De 14 bedste citater til naturelskere

Kærlighed er ikke en følelse, der kun findes mellem mennesker. Andre måder at elske på har at gøre med det, man laver, hobbyer eller det, der omgiver en. Havearbejde er f.eks. en sådan passion.
De 14 bedste citater til naturelskere

Sidste ændring: 18 marts, 2023

Naturelskere har meget at lære, for de lærer hver dag af en kunst som havearbejde. For nogle er det at passe planter et erhverv, mens det for andre er en hobby, en form for terapi eller en passion.

Måske er kærligheden til naturen en måde at kompensere for de skader, som mennesket direkte eller indirekte forårsager på miljøet. Det er i denne praksis, at folk dyrker mere end blot blomster. Det handler også om at forstå planternes liv, deres formål og fordele.

Under sådanne aktiviteter er der opstået hundredvis af motiverende sætninger. Det er ikke kun for at opmuntre til kærlighed til naturen, men også for at anvende i selve livet. Lad os dykke dybere ned i dette emne.

Citater til naturelskere: Planter kan føle og gengælde kærlighed

Kender du nogen, der taler til planter og hævder, at de ikke kun forstår, men også reagerer? Måske er denne tro ikke helt langt ude.

Gennem deres tilstand, kraft og vækst reagerer planter på de ord, som deres plejere siger til dem. Det er en manifestation af naturen, en manifestation af kærlighed!

Videnskaben har behandlet hypoteser om vegetationens intelligens. I denne artikel, som SDL Environmental Research and Outreach har delt, henvises der f.eks. til planternes følsomhed, idet det bemærkes, at de er udstyret med op til 15 sanser. Desuden er nogle arter så intelligente, at de udveksler oplysninger og kommunikerer med hinanden og med dyr.

I denne artikel står der også, at planter har deres egen personlighed: De husker, sover og tager sig endda af deres børn. Så hvordan kunne de ikke være i stand til at reagere på mennesker? Selvfølgelig gør de det på deres egen måde, de ser smukke ud eller forfalder, vokser hurtigt eller langsomt, blomstrer i større eller mindre omfang.

På den måde bliver de i processen med at “opdrage” dem til lærere og hovedpersoner i deres beskytteres læring, som gengiver deres hengivenhed for disse levende væsener i ord.

Citater for naturelskere

Her deler vi nogle sætninger, der er født af kontakten med naturen, og som er nyttige til at tale med planter, reflektere med venner eller blot ekstrapolere til livet.

1. Om nærhed til lykke og tjenestens gave

“Blomster gør altid mennesker bedre, lykkeligere og mere hjælpsomme: De er også sollys, mad og medicin for sjælen.”

-Luther Burbank-

Gartneren og botanikeren fremhæver venlighed og høflighed over for planter samt den uselviskhed og glæde, som det skaber at passe på dem.

2. Citater for naturelskere: inspiration og kunst

“Hvis du virkelig elsker naturen, vil du finde skønhed overalt.”

-Vincent Van Gogh-

Den berømte hollandske maler henviser til naturen som en inspirationskilde, så han betragtede omgivelsernes skønhed for at skabe sin kunst.

Maleri af mand foran blomstee

3. Roen i nuet og fremtiden

“Når vi planter træer, planter vi fredens og håbets frø.”

-Wangari Maathai-

Biologen, aktivisten og modtageren af Nobels fredspris hentydede til vigtigheden af at plante træer til gavn for samfund nu og i fremtiden i en verden, der er fredelig, og hvor man praktiserer tålmodighed, udholdenhed og engagement.

4. Der er ting, der ikke kan undgås

“Man kan klippe alle blomsterne, men man kan ikke forhindre foråret i at komme.”

-Pablo Neruda-

En fortolkning af det, som den chilenske digter og politiker afspejlede, ville være, at uanset hvor meget man prøver at ændre eller tvinge situationer, vil det, der er bestemt til at ske, ske. Selv om en hel have bliver jævnet med jorden, vil naturens kræfter altså sejre, så den igen vil blomstre.

