Hvad er de hyppigste bivirkninger ved kosmetik?

Hud, der bliver rød eller får udslæt efter brug af et bestemt produkt, kaldes bivirkninger. Sådanne hændelser opstår på grund af de faktorer, som vi vil afsløre i denne artikel.
Hvad er de hyppigste bivirkninger ved kosmetik?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Nogle stoffer, der kommer i kontakt med din hud, som f.eks. kosmetik, kan forårsage en negativ reaktion. Mange forskellige faktorer kan udløse disse hudreaktioner, der ofte skyldes allergier og forårsager betændelse, som nogle gange endda kan kræve lægelig indgriben. Find ud af mere om disse bivirkninger ved kosmetik i denne artikel.

Intolerance over for ingredienser i makeup eller produkter til personlig pleje kan bringe dit helbred i fare, hvis du behandler dem forkert. Find ud af, hvad disse hudlidelser består af, og hvordan du behandler dem korrekt.

Hvad er bivirkninger ved kosmetik?

Kvinde med farverig øjenmakeup er ikke bange for bivirkninger ved kosmetik

Nogle mennesker kan lide af bivirkninger ved makeup, cremer, sæbe eller andre kosmetiske produkter.

Kosmetik er produkter, der anvendes på menneskekroppen til rensning, skønhed eller til at ændre det ydre udseende uden at forringe kroppens funktion eller struktur. Definitionen omfatter produkter som f.eks:

 • Creme.
 • Lotion.
 • Sæbe.
 • Makeup.
 • Parfume.
 • Deodoranter.
 • Solbeskyttelse.

De fleste mennesker bør naturligt kunne tåle kosmetiske midler. Der er dog mulighed for resistens over for visse ingredienser. Dette sker på grund af hudpatologi eller irritation.

Selv om mange produkter til personlig pleje og skønhed er sikre, kan man ikke udelukke, at nogle produkter kan forårsage bivirkninger. De fysiske symptomer er normalt tydelige på huden, selv om ubehaget nogle gange er indvendigt.

Bivirkninger opstår, når produktet bruges som anvist af producenten, ikke på grund af forkert anvendelse.

Almindelige kosmetiske ingredienser, der forårsager bivirkninger

Aromatiserede produkter, der ikke kan skylles af, øger risikoen for bivirkninger. F.eks. fugtighedscremer, blegemidler, hårfarver, neglelak og makeupsvampe eller børster er produkter, som med stor sandsynlighed vil påvirke os negativt.

Faren opstår, fordi de er fremstillet med kemikalier som benzyl, propylenglycol og lanolin. De indeholder også aktive ingredienser som hydroquinon og tilsætningsstoffer som formaldehyd.

I en artikel i tidsskriftet Actas Dermo-Sifilográficas påpeges det, at hver enkelt ingrediens betragtes som en potentiel sensibiliserende ingrediens. Der er dog tre  særlige forbindelser, der øger risikoen.

 • Konserveringsmidler. Der er tale om aktive biologiske blandinger, hvis eneste formål er at hæmme udviklingen af mikroorganismer i kosmetik.
 • Allergener. Det er duftstoffer, der, når de binder sig til et hudprotein, kan skabe fænomener i immunsystemet ifølge Europa-Kommissionens Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed.
 • Irriterende stoffer. Disse anvendes til behandling af akne, solskade og hyperpigmentering. Reaktionen varierer alt efter eksponeringstid, koncentration og indtrængningsdybde.

Hvad er de mest almindelige bivirkninger ved kosmetik?

I Den Europæiske Unions Tidende er der offentliggjort forordning (EF) nr. 1223/2009 om kosmetiske midler, hvori det fremhæves, at der er to typer bivirkninger. Den første er uønskede virkninger på menneskers sundhed, der kan tilskrives normal brug af stoffet.

Den anden er alvorlige uønskede virkninger, der fører til funktionel eller permanent uarbejdsdygtighed, invaliditet, hospitalsindlæggelse, medfødte anomalier og umiddelbar livsfare. Koncentrationer over de tilladte koncentrationer har en tendens til at give reaktioner som f.eks. følgende.

