Spirituel opvågnen: De 13 sande tegn på opvågnen

Ved du ikke, om du er på den rigtige vej til spirituel opvågnen? Vi viser dig 13 umiskendelige tegn på, at du følger de rigtige trin.
Spirituel opvågnen: De 13 sande tegn på opvågnen

Sidste ændring: 23 september, 2022

Spirituel opvågnen er meget simpelt sagt den anden fødsel, som en person modtager ved at lægge fordomme, laster, usikkerhed, begær og grådighed bag sig. Selv om nogle forfattere hævder, at det kan udvikle sig pludseligt, er det for de fleste mennesker en gradvis proces.

Faktisk kan det være så gradvist, at mange måske ikke engang er klar over, at de er ved at vågne spirituelt op.

Du kan få denne type opvågnen gennem mange forskellige kanaler. I modsætning til hvad mange tror, sker det ikke altid gennem metoder, der er forbundet med spiritualitet (som f.eks. meditation). Du kan få en spirituel opvågnen efter en alkoholafvænning eller gennem moderskab. I de følgende afsnit lærer vi dig 13 måder at identificere det på.

13 tegn på, at du er midt i en spirituel opvågnen

Begrebet spirituel opvågnen findes i forskellige kulturer. Mange asiatiske tankesystemer går ind for det som det eneste formål med livet. I mellemtiden integrerer vestlige religioner det på den ene eller anden måde blandt deres principper.

I løbet af de sidste 100 år er begrebet blevet populariseret takket være Carl Gustav Jungs bidrag. Bevægelserne i 1960’erne, såsom hippiebevægelsen, bidrog utvivlsomt også til sagen.

Det er meget almindeligt at have spørgsmål om, hvornår man ved, at man har nået det sidste skridt til en sand opvågnen. Selv om hver enkelt person oplever det forskelligt, kan vi generelt identificere 13 tegn på en spirituel opvågnen.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 måder at rense energien på i hjemmet

1. Du har revurderet dine overbevisninger

Du kan ikke sige, at du har opnået en åndelig opvågnen, hvis du ikke først har revurderet alle dine overbevisninger. Dine overbevisninger om livet, døden, religioner, samfundet, venner, fremtiden, spiritualitet og praktisk talt alt omkring dig.

Det betyder ikke, at du skal ændre de holdninger, du har til dem, fuldstændigt, men du vil i det mindste have udsat dem for en masse vurdering. Overbevisninger betinger den måde, du fortolker verden på. Og selv om det kan se sådan ud, vælger du dem ikke af egen fri vilje. De fleste af dem er pålagt af et system.

Kvinde danser i solen

Spirituel opvågnen indebærer en revurdering af de overbevisninger, vi har, så nye fundamenter gør det muligt for os at komme videre.

2. Du praktiserer løsrivelse

Denne løsrivelse manifesterer sig i alle sanser. Den mest tydelige er i vores holdning til materielle ting. At eje eller købe ting bliver en sekundær prioritet. Du lærer også at praktisere løsrivelse i forhold til din familie, venner, kæledyr, luner og selve livet.

Du skal dog ikke misforstå dette tegn. Det handler ikke om uinteresse, isolation eller total afstandtagen. Det handler om at lære at identificere dine prioriteter. Du har også lært, at overdreven tilknytning fører til besættelse, smerte og endda grådighed.

3. Du har fået forbindelse med naturen

Du føler dig ét med jorden, træerne, dyrene, himlen og luften. I mellemtiden giver skyskrabere, motorveje og teknologi dig en dårlig smag i munden. Det lader i den forstand til, at det kun er gennem forbindelsen med naturen, at du formår at føle dig rolig og veltilpas.

