De bedste vitaminer og kosttilskud til MS

Vitaminer og kosttilskud til MS har ikke vist sig at forbedre sygdommen. Nogle undersøgelser tyder dog på, at de kan hjælpe med at reducere risikoen for MS.
De bedste vitaminer og kosttilskud til MS
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Multipel sklerose (MS) er en inflammatorisk og degenerativ sygdom, der påvirker centralnervesystemet (CNS). Der findes i øjeblikket ingen kur, men nogle eksperter foreslår brugen af vitaminer og kosttilskud til MS, da dette kan forbedre patienternes livskvalitet.

Ved denne kroniske sygdom påvirkes neuronernes myelinskede, hvorved nerveoverførslen bringes i fare. Symptomerne er resultatet af de beskadigede fibre og omfatter motoriske, visuelle, kognitive og følelsesmæssige forandringer. De fysiske manifestationer forekommer i udbrud. Dette fører til en progressiv skade, som medfører invaliditet.

Er der en sammenhæng mellem eksponering for solen og MS?

Forekomsten af multipel sklerose synes at variere med den geografiske breddegrad. Faktisk er verdens befolkning blevet inddelt i tre forskellige zoner med høj, middel og lav risiko. Disse zoner er bestemt af nærheden til ækvator.

Således har de breddegrader, der ligger længst væk fra ækvator, den højeste forekomst. Man mener, at dette fænomen skyldes den lavere eksponering for sollys i disse områder. Denne hypotese forklarer, at den lave mængde ultraviolette (UV) stråler giver et D-vitaminunderskud, og at dette øger risikoen for MS.

Der er dog blandede resultater i forskningen, da ikke alle patienter med multipel sklerose har lave D-vitaminniveauer. Faktisk kan der være et underskud hos personer, der anses for at være raske, uden at dette indebærer en øget risiko for MS.

Den højeste prævalens ses i udviklingslandene, hvor diagnostiske undersøgelser er begrænsede.

Kvinde skygger for solen med hat

Geografiske områder med færre daglige solskinstimer har en højere prævalens af visse patologier.

D-vitamin og multipel sklerose

D-vitamin er involveret i mange funktioner. Nogle gange er mangel på vitamin D-vitamin forbundet med muskel- og skeletsygdomme. Der er imidlertid nu fundet nukleare D-vitaminreceptorer i flere celler. Dette fund bekræfter, at det er involveret i andre områder af kroppen.

Et af disse områder, hvor vi finder D-vitaminreceptorer, er centralnervesystemet. Dette molekyle anses derfor for at have virkninger på dette niveau.

På samme måde er der blevet knyttet funktioner i forbindelse med regulering af immunsystemet ved hjælp af D-vitamin. Og multipel sklerose har en autoimmun komponent, som udløser den inflammatoriske proces, der forårsager myelinskader.

Derfor anbefaler nogle undersøgelser tilskud af D-vitamin hos patienter med multipel sklerose. Den mest anbefalelsesværdige dosis er dog endnu ikke blevet afklaret, da der ikke engang er enighed om den ideelle blodkoncentration i den almindelige befolkning.

Kan D-vitamin reducere risikoen for multipel sklerose?

På den anden side er det foreslået, at D-vitaminmangel hos gravide kvinder ville være forbundet med en øget risiko for MS for fosteret. Derfor ville det være værd at overveje at medtage D-vitamin i de kosttilskud, der anvendes under graviditeten, som en forebyggende foranstaltning i retningslinjerne for opfølgning af gravide kvinder.

Fedtsyrer og MS

Ligesom med D-vitamin er formålet at bestemme virkningen af flerumættede fedtsyrer, f.eks. omega-3, på sygdommens udvikling. Disse forbindelser er forbundet med forskellige funktioner, herunder neuroprotektion og immunmodulation.

Som følge heraf kunne tilskud af disse stoffer være nyttigt i forbindelse med neurodegenerative sygdomme.

De nuværende oplysninger om dette emne er dog begrænsede, og der er behov for flere langsigtede undersøgelser. Målet er at slå disse beskyttende virkninger fast.

Kost med et højt indhold af fed fisk, som er den vigtigste kilde til omega-3, er blevet vidt anbefalet i den brede befolkning. Årsagen er de sundhedsmæssige fordele, de har på forskellige systemer i menneskekroppen. Derfor er det at foretrække at inkludere disse fødevarer i kosten frem for at ty til kosttilskud, der indeholder dem.

Andre vitaminer og kosttilskud til MS

Nogle undersøgelser forsøger også at anbefale andre vitaminer og kosttilskud til MS. Oplysningerne om dem er dog sparsomme og til tider modstridende, hvilket gør det vanskeligt at finde en alternativ behandling, der viser fordele.

