Hjælper intermitterende faste med at forebygge sygdomme?

Intermitterende faste skulle være en god protokol til at forebygge sygdomme. Men hvad siger beviserne om det? Vi skal ikke tage let på det. Læs med for at finde ud af mere om det og være i stand til at træffe en informeret beslutning.
Hjælper intermitterende faste med at forebygge sygdomme?
Saúl Sánchez Arias

Written and verified by ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Last update: 26 august, 2022

Intermitterende faste er for nylig blevet moderne, da nogle mener, at det kan hjælpe med at forebygge sygdomme. Der er også beviser for virkninger på kropssammensætningen ved at reducere fedtmassen uden at påvirke muskelvævet. Disse virkninger bliver stadig debatteret blandt eksperter.

Desuden er der videnskabelige resultater om vigtigheden af at opretholde en sund og varieret kost. Dette er for at mindske risikoen for at udvikle sygdomme på mellemlang og lang sigt. OK, men hvad sker der, når man midlertidigt begrænser sit energiindtag? Hvad er virkningerne af intermitterende faste?

Intermitterende faste og stofskiftesygdomme

Diabetes har en stærk sammenhæng med kosten. Faktisk kan denne sygdom udvikle sig i løbet af årene på grund af utilstrækkelige kostvaner. Dette skyldes, at indførelsen af simple sukkerarter i kosten øger risikoen.

Intermitterende faste synes imidlertid at være nyttigt både til forebyggelse og behandling af sygdommen. Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes hjælper det med at kontrollere glukose hos patienter med type 2-diabetes. Desuden reducerer det insulinresistens.

Tilsvarende har raske voksne, der faster, mindre risiko for metaboliske sygdomme ifølge en undersøgelse i tidsskriftet Ageing Research Reviews.

Ved at gennemføre en begrænsning af kalorieindtaget formår man at mindske risikoen for patologier forbundet med aldring. Nogle mener, det fremmer større metabolisk fleksibilitet.

Kvinde med morgenmad og ur udøver intermitterende faste

Hjertekarsygdomme og intermitterende faste

Disse er en anden gruppe af sygdomme, der er meget udbredt i de udviklede lande. Mange hjertekarsygdomme skyldes dårlig kost og en stillesiddende livsstil. Dette skyldes, at den systemiske inflammation, der fremmes af indtagelsen af transfedt, øger risikoen.

Gennemførelsen af intermittente faste er vigtig for at modvirke denne situation. Du er måske ikke klar over det, men autofagiprocesser stimulerer og modulerer inflammation positivt under kalorierestriktion. Der er således en indvirkning på lipidprofilen, hvilket fører til en risiko for hjerte-relaterede problemer.

De nuværende beviser tyder dog på, at de positive virkninger af intermitterende faste på reduktionen af hjertekarsygdomme er større hos dyr end hos mennesker. Ikke desto mindre er der beviser for, at gennemførelsen af faste kan have positive konsekvenser for lipidprofilen.

Desuden er kolesterolniveauets betydning for forebyggelse af hjertekarsygdomme et andet kontroversielt punkt. Øgede HDL-niveauer tyder dog på en god sundhedstilstand.

To tommer tallerkener, en fyldt og et ur

Find ud af: Passer det, at frugter kan forhindre vægttab?

Kan det forebygge sygdomme?

Hvorvidt intermitterende faste kan forebygge sygdomme, afhænger af det enkelte individs karaktertræk. Indtil videre viser beviserne, at de fysiologiske virkninger af kalorierestriktion i mange tilfælde er positive. Det bør dog være en ernæringsekspert, der afgør, om det er en god idé at faste.

Reduktion af sukkerindtaget og hensyntagen til døgnrytme i forhold til hormonproduktion i fravær af mad synes at være afgørende for at reducere risikoen for sygdom.

I betragtning heraf kan kalorierestriktion være nyttigt for at reducere sandsynligheden for fedme, type 2-diabetes og andre metaboliske lidelser. Nogle foreslår det endda som et supplement til farmakologien på grund af dets evne til at øge autofagien.

Under alle omstændigheder er der stadig ingen undersøgelser af alle disse fordele, som vi nævnte ovenstående. Dette emne er stadig under udforskning, og vi bør ikke tage let på det.

It might interest you...
Intermitterende faste til vægttab og en sundere krop
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Intermitterende faste til vægttab og en sundere krop

Intermitterende faste er en teknik, der kan hjælpe dig med at tabe dig. Det er en simpel slankekur, hvis du holder det ved lige.  • Stockman MC, Thomas D, Burke J, Apovian CM. Intermittent Fasting: Is the Wait Worth the Weight?. Curr Obes Rep. 2018;7(2):172-185. doi:10.1007/s13679-018-0308-9
  • Li C., Sadraie B., Steckhan N., Kessler C., et al., Effects of a one week fasting therapy in patients with type 2 diabetes mellitus and metabolic síndrome- a randomized controlled explorative study. Exp Clin Endocrinol Diabetes, 2017. 125 (9): 618-624.
  • Béliveau R, Gingras D. Role of nutrition in preventing cancer. Can Fam Physician. 2007;53(11):1905-1911.
  • Locke A, Schneiderhan J, Zick SM. Diets for Health: Goals and Guidelines. Am Fam Physician. 2018;97(11):721-728.
  • Brandhorst S., Longo VD., Fasting and caloric restriction in cancer prevention and treatment. Recent Results Cancer Res, 2016. 207: 241-66.
  • Tinsley GM., Horne BD., Intermittent fasting and cardiovascular disease: current evidence and unresolved questions. Future Cardiol, 2018. 14 (1): 47-54.
  • Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.