Beskrivelse, karaktertræk og anvendelse af jernurt

Er du bekendt med medicinske planter og urter? Du ønsker måske at læse denne artikel, for vi vil gennemgå de ernæringsmæssige egenskaber ved jernurt og dets former for anvendelse.
Beskrivelse, karaktertræk og anvendelse af jernurt
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Jernurt er en vild medicinsk plante, der anses som invasiv i bestemte økosystemer. Det har mange anvendelsesmuligheder indenfor populærmedicin, eftersom det kan regulere ens sindstilstand på en positiv måde. Det er af den grund, at folk med tilbagevendende angst og stress ofte bruger det.

Nedenstående vil vi fortælle om alle de mulige anvendelser af denne plante – der stammer fra Centraleuropa. På den måde vil du være i stand til at introducere det i din kost og begyndte at drage nytte af dets sundhedsmæssige egenskaber.

Sundhedsmæssige fordele ved jernurt

Denne plante er blevet anvendt som en rensende urte siden oldtiden. Nylig forskning afslørede, at indtaget af det har en beroligende effekt. Det er af den grund, at folk begynder at bruge det i behandlingen af depression og angst.

Ifølge et studie udgivet i tidsskriftet, Frontiers in Pharmacologyhar jernurt angstdæmpende og beroligende evner. Det giver mulighed for at bruge det i forskellige patologiske billeder forbundet med nervøse processer.

På trods af det har forskere stadig brug for at lave flere kliniske forsøg for at kunne evaluere dets mulige interaktion med receptpligtige lægemidler. Det er især dem, der ordineres til behandlingen af disse mentale lidelser.

Denne urte har derudover krampeløsende egenskaber og egenskaber mod diarré, som det nævnes i en artikel udgivet i Evidence-Based Integrative MedicineDet kan dermed forbedre akut diarré, reducere smerte og risikoen for dehydrering forbundet med tab af væske.

Som det sidste bør man bemærke, at jernurt også har anti-inflammatoriske egenskaber.  Der er faktisk nok videnskabelige beviser til at bekræfte, at det reducerer inflammation forbundet med tandlidelser og orale problemer og reducerer hævelse og symptomer.

Ikke blot det, men det er også et effektivt naturligt middel mod smerte forårsaget af mundsygdomme.

Jernurt blomster

Måske denne artikel også vil interessere dig: 5 planter til at bekæmpe inkontinens

Et muligt antioxidant middel?

Det er spekulering om de antioxidante evner ved jernurt, når det indtages som en te. Fytokemikalierne i dets komposition kan neutralisere dannelsen af frie radikaler. De kan også reducere risikoen for at udvikle komplekse sygdomme indenfor rammerne for en sund kost.

Det kan også hjælpe med at forsinke tegnene på aldring. Videnskabelig litteratur har dog ikke formået at demonstrere denne evne indtil videre. Vi har faktisk brug for flere studier til at vurdere, evaluere og demonstrere effekterne af te med jerunurt på iltning.

Måder at indtage jernurt på

Du kan finde jernurt som en medicinsk urte i specialbutikker. Du kan bruge det til at lave te. Der er også kosttilskud, som indeholder den tørre plante i kapsler. Denne form er den mest praktiske, når man ønsker at bruge det i store doseringer. Enten det eller til at reducere smerte forårsaget af for eksempel tandkødsbetændelse.

Det er dog sjældent at bruge jernurt som et krydderi. Det er, fordi det ikke smager særlig godt og ikke passer særlig godt ind i det vesterlandske køkken.

På trods af det hele kan du købe en kombination af planter, der indeholder denne urte blandt dets ingredienser, i mange supermarkeder og lave en te af det.

Interaktioner med lægemidler

Vi ved ikke meget om interaktionerne af jernurt med receptpligtige lægemidler. I ethvert tilfælde og grundet dets egenskaber er det bedst at undgå at indtage det, hvis man tager antidepressive midler.

Nuværende medicinsk litteratur tilbyder ikke meget information om de aktive ingredienser i planten. Det er derfor, vi ikke kan evaluere dets sikkerhed, når det blandes med lægemidler, så man skal altid være forsigtig.

Det bedste, man kan gøre, er at introducere planten i sin kost, men kun hvis man ikke har en kronisk lidelse eller en alvorlig sygdom. Som sædvanlig er det altid bedst at tale med en læge, som kan gøre rede for enhver tvivl, man måtte have.

Jernurteolie

De medicinske egenskaber ved jernurt

Jernurt er en vild medicinsk plante med bestemte egenskaber, som kan behandle specifikke lidelser, især dem af inflammatorisk natur.

Som det sidste bør du vide, at jernurt også kan reducere symptomerne på akut diarré. Hav dog i baghovedet, at der er behov for mere forskning, så man kan evaluere det sande potentiale ved denne urte, det anvendelse og dets begrænsninger.

I øjeblikket må vi slå os til tåls med dens naturlige form og drikke den som en te for at kunne drage nytte af dets anti-inflammatoriske egenskaber og egenskaber til at behandle diarré. Husk altid at tale med en læge for at sikre, at der ikke er nogen kontraindikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Khan AW., Khan AU., Ahmed T., Antioconvulsant, anxiolytic, and sedative activities of verbena officinalis. Front Pharmacol, 2016.
  • Sisay M., Bussa N., Gashaw T., Evaluation of the antispasmodic an antisecretory activities of the 80 % methanol extracts of verbena officinalis L: evidence from in vivo antidiarrheal study. J Evid Based Integr Med, 2019.
  • Grawish ME., Anees MM., Elsabaa HM., Abdel Raziq M., et al., Short term effects of verbena officinalis Linn decoction on patients suffering from chronic generalized gingivitis: double blind randomized controlled multicenter clinical trial. Quintessence Int, 2016. 47 (6): 491-8.
  • Etou Ossibi, A. W., et al. “Anti-oxidative stress potentiality of aqueous extract of the leaves of Lippia multiflora Moldenke (Verbenaceae).” Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 5.6 (2016): 254-258.
  • da Silva, Alessandra P., et al. “Tyrosinase inhibitory activity, molecular docking studies and antioxidant potential of chemotypes of Lippia origanoides (Verbenaceae) essential oils.” PloS one 12.5 (2017): e0175598.
  • Almeida, Milene C., et al. “Genetic diversity and chemical variability of Lippia spp.(Verbenaceae).” BMC research notes 11.1 (2018): 725.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.