Følsom hud

Alle kan opleve bivirkninger, men personer med følsom hud eller dermatologiske lidelser, selv om de ikke er diagnosticeret, er mere udsat for bivirkninger ved kosmetik.

Disse er baseret på fornemmelser eller ubehag efter brug af et produkt. Huden bliver rød, men danner ikke eksem. Du kan forebygge det ved at bruge milde produkter.

Udslæt på arm er eksempel på bivirkninger ved kosmetik

Nældefeber er især almindeligt hos personer med en historie af atopiske sygdomme, såsom astma og rhinitis.

Nældefeber

Kosmetisk nældefeber er en reaktion, der forårsager udslæt, hævelse og kløe inden for få minutter efter brug af produktet med allergenet. Det kan være kløende.

Allergisk kontakteksem

Denne form for irritation er immunsystemets reaktion på kontakt med produktet. Graden bestemmes af formlen, styrken af midlet, hyppigheden af brugen, den påførte mængde, tiden inden skylning og tilstanden af hudens barriere.

Allergisk kontakteksem forårsager afskalning, rifter, rødme og kløe, hvis du er følsom over for produktets ingredienser.

Irritativt kontakteksem

Irritativt kontakteksem er en lokal betændelse, der påvirkes af miljøfaktorer og personlig disposition eller atopisk dermatitis. Det kan ramme alle uden at være strengt allergisk.

Det skyldes gentagen kontakt med produktet. De irriterende egenskaber påvirker hudens barriere, hvilket resulterer i transepidermisk vandtab. Tegnene på denne tilstand er udslæt.

Fototoksisk og fotoallergisk reaktion

Fototoksisk reaktion er en følge af øget absorption af sollys som følge af indtagelse eller kontakt med forskellige stoffer. Nogle parfumer forårsager det, især dem, der indeholder bergamotolie. Instituttet påpeger, at denne allergi sandsynligvis vil medføre erytem, betændelse, blærer og hyperpigmentering.

Instituttet anfører også, at fotoallergisk reaktion skyldes eksponering for små mængder af stoffer, der ændres af lys. Deodoranter, solcremer og moskusdufte er blandt de produkter, der kan forårsage afskalning, udslæt og kløe.

Hvordan forebygger man bivirkninger ved kosmetik?

Teknikken til selv at opdage, om man har en allergi over for et kosmetikum, er ved daglig anvendelse. Mange af bivirkningerne er milde, varer kort tid og efterlader ikke permanente skader.

Hvis du bemærker en uønsket reaktion, skal du straks stoppe med at bruge produktet. Hvis symptomerne varer ved i flere dage, skal du kontakte en læge. Forebyggelse af hudlidelser drejer sig om følgende anbefalinger.

 • Læs etiketter – køb produkter med få ingredienser. Sørg for, at produktet ikke er for gammelt.
 • Analysér din hud, uden at stole 100 % på etiketter, der hævder at være allergivenlige, dermatologisk testet og ikke-irriterende.
 • Lav en lappetest: Smør en lille mængde på indersiden af albuen og vent på en reaktion inden for 72 timer.
 • Spray duftstoffer på dit tøj, da du reducerer risikoen ved kontakt og ved at blande deres aktive ingredienser med andre kosmetiske produkter.

Vigtigheden af at opbevare skønhedsprodukter korrekt

Bortset fra konserveringsmidler og andre allergener reducerer forsigtighed sundhedsrisici. Det er vigtigt at passe korrekt på kosmetikprodukterne.

ANMAT foreslår, at man opbevarer produkterne i deres egne beholdere, lukker dem tæt og opbevarer dem på et sted, hvor de ikke tager skade af fugt eller sollys. De insisterer også på, at man bør vaske hænder, før man håndterer dem, og at det er bedre at smide alle genstande væk, der er brugt under en infektion eller hudlæsion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.