Det kan du gøre, hvis du vågner om natten

Nedenfor snakker vi om hvad du kan gøre, hvis du vågner om natten, så du kan undgå de negative konsekvenser.
Det kan du gøre, hvis du vågner om natten
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Vi kan opleve søvnløshed til enhver tid, ikke kun når vi forsøger at sove. Nogle gange kan vi vågne op midt om natten og kæmpe med at falde i søvn igen. I denne artikel vil vi fortælle hvad du kan gøre, hvis du vågner om natten.

Hvad hvis jeg vågner midt om natten?

At vågne op i de tidlige timer på dagen og ikke være i stand til at falde i søvn er foruroligende. Vi vil gerne have hvile, fordi vækkeuret først går igang om noget tid, og vi ved, at uden en god nats hvile, bliver vi til zombier den næste dag.

At vågne midt om natten kan være en konsekvens af forskellige grunde: Man hører måske en højlydende lyd udefra (f.eks. En brændvæsenets sirene), man har et mareridt eller måske bliver det for koldt eller for varmt osv.

Når vi vågner op, kan det være ret vanskeligt at falde i søvn igen. Nogle vælger at skifte deres sovende stilling et par gange i deres seng. På den anden side er der nogle mennesker, der vælger at stå op og afslutte tingene på deres opgaveliste (nogle gange også uden for ordinære aktiviteter).

At nyde en god nats søvn er afgørende for vores fysiske og mentale sundhed. Ikke at få kvalitetssøvn fører til apati, irritabilitet, hukommelse og opmærksomhedsproblemer, døsighed og mange andre negative resultater.

Derudover forværres arbejde og sociale forhold, når vi ikke får nok hvile.

Hvornår skal vi være bekymrede for at vågne for tidligt? Når det sker mere end tre gange om ugen. Det kunne være et tegn på, at vi er for stressede, nervøse eller urolige. På sigt vil det få alvorlige konsekvenser for vores helbred.

Sunde vaner når du vågner om natten

Kvinde der ikke kan sove

Hvis vi vågner midt om natten, kan vi forsøge at komme ud af sengen, forlade rummet, tænde for et svagt lys og gøre en afslappende aktivitet i 20 eller 30 minutter.

Efter den tid, går man tilbage i seng og prøver på at sove. Selvfølgelig er det, vi anser for at være “en afslappende aktivitet”, en personlig vurdering. For nogle kan det være at meditere eller udøve yoga, mens det for andre måske er at læse, spille kort eller se på fotografier.

Under alle omstændigheder bør det være en aktivitet, der ikke revner op i vores nervesystem. Vi må under alle omstændigheder ikke vende os til kaffe, alkohol eller tobak.

Hvis vi vil bruge en tablet eller en mobiltelefon, skal vi virkelig reducere skærmens kontrast og lys til det maksimale og undgå hvidt, grønt og blåt lys, som hæmmer melatoninproduktionen (hvilket er et hormon, der tillader os at sove).

Hvis vi ønsker at se fjernsyn, er det vigtigt at vælge et passende program for at falde i søvn. Det vil være bedre for dig at se noget uden action, voldelige nyheder eller videoer med prangende farver og lys.

Anbefalet læsning efter “Det kan du gøre, hvis du vågner om natten”:

5 urtemidler til stabilisering af blodsukkeret

Hvis vi går i seng og vågner igen, gør det samme, undtagen hvis du vågner igen 1 eller 2 timer før det tidspunkt, du planlagde at vågne op på. I sidstnævnte tilfælde er det bedre at stå op og starte dagen tidligere.

Vi vil helt sikkert have nok arbejde, som vi kunne komme i gang med (tilberedning af aftensmad, skrive en indkøbsliste ned, tøjvask, oprydning på værelser osv.).

Sådan genopretter du dig selv fra at vågne op om natten

Uanset hvor dårligt vi måske har sovet den foregående nat, må vi ikke lave den fejl at kompensere med en 3 timers lur. Vi kan heller ikke manuelt indstille vores ur og vågne op senere. Disse ideer forværrer kun søvnløshed, hvilket gør det til et kronisk problem.

Hvis du vågner om natten eller har problemer med søvnløshed, er det bedste at vente til det bliver nar før du sover.

Efter en nats søvnløshed eller hvor du vågner op på mærkelige tidspunker, bør du prøve at genoprette din hvile så hurtigt som muligt, så du kan gøre dine forpligtelser og aktiviteter den følgende dag. Nogle råd, der kan hjælpe, er følgende:

1. Sørg for, at du får nok vitamin B12

Vitamin b12

Hvis du ikke hviler tilstrækkeligt, bruger din krop større mængder B-gruppe vitaminer (energikilder). Hvis der bliver mangel på dette næringsstof i din krop, får det dig til at føle sig træt, i dårligt humør og ikke i stand til at koncentrere dig. For at genoprette dette tabte vitamin kan du spise en af ​​følgende fødevarer:

  • Muslinger, østers.
  • Fisk, blæksprutter.
  • Lever.
  • Ost.
  • Æg.

2. Drik ingefærte

Denne rod har mange egenskaber, som vi ikke bør tænke to gange på for at føje til vores daglige kost. Når vi lider af at vågne på mærkelige tidspunkter om natten, er der en stigning i hormonet kortisol, og det efterlader vores krop i en tilstand af konstant stress.

Forhøjede niveauer af kortisol hæver også blodtrykket, fremkalder angst og reducerer immunrespons. For at imødegå disse negative virkninger er der intet bedre end en kop ingefærte. Det er meget nemt at lave.

Ingredienser

Forberedelse

  • Varm lidt vand op og kom det i et krus.
  • Tilsæt tepose og lad den trække i 5 minutter.
  • Tag posen ud og tilsæt ingefæren.
  • Rør og sød med honningen.

Læs også denne artikel efter “Det kan du gøre, hvis du vågner om natten”:

To krydderier, der måske kan regulere dit blodsukker

Undgå sukker og fedt

Sukker - vaagner om natten

Fødevarer, der er rigelige i kulhydrater, fedtstoffer og sukkerarter, anbefales ikke det mindste fordi de straks “frigør” energi.

Du tror måske, at hurtig energi er, hvad du vil have for at føle dig bedre efter at vågne op midt om natten, men denne effekt er bare midlertidig. Efter et par minutter vil du føle dig endnu mere træt, som du gjorde før.

I stedet skal du vælge at spise sunde fødevarer, der er rige på proteiner, fiber og naturlige fedtstoffer, der vil give dig længerevarende energi. Sig farvel for at vågne op midt om natten!


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.