Er det sundt at spise havregryn til morgenmad?

Det er ideelt at spise havregryn til morgenmad for at forbedre fordøjelsen og reducere risikoen for sygdomme. Hvorfor er denne kornsort så god for os? Lær alt om det her!
Er det sundt at spise havregryn til morgenmad?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vi har diskuteret betydningen af morgenmad i adskillige artikler. Mens nogle antyder, at det er dagens vigtigste måltid, mener andre, at det er ubetydeligt. Hvis du spiser morgenmad, er det essentielt at basere dette måltid på nærende fødevarer af god kvalitet. Det er derfor, vi vil fortælle dig, hvorfor vi anbefaler dig at spise havregryn til morgenmad.

I denne artikel vil vi også fortælle dig om fordelene ved denne kornsort.

Havregryn til morgenmad

Ifølge en artikel i Journal of Food Science and Technology  skiller havregryn sig ud for sit indhold af kostfibre, aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer, mineraler og fytokemikalier. På grund af det kender vi det i dag som en af de sundeste og mest fuldkomne kornsorter.

Når det kommer til at vælge morgenmad, er havregryn tydeligvis det foretrukne valg. Denne kornsort har komplekse kulhydrater og en betydelig mængde fibre. Det indeholder også mikronæringsstoffer såsom B-vitamin og mineraler såsom calcium og jern. Disse er nødvendige for udviklingen af livsnødvendige fysiologiske reaktioner.

På samme tid er det værd at nævne, at det er en meget alsidig fødevare. Med andre ord kan man spise det på flere forskellige måder som dagens første måltid. Man kan for eksempel kombinere det med bær, bananer, mejeriprodukter og andre ingredienser, som også giver vigtige næringsstoffer for kroppen.

Tørre havregryn i skål

Havregryn er kendt som en af de mest fuldkomne kornsorter med hensyn til næringsstoffer. Det er derfor, det er et godt valg til morgenmad.

Vi anbefaler, at du også læser: Afføringsfremmende fødevarer mod forstoppelse

Fordelene ved at spise havregryn til morgenmad

En af fordelene ved at spise havregryn til morgenmad er, at det giver dig mulighed for at få betaglukaner. Det er en type opløselige fibre, som er gavnlige for vores helbred.

Hvorfor anbefaler eksperter det ellers?

Det forbedrer kompositionen af tarmflora

Opløselige fibre er et essentielt substans til at sikre overlevelsen af gavnlige bakterier, der lever i tarmene. Forskning udgivet i Journal of Nutritional Biochemistry viser netop dette.

Dette substans fermenteres i tarmene og genererer kortkædede fedtsyrer med en anti-inflammatorisk natur. Mange af produkterne af fermentering tjener som et substrat, der sikrer bakteriernes velvære.

Det er værd at bemærke betydningen af mikrobiota for helbredet. Nutilsags anser eksperter det som et selvstændigt organ, som påvirker funktionen af immunsystemet. Det regulerer også risikoen for at udvikle komplekse lidelser.

Måske du også vil være interesseret i denne artikel: Neurogluten: Gluten og neurologiske sygdomme

Det hjælper med at reducere forstoppelse

Når det kommer til at bekæmpe forstoppelse, foruden at sikre et tilstrækkeligt indtag af vand, er det nødvendigt at inkludere fibre i kosten. På grund af det er det gavnligt at spise havregryn til morgenmad. Optagelsen af dette næringsstof hjælper med at øge volumen af afføring og stimulerer tarmbevægelser.

Ifølge et studie udgivet i International Journal of Clinical Practice kan et utilstrækkeligt bidrag af fiber i kosten generere en større tilbøjelighed til forstoppelse på mellemlang sigt.

Forebyggelse af tarmkræft

For at forebygge udviklingen af komplekse lidelser såsom tarmkræft er det essentielt at garantere tilstedeværelsen af fibre i kosten. At spise havregryn til morgenmad kan have en positiv effekt på reducering af risikoen for denne lidelse, som det er nævnt i en meta-analyse udgivet i International Journal of Food Sciences and Nutrition.

En opskrift til at nyde havregryn til morgenmad

Der er mange måder at inkorporere havregryn på i morgenmaden. Her ønsker vi at dele en opskrift med havregryn. Du kan lave den med lige den topping, du bedst kan lide. Prøv den!

Ingredienser

 • 125 ml mælk.
 • 3 spiseskefulde havregryn (45 g).
 • Topping (nødder, frø, frugter, osv.).

Tilberedelse

 • Først varmes mælken over middel varme sammen med havregryn, mens man rører konstant.
 • Når det får en tyk konsistens, er det færdigt.
 • Kom blandingen i en skål og lad det køle af.
 • Til slut tilføjes den topping, man ønsker. Det kan for eksempel være bær, nødder, chiafrø eller mørk chokolade.
Kvinde spiser havregryn til morgenmad

Havregryn er alsidigt og er godt sammen med andre sunde ingredienser såsom frugter, nødder og kerner.

Nyd havregryn til morgenmad og nyd et bedre helbred

Det er ideelt at spise havregryn til morgenmad for at forbedre tarmtransit og reducere risikoen for kroniske sygdomme. Denne fødevare er en glimrende måde at starte dagen på takket være dets nærende og energimæssige værdi.

Det er ikke kun et sundt valg til morgenmad. Man kan også nyde det til frokost, som et mellemmåltid eller som en del af en let aftensmad.

Hvad venter du på? Begynd at spise mere havregryn i dag!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662-675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
 • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
 • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
 • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.