Det betyder naturligvis ikke nødvendigvis, at du er flyttet til et landområde eller helt har forkastet livet i byen. Nogle gange har man bare ikke noget valg. Der er dog intet, der forhindrer dig i at opnå denne forbindelse gennem små øjeblikke af flugt. Du sætter mere pris på alt, der har med jorden, dens økosystem og de levende væsener, der bor på den, at gøre.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 genstande, der tiltrækker dårlig energi ifølge Feng Shui

4. Du har lært at identificere dine sande prioriteter efter en spirituel opvågnen

Er det virkelig værd at ofre meget for at erhverve en bestemt ting? Er det bedre for mig at bruge min tid med denne person eller en anden? Har jeg virkelig brug for denne godbid lige nu? Dette er nogle eksempler på de spørgsmål, du stiller dig selv i forbindelse med dette tegn.

Gennem en proces med indre meditation har du identificeret, hvad der virkelig er vigtigt i dit liv. Resten har du flyttet af vejen, fordi det ikke tilfredsstiller dig, ikke interesserer dig, eller fordi du mener, at det ikke gavner dig.

Dette gøres på forskellige måder. Nogle mennesker ændrer deres kostvaner, mens andre reducerer brugen af teknologi til et minimum, og der er dem, der endda siger deres job op.

5. Du føler dig mere fri

Frihed er det ultimative mål for spirituel opvågnen. I modsætning til den gængse opfattelse er dette dog ikke lykke. Selv om lykke kommer på den ene eller anden måde, er frihed faktisk det skridt, der lader dig vide, at du er på rette vej. Du indser det næsten med det samme.

De foregående trin og dem, vi nu vil opregne, giver dig adgang til en følelse af frihed, som du aldrig før har nydt i dit liv. Det er en oprigtig, ren og afslørende frihed.

6. Du har fundet balancen mellem sind og krop

Disse ord lyder måske lidt metafysiske, men de svarer faktisk på forskellige måder til virkeligheden. For eksempel lærer du, at fysisk sundhed er lige så vigtig som mental sundhed. Du passer på din krop med sund kost og motion og inddrager teknikker, metoder og vaner i dit liv, der giver dig ro i sindet og afslapning.

Det er noget, der ofte bliver fremhævet, selv om vores individuelle interesser og mål naturligvis ofte er forskellige. Desuden opnås der ikke altid en reel balance, da de fleste mennesker kun fokuserer på fysisk sundhed som det vigtigste punkt.

7. Du er venligere, når du har haft en spirituel opvågnen

Venlighed er et andet kendetegn ved spirituel opvågnen. Først praktiserer du den over for dig selv, og derefter praktiserer du den over for personerne omkring dig. Du forbinder den også med den forbindelse, du har etableret med naturen.

Selvfølgelig kan venlighed kun manifestere sig gennem handling. Det er ikke nok, at du tænker, at du er en venlig person, eller at du gør noget sporadisk. Venlighed er et flag, der skal hejses permanent.

8. Du er ikke længere bange for døden

For mange tilhængere af spirituel opvågnen er dette et af de væsentlige skridt for at nå den. At forvise frygten for døden er en af de mange måder, hvorpå du praktiserer løsrivelse. At frygte døden er også at frygte livet, så du kan ikke bære denne tunge rygsæk på ryggen for evigt.

Det betyder dog ikke, at du er ligeglad med den, eller at du ønsker at afslutte dit liv. Tværtimod forstår du, at det er en naturlig proces, som ikke behøver at betinge eller tilsidesætte livets erfaringer og lærdomme.

9. Du føler dig ikke utilpas ved at være alene, når du har haft en spirituel opvågnen

Dette tegn har sine nuancer, da et andet af kendetegnene ved den spirituelle opvågningsproces er at føle en dyb følelse af ensomhed.

Dette er meget forståeligt, da du under opvågningen ofte ikke føler dig godt tilpas omgivet af et samfund fuld af stolthed og mennesker, der er overfladiske, egomaniske og tomme. Hvis du ikke har nogen, der tænker som dig, vil du naturligvis føle dig ensom.

Med tiden udvikler denne følelse sig til en følelse af komfort med denne ensomhed. Det handler ikke om at isolere sig selv, men om at man i modsætning til de fleste mennesker ikke har et problem med at være alene. Du kan med andre ord leve lykkeligt med dig selv.