Cobalamin og folinsyre ved multipel sklerose

Et eksempel på dette observeres med vitamin B12 eller cobalamin og folinsyre eller folat, hvis mangel er relateret til en ændring i metabolismen af proteiner. Myelin har et myelinbasisk protein (MBP) i sin struktur, som er afhængig af kemiske processer, som cobalamin og folat er involveret i.

Derfor kan en hypovitaminose af B12 eller en lav koncentration af folinsyre forstærke den inflammatoriske proces, der er karakteristisk for MS. Og dermed ville disse mangler være en del af problemet. Den foreslåede løsning er at supplere disse patienter med B12-vitamin og folinsyre.

Der er imidlertid ikke blevet etableret nogen sammenhæng mellem neural skade og lave niveauer af disse komponenter. Det er heller ikke blevet påvist, at tilskud med cobalamin og folat har nogen fordel i forbindelse med udviklingen af MS.

B12-vitaminer

Indtil der foreligger klarere data, er det ikke nødvendigt med tilskud af B12-vitamin til MS-patienter.

Kosttilskud til MS: Zink

Et velundersøgt mineral i forbindelse med MS er zink, som er involveret i immunrespons og inflammatoriske processer. Der er faktisk nogle rapporter om lavere niveauer af mineralet hos patienter med multipel sklerose, men disse værdier repræsenterer ikke et signifikant fald i forhold til den generelle befolkning.

Vitaminer og kosttilskud til MS: Er det anbefalet?

Der er opnået tvivlsomme resultater i forskning, der hævder at anbefale f.eks. en fiberrig kost eller indtagelse af probiotika. Af disse grunde er kosttilskud fortsat et kontroversielt emne i forbindelse med multipel sklerose, da en sund kost er afgørende for enhver patologi, men i denne patologi er fordelene ikke klare.

Da der ikke er nogen klar oprindelse for MS, er det svært at finde en endelig behandling. Især ikke, hvis det er en alternativ behandling baseret på vitaminer og kosttilskud. Disse kunne give en forbedring, men de ville ikke løse problemet fuldstændigt.

Der er behov for flere undersøgelser, især hvis vi har til hensigt at anbefale brugen af stoffer, som ikke har vist en reel fordel for patienterne.

Indtil videre bør indtagelse af vitaminer og kosttilskud i forbindelse med MS være under observation af uddannet personale, da de vil give patienten pålidelige oplysninger og opretholde realistiske forventninger.

Det kan interessere dig ...
Naturlige midler mod epilepsi: Nemme og effektive kosttilskud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige midler mod epilepsi: Nemme og effektive kosttilskud

Naturlige midler mod epilepsi kan hjælpe med at berolige nervesystemet og forhindre anfald, og vi deler nogle muligheder i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Talavera, C.; Flores, M.; Macías, N.; Flores, J.; Hernández, C.; Vitamina D y Esclerosis Múltiple: Evidencia Científica; Neurología Argentina; 5 (4): 250 – 258; 2013.
  • López, P.; Sosa, M.; Vitamina D y Esclerosis Multiple. Prevalencia de Hipovitaminosis D; Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral; 7 (2); 2015.
  • Silva, B. Y. D. C., Sampaio, H. A. D. C., D’Almeida, J. A. C., & Melo, M. L. P. D. (2019). Nutrición en la Esclerosis Múltiple: Revisión integrativa de las publicaciones científicas en los últimos 5 años. Revista chilena de nutrición46(3), 230-238.
  • Reyes, M. A., Vicuña, J., & Navas, Á. (2016). Esclerosis múltiple y embarazo. Repertorio de Medicina y Cirugía25(1), 33-39.
  • Calle Pascual, A. L., & Torrejón, M. J. (2012). La vitamina D y sus efectos” no clásicos”. Revista Española de Salud Pública86, 453-459.
  • Kong, M.; Pérez, J.; Hernández, C.; Macías, N.; Flores, M.; Ácidos Grasos Poliinsaturados en el Tratamiento de la Esclerosis Múltiple; Medwave; 15 (1); 2015.
  • Sedeño, V.; Fabre, E.; López, C.; Meza, M.; Nutrientes y Alimentos en las Esclerosis Múltiple; Archivos Latinoamericanos de Nutrición; 70 (1); 2020.
  • Moreno, J.; Determinación del Deterioro Cognitivo y su Relación con los Niveles Séricos de Vitamina B12 y Folato en Pacientes con Esclerosis Múltiple; Facultad de Medicina – Universidad Autónoma de Querétaro; 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.