Behandling af betændelse i mundvigene

Angular cheilitis er en irriterende tilstand i læberne, som kan forårsage smerte og lugt. Hvad består det præcist af? Hvordan behandles den?
Behandling af betændelse i mundvigene
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 14 juni, 2023

Angulær cheilitis er læsioner, der opstår på mundvigene. De kan have forskellige årsager. Stress, kost og nogle bakterier er nogle af de hyppigste årsager. Under alle omstændigheder er det muligt at tage fat på dem med forebyggelse og behandling af betændelse i mundvigene.

Ofte begynder betændelse i mundvigene at manifestere sig med tørhed og rødme i mundvigene. Selv om det kan være kortvarigt, bliver det undertiden kronisk. Under alle omstændigheder er det vigtigt at konsultere en læge eller tandlæge for at få en passende behandling. Lad os se nærmere på de terapeutiske muligheder.

Hvad er betændelse i mundvigene?

Som nævnt er det, der almindeligvis kaldes betændelse i mundvigene, det, der i tandlægevidenskaben kaldes “angulær cheilitis”. Det er en betændelse i mundvigene, som er den vinkel, hvor overlæben møder underlæben.

Generelt er det forbundet med overdreven fugt i området. Derfor er små børn og ældre de aldersgrupper, der er mest ramt. Hos børn er savlen og nedsat evne til at sluge spyt normalt de udløsende faktorer. Dette har en tendens til at være hyppigt, når tænderne er ved at bryde frem.

Hos ældre voksne er det dog normalt forårsaget af de typiske rynker i alderdommen. Hvis tænderne er blevet tabt, og munden ikke er kommet sig, er disse folder i munden normalt mere markante og fremmer dannelsen af betændelse.

Dets vigtigste kliniske manifestationer er rødmen af området og tilstedeværelsen af små revner eller sår. Sidstnævnte er normalt dækket af en gullig eller hvid membran. Dette er en skorpe, der er fugtet af spyt.

Andre symptomer kan omfatte følgende:

 • En dårlig lugt, når man åbner munden (halitosis).
 • Tranghed eller smerte, når man spiser sure, salte eller krydrede fødevarer.
 • Ubehag, når man åbner munden.
 • Dybe sår, der bløder (i alvorlige tilfælde).

Alt efter om betændelsen kun er i den ene side eller i begge, kan det klassificeres som følger:

 • Ensidig angulær cheilitis.
 • Bilateral angulær cheilitis.
Nærbillede af mundsår
Betændelse i mundvigene har en tendens til at være mere almindeligt blandt små børn og ældre voksne. Alle kan dog lide af dem.

Hvad er årsagerne til betændelse i mundvigene?

Når du vælger den bedste behandling af betændelse i mundvigene, er det meget vigtigt at finde ud af, hvad der har forårsaget tilstanden. Derfor vil vi nu fortælle dig, hvorfor disse læsioner opstår på læberne. Vi har allerede nævnt, at en af de mest almindelige årsager er ophobning af fugt i området, især hos børn og ældre mennesker.

Den store mængde spyt på læberne begunstiger spredning af svampe og bakterier. For at være mere præcis, tørrer det spyt, der bliver tilbageholdt i mundvigene, ud og revner epitelvævet. Derefter bliver det igen fugtigt og bliver dermed et miljø, der fremmer kolonisering af bakterier.

Konstant fugtighed og spredning af patogene mikroorganismer udløser den inflammatoriske proces, der kendetegner tilstanden. Candida-gærsvampe og bakterier af stafylokok-gruppen er de mest almindelige syndere.