10. Du vil gerne være et nyttigt menneske

Du kan ikke se passivt til over for et samfund, der ødelægger sig selv. Det er nyttesløst at vise din uenighed med det gennem dine ord. Du må omsætte denne tanke til gennemtænkt handling. Den bedste måde at gøre dette på er at tilegne sig en nyttig holdning, der vil hjælpe dig med at løse de små eller store problemer omkring dig.

At tilslutte sig velgørende organisationer, starte eller støtte initiativer til bevarelse af planeten og holde foredrag i dit lokalsamfund, der fremmer en bestemt adfærd, er blot nogle eksempler herpå. Du skal ikke låse dig selv inde i dit hus hele dagen for at meditere på dine tanker, da det ikke løser noget.

En hjælpende hånd

Spirituel opvågnen giver os opmuntring til at hjælpe andre og ændre samfundet til det bedre.

11. Du praktiserer ubetinget kærlighed

Et andet godt eksempel på spirituel opvågnen er ubetinget kærlighed. Du skal begynde at praktisere kærlighed til dig selv først og derefter til andre. Det er meget vigtigt, at du følger denne rækkefølge. Ellers vil du praktisere den med en vis grad af hykleri.

Ubetinget kærlighed er den kærlighed, som du praktiserer uden at stille betingelser, på trods af konsekvenserne og uden følelsesmæssige eller fysiske begrænsninger. Dette er for mange den sande kærlighed.

12. Din følsomhed er blevet øget

En af de måder, hvorpå dette symptom manifesterer sig, er gennem det foregående. Det er dog ikke kun den måde, du opfatter eller udøver kærlighed på, der er blevet mere følsom, men det er alle dine følelser også blevet. Nu er du ikke bange for at udtrykke dem.

Med andre ord lever du ikke som en fange af følelser som smerte, vrede eller had. Det betyder ikke, at du undertrykker disse følelser, men snarere at du ikke lader dem komme væltende ud og præge dit humør. Du er klogere eller smartere i at vælge, hvilke følelser du prioriterer i dit liv.

13. Du føler dig i fred efter en spirituel opvågnen

Fred er et andet umiskendeligt tegn på spirituel opvågnen. Hver person udvikler det forskelligt. Nogen kan finde fred efter at være flyttet til byens udkant. Andre kan udvikle den uden problemer i centrum af en travl by.

Under alle omstændigheder giver fred dig mulighed for at klare følelsesmæssig ubalance, rastløshed og fordomme, der kan æde sig ind på dig dag for dag. Den er permanent og forstærkes af forskellige aktiviteter, som du har identificeret som behagelige. Denne fred kan komme, mens du ammer dit barn, mediterer, leger med dit kæledyr eller laver mad.

Tegnene på spirituel opvågnen sker ikke altid i en bestemt rækkefølge

Før du slutter, skal du huske på, at de tegn, vi har nævnt, ikke er i kronologisk rækkefølge. De manifesterer sig ikke i rækkefølge, da hver enkelt proces med spirituel opvågnen er forskellig.

Du kan også kun udvikle nogle af tegnene og stadig være i gang med en spirituel opvågningsproces. Det, der er sikkert, er, at hvis du er på den rigtige vej, vil det ikke tage lang tid, før du indser det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Athan, A., & Miller, L. Spiritual awakening through the motherhood journey. Journal of the Motherhood Initiative for Research and Community Involvement. 2005; 7(1).
  • Galanter, M., Dermatis, H., & Sampson, C. Spiritual awakening in alcoholics anonymous: empirical findings. Alcoholism Treatment Quarterly. 20014; 32(2-3): 319-334.
  • Sol, M., & Luna, A. The spiritual awakening process. Luna & Sol Pty Ltd. 2019.
  • Taylor, S. Two modes of sudden spiritual awakening? Ego-dissolution and explosive energetic awakening. International Journal of Transpersonal Studies. 2018; 37(2): 131-143.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.