Biblioterapi: Karakteristika og fordele

Biblioterapi bruger læsning som et terapeutisk redskab til at forbedre sundheden.
Biblioterapi: Karakteristika og fordele
Iván Losada

Skrevet og kontrolleret af kiropraktor Iván Losada.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Har du nogensinde hørt om biblioterapi? Jo, det er en form for terapi, der bruger bøger, læsematerialer og undervisningsredskaber som terapeutiske værktøjer til at hjælpe patienter med følelsesmæssige og psykologiske sygdomme til bedre at forstå deres tilstand.

Det er en meget nyttig terapiform, som kan hjælpe dem betydeligt på deres vej til helbredelse.

I en verden domineret af audiovisuelle medier, som konstant bombarderer børn, unge og ikke så unge mennesker, er det ikke overraskende, at mentale og følelsesmæssige forstyrrelser bliver mere og mere hyppige.

Faktum er, at audiovisuel stimulering kræver meget lidt forståelse, hvis overhovedet nogen. Den giver os hele billedet fra start til slut med minimal, og i mange tilfælde ikke-eksisterende, bevidst indgriben. Læsning kræver derimod forståelse og refleksion, og dens budskaber har en langt større dybde og gennemslagskraft.

Biblioterapi som et terapeutisk redskab involverer fagfolk inden for mental sundhed og primær sundhedspleje, bibliotekarer, foreninger og klienterne selv. Den største udfordring er at udvælge de mest nyttige tekster korrekt under hensyntagen til aldersgrupper og patologier.

Kvinde anvender biblioterapi

Biblioterapiens historie

Selv om det lyder meget moderne for os, kendte man allerede til biblioterapi i det gamle Grækenland, hvor biblioteker blev defineret som “steder, hvor sjælen blev helbredt”. Ligeledes blev soldater, der blev såret under Anden Verdenskrig, anbefalet at læse, mens de var ved at komme sig.

Biblioterapi blev introduceret i USA i 1930’erne med spændende titler som “The Literature Prescription”. I løbet af de følgende årtier udkom der flere og flere bøger, der vedrørte dette speciale.

I begyndelsen blev det brugt som undervisningsmateriale for at give patienten mulighed for at få et mere fuldstændigt kendskab til sin sygdom. Fra 1990’erne, med fremkomsten af evidensbaseret medicin og psykologi, begyndte den at blive brugt til terapeutiske formål.

Kvinde læser en bog

Det Forenede Kongerige er verdens førende foreskriver af bøger gennem sundheds- og bibliotekssystemet, som fortsat udvikler nye initiativer.

Vi vil også gerne nævne en meget populær bog af Lou Marinoff, Plato Not Prozac, som i 2000 anbefalede brugen af filosofi til at forstå vores indre verden.

Karakteristika for biblioterapi

 • Det har vist sig at være nyttigt til behandling af sygdomme på det følelsesmæssige eller psykologiske område.
 • Det kan anvendes i lette tilfælde som den eneste behandling med den nødvendige tilsvarende overvågning eller også som et supplement til medicinering og psykoterapibehandling.
 • Det kan udføres på hospitaler, dagcentre og andre sundhedsfaciliteter eller med støtte fra offentlige biblioteker og uddannelsescentre.
 • Tekster og materialer skal være nøje udvalgt og relateret til forskellige sygdomme og aldre.
Bogreol formet som hoved symboliserer biblioterapi
 • Mange af de eksisterende materialer er rettet mod at mindske stress og dens rolle i forbindelse med angst og depression.
 • Det bruger følelsesmæssige faktorer med positive budskaber til at hjælpe patienten med at løse konflikter og genvinde sit velbefindende.
 • Det sigter mod at bringe positiv tænkning ind i dagligdagen for den patient, der er ramt af mentale eller følelsesmæssige lidelser, i det, der kaldes selvhjælpslitteratur.
 • Målet er, at læsning skal blive et middel til at udfordre patientens tankegang og bidrage til hans eller hendes forbedring.

Fordele ved at læse bøger

 • Læsning aktiverer flere hjerneområder, f.eks. Broca- og Werniche-området og Cingulum. Hjerneområderne aktiveres alt efter den aktivitet, der udføres ved læsning. Det er derfor, at nogle sportsfolk bruger visualisering til at træne deres muskler.
 • Fremmer empati og modstandsdygtighed.
 • Det øger ordforrådet og forbedrer kommunikationen.
 • Stimulerer læring og nysgerrighed, øger den kognitive reserve og forsinker symptomerne på neurodegenerative sygdomme som demens og Alzheimers.
 • Reducerer stressniveauet. Man mener, at dette skyldes effekten af at holde sindet aktivt, mens man læser, svarende til at meditere ved at læse.
 • Fremmer hvile og søvn: Det aktiverer mekanismerne for nattesøvn i hjernen, og derfor er det for mange mennesker et godt middel mod søvnløshed.
 • Det mindsker følelsen af ensomhed ved at få læseren til at hænge fast i historien og tilskynde dem til mentalt at interagere med den.
 • Den giver læseren viden, visdom og valgfrihed, hvilket påvirker deres selvværd og tryghed i livet.

Det er sandt at sige, at vi kan finde alt, hvad vi kan ønske os, i bøger. De indeholder viden, eventyr, rejser, intriger, historie, kærlighed og, som vi har set i denne artikel, muligheden for at helbrede mentale og følelsesmæssige sygdomme og tilstande. God læsning!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alonso, A. (2008). Biblioterapia y desarrollo personal. La Habana, Cuba: Editorial Ciencias Médicas.
 • Bry, I. (1942). Medical aspect of literature. A bibliographical outline. Bulletin of the Medical Library Association; 30, 252-266.
 • Gamboa, S. (2000). Nuevo rol para el profesional de la biblioteca del futuro. Biblios; 2(6), 1-9.
 • Núñez, M. (1994). Biblioterapia: cuentos infantiles terapéuticos. La Habana, Cuba: Editorial Científico Técnica.
 • Miñarro, L. (2000). Bibliotecas para pacientes. Recomendaciones de la IFLA. Métodos de Información; 7(37), 54-68.
 • Alzheimers Association. (2016). Información Básica Sobre la Enfermedad de Alzheimer. Recuperado de: https://www. alz. org/national/documents/sp_brochure_basicsofalz. pdf.
 • Marinoff, L. (2017). Más Platón y menos prozac. B de Books.
 • Berrospi Bocanegra Sonia, C. M. M., Cóndor Bernal Melany, D. S. Y., & Vargas Rodríguez Karyn, V. C. C. (2018). Fases y beneficios de la Lectura.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.