til sit fulde potentiale.

Det kan interessere dig ...
5 tip til at have et kærligt barn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tip til at have et kærligt barn

At have et kærligt barn er meget tilfredsstillende for en forælder og det er heller ikke så svært at opnå, tro det eller ej.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.