Der er nogle situationer, der er specifikke for munden eller for sundheden generelt, som prædisponerer visse personer til at udvikle disse læsioner. Vi vil fortælle dig om de hyppigste faktorer, der er blevet identificeret som risikofaktorer:

 • Tandmangel. Manglen på tænder ændrer ansigtets fysiognomi, mindsker den lodrette dimension af munden og fremmer dannelsen af rynker og folder, der bliver våde og gør ondt.
 • Brug af dårligt siddende proteser eller dårligt placerede tænder.
 • Mundtørhed eller tørhed i huden.
 • Et svagt immunsystem, hvilket kan være forbundet med at have diabetes, HIV, inflammatorisk tarmsygdom eller Downs syndrom.
 • Lide af ernæringsmangel, især jern, zink eller A-, B- og C-vitamin.
 • Udvikling af allergi over for visse fødevarer eller kosmetiske produkter.
 • Have gennemgået et stort vægttab på relativt kort tid.
 • Udsættelse for meget lave eller høje temperaturer.
 • Hormonelle ændringer under graviditeten.
 • Stress, angst eller følelsesmæssige problemer.
 • Hyppig læbeslikning.
 • Medicinering. Hyppig brug af antibiotika eller anvendelse af retinoidprodukter.
 • Skadelige vaner, som f.eks. rygning.

Forebyggelse og behandling af betændelse i mundvigene

For at vælge en ideel behandling af betændelse i mundvigene er det nødvendigt at opsøge en læge, dermatolog eller tandlæge. Denne fagperson vil kunne afgøre den nøjagtige årsag og afhængigt heraf vælge den bedste behandlingsmulighed.

I princippet vil der blive foretaget en fysisk undersøgelse af munden, og andre irritationer, der er opstået på huden, vil blive undersøgt. En samtale vil også være nødvendig for at lære om vaner, kost, livsstil og anvendt medicin.

Da svampe- eller bakterieinfektion er ret almindelig, kan lægen beslutte at tage en kulturprøve til analyse. Dette trin overlades dog normalt til, når de sædvanlige behandlinger og pleje af betændelsen ikke har været en succes.

Afhængigt af den underliggende årsag vil lægen behandle problemet på følgende måder:

 • Hvis det skyldes et ernæringsmæssigt problem, vil det være nødvendigt med kostændringer eller brug af specifikke kosttilskud som f.eks. jern, folinsyre eller B12-vitamin.
 • Hvis betændelsen er relateret til mundtørhed, vil god hydrering, brug af sukkerfrit tyggegummi eller kunstigt spyt være påkrævet.
 • Behandlinger mod rynker med fillerinjektioner kan være hensigtsmæssige i tilfælde af meget markante folder.
 • Hvis der er tale om tandfejlstillinger eller dårligt tilpassede proteser, vil en rettidig tandbehandling forbedre situationen.
 • I tilfælde af allergi bør det udløsende produkt identificeres og afbrydes. Ordination af allergifremkaldende lægemidler kan forbedre situationen.
 • Hvis årsagen var ekstreme temperaturer, skal man bruge en læbepomade og undgå at blive udsat for kulde eller intensivt sollys igen.
 • Hvis de er forbundet med stress eller angst, vil genoprettelse af mentalt velvære være en del af terapien.

Ud over disse løsninger, der passer til problemets oprindelse, vil lægen angive specifikke behandlinger og pleje mod betændelse i mundvigene. Lad os se på det i detaljer.

Topisk lokal medicin

Når betændelse i mundvigene er inficeret af bakterier eller svampe, vil medicinering være nødvendig for at bekæmpe bakterierne. Det drejer sig om lokale cremer, der indeholder svampemidler eller antibiotika.

Desuden kan salver, der indeholder steroider, være indiceret. Disse cremer reducerer ubehag og betændelse. I nogle tilfælde anvendes salver, der indeholder en kombination af svampemidler, antibiotika og kortikosteroider.

Lægen kan også anbefale brug af et topisk antiseptisk middel eller mundskyl for at rense sårene og fremme helingen. Klorhexidin er det mest almindelige. Hvis produktet er en gel, kan det anbringes direkte på såret. Hvis det derimod er en væske, skal det påføres med en vatpind eller gaze.

Det er også tilrådeligt at bruge helende cremer, der indeholder benzalkoniumklorid, zinkoxid eller A- og D-vitamin. Disse fugter, heler og dæmper betændelse. Til gengæld udøver de en barrierevirkning på området og isolerer det mod fugt. Herved fremskyndes hudens regenerering, og helingen forbedres.

Systemisk medicin

Selv om det ikke er det mest almindelige, kan lægen anse det for hensigtsmæssigt at anvende systemisk medicin til behandling af betændelse i mundvigene. Dette sker normalt i tilfælde, hvor patientens immunitet er svækket.

