De bedste måder til at falde i søvn så hurtigt som muligt

De fleste af os ønsker bare at tage et dejligt bad og falde i søvn så hurtigt som muligt efter en lang arbejdsdag. Desværre synes søvnløshed at være normalt, og mange mennesker har været nødt til at håndtere det mindst én gang i deres liv.
De bedste måder til at falde i søvn så hurtigt som muligt

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

De fleste af os vil bare gerne tage et dejligt bad og falde i søvn så hurtigt som muligt efter at være kommet hjem fra en lang arbejdsdag. Desværre synes søvnløshed at være normalt, og mange mennesker har været nødt til at håndtere det mindst én gang i deres liv.

Du ved, hvordan det er: Du ligger i sengen og vil bare gerne falde i søvn så hurtigt som muligt. Men af en eller anden grund synes din krop ikke at ville hvile på trods af din træthed, og du begynder at vende og dreje dig, nogle gange i timevis. Når det endelig lykkes dig at sove, gør du det sent og på en så let måde, at alting vækker dig.

Den næste dag tager den manglende hvile hårdt på dig, og det er der, du har det dårligt, fordi du ikke har formået at sove godt.

De bedste måder til at falde i søvn så hurtigt som muligt

For at hjælpe dig, er her nogle tricks, du kan prøve i en af kriserne med søvnløshed.

Nattøj på seng

Anvend behageligt nattøj og sengetøj

Hvis det er det sted, hvor kroppen skal tilbringe et stort antal timer i næsten den samme stilling, ville det så ikke være bedre at være komfortabel? Jamen, så bær løst og let tøj.

Hvis du bærer nogen form for stramt tøj, vil du næppe kunne hvile dig så godt. På den anden side bør lagner og tæpper være bløde at røre ved. Det vil hjælpe med den generelle afslapning af kroppen og vil hjælpe dig med at opretholde en dybere søvn. Hvem kan ikke lide sengetøj med en god duft og tekstur?

Den gode vane med at læse før sengetid har mange fordele. Først og fremmest træner det sindet og hjælper med at forebygge hukommelsesproblemer. På den anden side blokerer det de tanker, der skaber angst og forhindrer søvn. Undgå at vælge tung eller mærkelig læsning.

Brug aromaer

Æterisk lavendelolie

Der er undersøgelser , der tyder på, at lavendel er en duft, der samarbejder effektivt med afslapning og dermed med søvn. En god terapi er at fortynde den i varmt vand og derefter placere den i et af hjørnerne nær sengen.

Gør rummet til et passende sted

Ved sengetid skal soveværelset være passende til øjeblikket. Du ved det måske ikke, men kroppen har brug for visse miljøforhold for at kunne sove. Derfor er dette nogle tricks til at falde hurtigt i søvn:

  • Temperaturen skal være mellem 18 og 22 grader Celsius. I sidste ende er et for varmt eller for koldt rum slet ikke behageligt at sove i.
  • Hold belysningen i rummet så dæmpet som muligt. Det er nok at slukke for pærer og lamper. Hvis værelset ligger tæt på gaden, eller der kommer meget lys ind, skal du trække gardinerne for.
  • Fjern enhver kilde til ekstern støj, der kan forstyrre din søvn. Hvis en nabo synes, at det er en god idé at spille høj musik, kan du bruge ørepropper.

Hvis du bruger din mobiltelefon som vækkeur, kan du ikke falde i søvn så hurtigt som muligt

Med mindre du placerer den på et sted, hvis rækkevidde skal få dig til at stå ud af sengen, skal du ikke bruge mobiltelefoner som vækkeur. Det skyldes, at det under søvnløshed er almindeligt at føle sig tiltrukket af applikationer eller det mobile internet i et forsøg på at “falde i søvn”.

Problemet er, at du på denne måde kan holde dig vågen meget længere eller ikke sove hele natten.

Hold tankerne beskæftiget med en mental øvelse

Kvinde mediterer i et forsøg på at falde i søvn så hurtigt som muligt

Hvis det ikke virker for dig at tælle får, kan du prøve at tælle baglæns fra 100 til 0, eller du kan prøve at tælle en gangetabel (for eksempel 99, 96, 93, 90…). Disse tællinger, der følger rytmen, ville være et af de bedste tricks til at falde hurtigt i søvn.

Denne teknik hjælper os med at kontrollere vores vejrtrækning , sænke vores puls og gå ind i en tilstand af afslapning. Hvis det simpelthen ikke virker for dig, kan du vælge at lægge puslespil, lave sudoku eller farvelægge.

Spis lette måltider, før du går i seng

Jo flere ting kroppen skal fordøje, jo mere energi vil den bruge på en sådan omstændighed. Spis derfor lettere måltider om aftenen, inden du går i seng. Vælg frugt, yoghurt og varme ikke-alkoholiske drikkevarer.

Det hjælper hjernen til ikke at bekymre sig om at skulle nære kroppen, og du vil være mere fokuseret på at hvile dig.

Dyrk ikke sport, før du går i seng

Ja, vi siger altid, at du skal dyrke sport. Men det er ikke tilrådeligt at gøre det en halv time, før man skal sove. Det skyldes, at sport aktiverer dig og gør dig mere vågen. Så hvis du sover kl. 21.00, bør du gøre det før kl. 19.00. De eneste undtagelser er yoga og meditation, så længe det er afslappende for dig.

Kontakt din læge for at få andre måder til at falde i søvn så hurtigt som muligt

Hvis søvnløshed bliver et almindeligt og vedvarende problem, er det tid til at gå til lægen. På dette tidspunkt kan søvnløshed begynde at stresse dig i dit personlige eller professionelle liv.

De problemer, du har med at sove, kan have flere årsager. Din læge vil vurdere årsagerne til problemerne og vil kunne fortælle dig, hvilke skridt du skal tage. Indtil videre kan du starte med at være opmærksom på, hvor du sover, hvilken mad du spiser i løbet af dagen og dit humør.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gilbert, S. S., Van Den Heuvel, C. J., Ferguson, S. A., & Dawson, D. (2004). Thermoregulation as a sleep signalling system. Sleep Medicine Reviews.
  • Goel N, Kim H, Lao RP. An olfactory stimulus modifies nighttime sleep in young men and women. Chronobiol Int. 2005;22(5):889‐904.
  • Halpern, J., Cohen, M., Kennedy, G., Reece, J., Cahan, C., & Baharav, A. (2014). Yoga for improving sleep quality and quality of life for older adults. Alternative Therapies in Health and Medicine.
  • Legates, T. A., Fernandez, D. C., & Hattar, S. (2014). Light as a central modulator of circadian rhythms, sleep and affect. Nature Reviews Neuroscience.
  • Maculano Esteves, A., Ackel-D’Elia, C., Tufik, S., & De Mello, M. T. (2014). Sleep patterns and acute physical exercise: the effects of gender, sleep disturbances, type and time of physical exercise. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness.
  • Nagendra, R. P., Maruthai, N., & Kutty, B. M. (2012). Meditation and its regulatory role on sleep. Frontiers in Neurology.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.