Dit barns kost ændrer sig efter den anden fødselsdag

En god kost er afgørende for dit barns udvikling og vækst. I en alder af 2 år kan du inkludere visse fødevarer i barnets kost, som vil give flere næringsstoffer.
Dit barns kost ændrer sig efter den anden fødselsdag

Sidste ændring: 26 august, 2022

Dit barns kost ændrer sig fra 2-års alderen. Vi mener, at barnets kostbehov ændrer sig. Børn i denne alder er allerede mere aktive, og de nærmer sig børnehavealderen. I denne alder bør dit barn spise fire måltider om dagen, hvor du bør fordele kalorieindtaget på følgende måde:

 • Morgenmad: 30 % af det daglige kalorieindtag.
 • Frokost: 25 % af det daglige kalorieindtag.
 • Snack: 15 % af det daglige kalorieindtag.
 • Aftensmad: 30 % af det daglige kalorieindtag.

Hvorfor dit barns kost ændrer sig, når han eller hun fylder to år

Fra den anden fødselsdag ændrer dit barn sin kost. Børnene begynder at udvikle en vane med at tygge maden. Det skyldes, at deres mælketænder kommer ud i den alder, når de har fået deres anden kindtand. Så du kan nu tilføje små stykker kød, grøntsager og frugt til dit barns kost.

I 2-års alderen er det normalt, at børn forsøger at spise med bestik, da de forsøger at efterligne deres forældre. I begyndelsen vil det dog være svært for dem at bruge bestik, og de vil normalt ty til deres fingre for at få fat i maden.

Hvilken mad bør dit barns kost indeholde?

Pige laver salat

Dit barns kost i 2-års alderen bør indeholde:

 • Korn.
 • Bælgfrugter.
 • Æg.
 • Mælk og produkter heraf.
 • Kød.
 • Fjerkræ.

For at sikre en god knoglevækst og udvikling anbefaler eksperter, at en 2-årig får mindst en halv liter mælk dagligt, som det fremgår af denne information fra American Academy of Pediatrics. Desuden bør deres morgenmad være komplet. Det betyder, at den bør omfatte alle fødevaregrupper.

Med hensyn til spisevaner bør du dele mad med dem ved bordet. På den måde lærer de, hvordan de skal opføre sig, når de sidder ned for at spise. Ligeledes bør frokost eller aftensmad være et tidspunkt, hvor man fremmer kommunikation i familien.

Det er også tilrådeligt at fremme mundhygiejne. Vær et godt eksempel for dit barn ved at børste tænder efter hvert måltid. Du kan gøre dette øjeblik sjovt ved at spille musik, mens du lærer barnet at børste tænder.

1. Medtag bælgfrugter, når dit barns kost ændrer sig

Bælgfrugter er grundlæggende fødevarer, og de bør ikke mangle i dit barns kost. De har et højt indhold af jern, vitaminer, fibre og protein. Desuden indeholder de folinsyre og calcium, som er mineraler, der bidrager til dit barns fysiske og mentale udvikling.

Dreng spiser og illustrerer, hvordan et barns kost ændrer sig

I toårsalderen er børn meget aktive og altid i bevægelse. Derfor er bælgfrugter den ideelle fødevare til at dække deres daglige behov, da de giver den mængde energi, de har brug for. De har et lavt fedtindhold, men er rige på mineraler og B-vitaminer. De hjælper også med at forebygge anæmi og forstoppelse.

Hvis du inkluderer dem i dit barns kost mindst to gange om ugen, sikrer du, at fordøjelsessystemet fungerer korrekt.

Du er måske interesseret i: Er det sundt at spise havregryn til morgenmad?

2. Medtag grøntsager

Denne fødevaregruppe bidrager til et barns udvikling. Den har også et lavt kalorieindhold, hvilket gør den til den perfekte mad til de børn, der er tilbøjelige til at blive overvægtige.

Grøntsager hjælper også med at forebygge mange børnesygdomme som f.eks. fordøjelsesforstyrrelser, diabetes, kolesterol og endda kræft. Det fremgår af disse oplysninger fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Eksperter anbefaler, at man spiser grøntsager op til to gange om dagen. En praktisk måde til at inkludere dem i dit barns kost er i form af puréer eller mos. En anden mulighed er at lave smoothies og kombinere dem med en grøntsag, f.eks. ananas med spinatblade og agurk.

3. Medtag korn

Korn er en del af kulhydratgruppen. De tilfører vitaminer, mineraler, proteiner, fedtsyrer og fibre til dit barns kost, som det fremgår af denne artikel, der er offentliggjort i Nutrition Reviews. De er ansvarlige for at give dit lille barn den energi, som han eller hun har brug for i hverdagen.

Du kan give dem til dit barn til morgenmad og som mellemmåltider. De mineraler og vitaminer, som kornprodukterne indeholder, er med til at fremme vækst og udvikling på en sundere måde.

Kan dit barn spise slik i toårsalderen?

Ja, efter den første fødselsdag kan dit barn i teorien spise slik. Børn forbrænder meget energi på grund af deres høje aktivitetsniveau, hvilket på en vis måde kan retfærdiggøre et vist sukkerindtag. Du bør dog kontrollere mængden af slik, som dit barn indtager, da han eller hun ellers kan udvikle fedme eller diabetes.

Sukkerindtag hos børn kan være fint på daglig basis, men det bør være moderat. Det bedste er at holde deres forbrug til tre spiseskefulde om dagen, som denne information fra Ernæringskomitéen for det europæiske selskab for pædiatrisk gastroenterologi, hepatologi og ernæring (ESPGHAN) påpeger.

Mængden varierer også alt efter det enkelte barns kaloriebehov, så spørg din læge eller sundhedsplejerske.

Hvilke fødevarer bør du undgå i dit barns kost?

Pige nægter at spise som eksempel på, hvordan et barns kost ændrer sig

Dit barns kost ændrer sig i toårsalderen, men børns maver er ikke forberedt på at behandle alle typer fødevarer. Du skal være forsigtig, når du inkluderer nogle produkter i deres kost, da de kan forårsage fordøjelsesproblemer eller allergier. Her er en liste over fødevarer, som du bør undgå.

 • Kager og søde sager: Deres høje indhold af sukker og transfedt kan være skadeligt for dit barns helbred.
 • Sodavand: Disse drikkevarer har et højt indhold af koffein, sukker og vanedannende kemikalier. De kan forårsage tarm- og maveskader hos børn, som det fremgår af denne undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. De kan endda forårsage søvnforstyrrelser.
 • Nødder: Det er almindeligt, at børn i en tidlig alder er allergiske over for disse fødevarer, så du bør ikke inkludere dem i dit barns kost før 5- eller 6-årsalderen.

Kort sagt: Dit barns kost ændrer sig

Kort sagt kan et barn på 2 år få en varieret kost, så længe menuen er tilpasset barnets ernæringsmæssige behov. En varieret og afbalanceret kost er grundlaget for en korrekt vækst og udvikling af dit barn. I denne alder vil dit barn desuden fortælle dig, hvad hans eller hendes livretter er.

Det vigtigste er, at barnet får en varieret kost, og at den ikke altid indeholder den samme frugt eller det samme protein. På den måde begrænser du ikke den type vitaminer, proteiner og mineraler, som dit barn får. Desuden giver du barnet mulighed for at lære nye smagsvarianter og teksturer at kende.

Det kan interessere dig ...
5 tegn på, at din baby måske er sulten
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tegn på, at din baby måske er sulten

Alt er nyt og ukendt, når man har en nyfødt. Når du er bekymret, kan du kigge efter særlige tegn på, at din baby måske er sulten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.