Afhængigt af omstændighederne vil behandleren ordinere svampedræbende kapsler til svampeinficeret cheilitis. Og hvis såret er blevet koloniseret af bakterier, vil der blive ordineret antibiotika.

Anden pleje og behandling af betændelse i mundvigene

En hjemmelavet måde at fremme vævets genopretning på er at spise fødevarer, der reducerer irritation i området. Hvis man undgår salt, krydret, syrlig mad samt alkohol, vil det beskytte såret og forhindre ubehag. Andre foranstaltninger er som følger:

 • Hold såret tørt og hydreret.
 • Undgå at slikke eller bide i området.
 • Åbn ikke munden for meget, så læsionerne kan hele bedre.
 • Brug læbepomade, vaseline eller kokosolie for at gøre området vandtæt og fremme helingen.
Kvinde påfører læbepomade som en del af behandling af betændelse i mundvigene
Anvendelse af fugtgivende balsam og cremer på læberne kan bidrage til at forebygge betændelse i mundvigene.

Hvordan undgår man betændelse i mundvigene?

Læbepleje er meget vigtigt for at holde dette område af munden sundt. Hydrering og elasticitet vil forhindre, at læberne let går i stykker, når man gaber, taler eller spiser. Brugen af læbecreme eller læbepomade er en stor hjælp.

Det er også en god idé at praktisere følgende:

 • Hold området tørt. Undgå at slikke eller gennemvæde huden med tungen.
 • Vær forsigtig med sol og kulde. Pas på området med solcreme.
 • Indtag en sund og varieret kost, der giver tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler.
 • Hav en tilstrækkelig mund- og kropshygiejne i almindelighed.

Læs mere her: Farveændringer i læber som et symptom

Pålidelig behandling af betændelse i mundvigene

Som du har set, er angulær cheilitis betændelse i mundvigene. Heldigvis kan den kontrolleres med enkle behandlinger og pleje. Det er dog altid en god idé at opsøge en læge eller tandlæge, især hvis læsionerne ikke forsvinder efter to uger, eller hvis de forværres eller dukker op igen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Raposo Correa, S., & Jiménez, P. (2016). QUEILITIS ANGULAR. A PROPÓSITO DE UN CASO TRAS INGESTA DE ANTIBIÓTICOS ORALES. Revista Europea de Odontoestomatología, 3-6.
 • Carrasco, W., Guerra, M. E., & Tovar, V. (2008). Comparacion de la presencia de queilitis angular en niños VIH (+) y VIH (-), hijos de madres seropositivas. Acta Odontológica Venezolana46(3), 260-264.
 • de Seguro Social, C. C. (2016). Manual familiar para la salud bucodental.
 • García Alpizar, B., Benet Rodíguez, M., & Castillo Betancourt, E. (2010). Prótesis dentales y lesiones mucosas en el adulto mayor: una preocupación de todos. MediSur8(1), 36-41.
 • Park, K. K., Brodell, R. T., & Helms, S. E. (2011). Angular cheilitis, part 1: local etiologies. Cutis87(6), 289-295.
 • García López, E., Blanco Ruiz, A. O., Rodríguez García, L. O., Reyes Fundora, D., & Sotres Vázquez, J. (2004). Queilitis: Revisión bibliográfica. Revista Cubana de Estomatología41(2), 0-0.
 • Hermoso, C. M. C., Morales, P. A. M., Sánchez, S. B., & Clavijo, M. C. (2004). Sobreinfección por Candida spp y Estafilococo aureus en pacientes con queilitis angular. Universitas Odontologica24(54-55), 26-30.
 • Rosario, L. Y., Marella, L. L., Thomas, K., & Gogineni, A. (2014). What causes cheilitis, and how do you treat it?. Evidence-Based Practice17(5), E8-E9.
 • Bhutta, B. S., & Hafsi, W. (2021). Cheilitis. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
 • Federico, J. R., Basehore, B. M., & Zito, P. M. (2019). Angular Chelitis.
 • Brevis Palma, C. P., & Carrasco Jorquera, D. A. (2020). Antifúngicos convencionales y terapias alternativas o complementarias para la candidiasis oral: revisión narrativa.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.