5. Citater for naturelskere: En kilde til visdom

“Planter synes at være blevet sået i overflod på jorden, som stjerner på himlen, for at indbyde mennesket til at studere naturen af lyst og nysgerrighed.”

-Jean-Jacques Rousseau-

Forfatteren af denne sætning taler om et af de formål, som planter har i denne verden. Det er opfordringen til mennesket om at undersøge og uddanne sig gennem dem.

6. Lys midt i mørket

“Der er altid blomster for dem, der ønsker at se dem.”

-Henri Matisse-

Disse ord af den franske maler antyder, at det er muligt at redde noget positivt midt i svære tider. Måske vil du i første omgang ikke bemærke det, men ved at analysere omstændighederne er det meget sandsynligt, at du vil finde et gunstigt perspektiv.

7. Citater til naturelskere: Sundhed og velvære

“Naturen er min medicin.”

-Sara Mos-

Naturressourcerne giver f.eks. remedier, aromaer og afslapning. Den er således et universalmiddel for det generelle velvære.

8. Naturens kraft

“Træer er jordens bestræbelser på at tale til den lyttende himmel.”

-Rabindranath Tagore-

Den indiske litterat fremhæver naturens styrke og den forbindelse, der eksisterer mellem alle dens elementer.

9. Værdien af enkelhed

“Naturen er tilfreds med enkelhed.”

-Isaac Newton-

Hvis noget så imponerende som naturen er tilfreds med enkelhed, hvorfor skal mennesker så være ydmyget af det materielle og prangende for at være lykkelige? Måske er det det, den engelske fysiker mente.

10. Citater for naturelskere: Om at ville og kunne

“En fugl synger ikke, fordi den har et svar; den synger, fordi den har en sang.”

-Maya Angelou-

At tale for at tale eller at gøre for at gøre er ikke det samme som at tale. Det er, fordi man har lyst til det, eller fordi man kan og har noget at sige.

11. Den naturlige orden

“Visdom siger aldrig én ting, og naturen siger noget andet.”

-Juvenal-

Alt, hvad der sker, svarer til tingenes naturlige orden. Hvis naturen desuden opfattes som en kilde til visdom, vil det være klart, at den aldrig vil gå imod det, som visdommen foreslår.

12. Den gode reaktion på mishandling

“Jorden bliver fornærmet og tilbyder blomster som svar.”

-Rabindranath Tagore-

Når du står over for mishandling eller en ubehagelig gestus, må du ikke reagere på samme måde. Vis også, at din opførsel ikke er en afspejling af andre.

Øv dig i ro og brug gode ord som våben. Naturen gør det på sin egen måde, for den lider dagligt under hærgen og deler altid ud af sine bedste frugter.

Øje malet som jorden

13. Af det gode, lidt

“Gødning er ikke godt i en bunke, men lidt spredning gør mirakler overalt.”

-Richard Brinsley Sheridan-

Overskud hjælper ikke, tværtimod forværrer det enhver situation. Hvis man derimod doserer sine ressourcer, er der en meget stor sandsynlighed for at opnå fordele. Naturelskere kan bevidne dette.

14. Evig pædagog

“Vælg kun én lærer: naturen.”

-Rembrandt-

Uden at der er meget mere at uddybe, fungerer naturen også som en evig pædagog, og det er sådan, barokkens repræsentant betragtede den.

Naturelskere dyrker en måde at elske livet på

Kærlighed, inspiration, tålmodighed og frem for alt visdom. Det er de egenskaber, som dens ihærdige elskere finder i naturen.

Det er desuden med god grund, at Fundación del Agua profilerer miljøforkæmperen José Luis Gallego som et eksempel på kaldet til at observere den, engagementet til at forsvare den og behovet for at være i den. Naturen får dig også til at værdsætte stilheden, mærke brisen og ånde frihed. Afslutningsvis er naturen for mange en måde at elske livet på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.