Sådan forebygger du fordøjelsesbesvær og luft i maven

Din kost er fundamental for en god fordøjelse. Derfor bør du undgå krydret, sur og fed mad. Du bør også altid tygge din mad godt, for at lette fordøjelsesprocessen.
Sådan forebygger du fordøjelsesbesvær og luft i maven

Sidste ændring: 08 december, 2018

På et eller andet tidspunkt i livet vil alle lide af fordøjelsesbesvær, mavesmerter og ubehagelig luft i maven. Det er meget muligt, at du på et eller andet tidspunkt har oplevet nogle af disse former for ubehag, og det kan endda være en tilbagevendende ting. Generelt sker dette, fordi kroppen ikke kan fordøje maden ordentligt og derfor arbejder langsommere, hvilket kan følges af andre symptomer.

Fordøjelsesbesvær

Generelt kaldes det “dårlig fordøjelse” når man oplever dette ofte eller måske endda hver eneste dag i flere måneder. Udtrykket “fordøjelsesbesvær” bruges derimod, hvis man kun har problemer engang imellem, hvis det ikke varer så lang tid og er nemmere at behandle. På den anden side er problemer med luft i maven også noget, som kan være meget hyppigt. Da dette går hånd i hånd med dårlig fordøjelse og fordøjelsesbesvær.Det er meget ubehageligt for alle at opleve luft i tarmen, især hvis det er et kronisk problem. Disse problemer kan være forårsaget af de vaner, man har i sin hverdag. Derfor vil nogle ændringer kunne hjælpe med at forebygge disse generende problemer.

Undgå følelsesmæssig stress

Maven er et organ, som er meget følsomt over for følelsesmæssige problemer. Hvis man lider af stress, går igennem en hård tid i sit liv eller lider af depression, kan maven også begynde at lide under dette. Det kan resultere i, at man får smerter, betændelse, generelt fordøjelsesbesvær og endda får luft i maven. Fordøjelsen hjælpes på vej af et afbalanceret følelsesliv.

Spis rigtigt

Salat

Et af de centrale punkter for at forhindre fordøjelsesbesvær og luft i tarmene, er at lære at spise rigtigt. Når man ikke tygger sin mad god, vil fordøjelsen blive langsommere, fordi kroppen skal arbejde hårdere for at fordøje. Når man spiser hurtigt, vil man også sluge overskydende luft, hvilket resulterer i luft i maven. Det er meget vigtigt at spise langsomt. Man bør altid tygge maden godt, så spyttet kan hjælpe fordøjelsesprocessen, og man samtidig føler sig mere mæt. Det er også vigtigt ikke at drikke for meget vand til måltiderne, fordi det neutraliserer syrerne i maven, hvilket kan besvære fordøjelsen.

Tag et lille hvil efter måltidet

Efter et måltid, er det en god idé at slappe af og give maven lov til at bruge energi på at fordøje maden. Undgå at lave fysisk aktivitet lige efter spisning, og hvil lidt. Det er en god idé at læne sig tilbage i en sofa eller en blød stol og tage en lille pause, men det er ikke sundt at tage en lang lur i sengen efter et måltid.

Tag medicin på fuld mave

Piller

Mange former for medicin kan forårsage fordøjelsesbesvær, så prøv at undgå dem. Hvis du er nødt til at tage noget medicin dagligt, er det bedst at gøre det på fyldt mave, da dette forebygger ubehag.

Spis sundt

Kosten er fundamental for en god fordøjelse og for at forebygge luft i maven. Der er visse madvarer, som kan være meget hårde for maven, og derfor er det bedst at undgå disse. Hvis man lider af hyppig luft i maven og fordøjelsesbesvær, er det bedst at fjerne krydrede, sure, fede og fibertunge madvarer fra sin kost. Ligesom det er bedst også at undgå andre fødevarer, som kan forårsage problemer. Man bør også undgå alkohol, tobak, kulsyreholdige drikkevarer og junk food.

Spis ikke inden sengetid

Kvinde der er en tur i koeleskabet

Mange mennesker har en dårlig vane med at spise før sengetid, hvilket kan være hårdt for fordøjelsen. Det anbefales altid at spise mindst tre timer før sengetid.

Husk!

  • Alle de ovenstående råd kan bruges i det daglige liv til at hjælpe med at kontrollere fordøjelsen og vinke farvel til luft i maven og fordøjelsesbesvær. Husk at det altid er en god idé også at bruge nogle naturlige midler til at bekæmpe disse problemer. Ingefær og citron er to gode hjælpemidler i kampen mod luft i maven og lindrer samtidig fordøjelsesbesværet.
  • Husk også at problemer med maven og fordøjelsen bør tages meget seriøst hvis det er noget, man hyppigt lider af. Hvis man oplever mavesmerter, fordøjelsesbesvær og luft i maven oftere end to gange om ugen, bør man gå til lægen, da dette kan være tegn på, at der er et større problem, såsom irriteret tyktarm, en leverinfektion eller fødevareallergi. I værste fald, kan det også være et symptom på visse former for kræft.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.