Hvordan du kan reducere risikoen for fosterdød

Når du sover på ryggen imens du er gravid, kan det trykke på blodårerne på grund af babyens vægt. Det kan gøre det svært for blod såvel som ilt at nå til fosteret.
Hvordan du kan reducere risikoen for fosterdød

Last update: 26 august, 2022

Mange kvinder sover dårligt under graviditeten. Den voksende mave og behovet for at tisse ofte kan gøre det svært at sove uden afbrydelser. Det er vigtigt at sove rigtigt, så der ikke kommer pres på maven. Du kan for eksempel reducere risikoen for fosterdød ved at sove på siden.

Det er ikke er en god idé at sove på ryggen i løbet af det sidste trimester af graviditeten. Det kan have konsekvenser for fosteret.

I Storbritannien har forskere udgivet en artikel i journalen for obstetrik og gynækologi, som fandt ud af, at risikoen for fosterdød kan fordobles hvis man sover på ryggen i denne periode.

Modsat fandt de også ud af, at mødre, der sov på siden havde en mindre risiko.

Gravid kvinde der sover

Ved at indsamle data fra 1000 kvinder i deres sidste trimester af deres graviditet, fandt forfatterne af MiNess-studiet frem til, at det var bedst og sikrest for babyen at sove på siden.

Eksperterne fandt frem til, at det, at sove på siden efter den 27. uge af graviditeten lykkedes til, at reducere risikoen for fosterdød med 3.7%.

Mødre der sov på ryggen havde en 2.3 gange øget risiko for fosterdød efter graviditetens 28. uge.

Dette studie er et af de mest omfattende på området indtil nu. Dets resultater støtter andre, mindre studier af samme type. Disse mindre studier blev udført i Australien og New Zealand, ifølge BBC.

Forskerne fandt også frem til, at en ud af 225 graviditeter endte i fosterdød.

Hvorfor øger det risikoen, når du sover på ryggen?

Gravid der sover paa ryggen

Indtil nu har man ikke fundet en forklaring på, hvorfor det øger risikoen for fosterdød så drastisk, når moderen sover på ryggen.

Men man spekulerer på, at vægten trykker på blodårerne. Dette kan blokere blodomløbet og reducere mængden af ilt, der bliver bragt til barnet.

Forskerne foreslår som forebyggende metode, at man sover på siden i løbet af graviditetens sidste trimester – så kan man reducere risikoen for fosterdød.

Det gør ikke noget, om kvinden sover på sin venstre eller højre side. Hun kan også prøve, at lægge en pude mod ryggen for at undgå at dreje sig om, imens hun sover. Reducer risikoen for fosterdød

Har du problemer med oppustethed i løbet af graviditeten? Læs om 5 vanddrivende urteteer, der fjerner væske i kroppen

Skal jeg bekymre mig, hvis jeg vågner på ryggen? Er det farligt for min baby?

Gravid kvinde - Reducere risikoen for fosterdoed

Eksperterne mener, at gravide kvinder ikke bør bekymre sig hvis de ligger på ryggen, når de vågner. Det vigtigste er stillingen, de befinder sig i, når de falder i søvn. Det er nemlig den stilling, man holder længst.

Alexander Heazall, direktøren af Tommy’s Stillbirth Research Center på St Mary’s Hospital i Manchester, Storbritannien, har også været direktør for et af studierne udført i samme land.

Denne specialist anbefaler også, at kvinder i dette stadie af graviditeten sover på siden hver gang de sover – også, hvis det bare er en lur midt på dagen.

Alexander Heazall siger:

Jeg vil ikke have, at kvinder vågner på ryggen og tænker: Åh nej, jeg har gjort noget forfærdeligt mod min baby. Hvad vi sagde, var meget specifikt i forhold til, at vi snakker om stillingen en kvinde falder i søvn i. Dette er vigtigt fordi vi tilbringer mere tid i denne stilling en nogen anden. Derudover kan du ikke kontrollere hvilken stilling du finder dig selv i, når du vågner, men du kan godt vælge, hvilken stilling du er i, når du falder i søvn.

Sådan kan du reducere risikoen for fosterdød – fald i søvn på siden

Offentliggørelsen af dette studie og forskerens anbefalinger falder sammen med starten på en kampagne, for at sove på siden (The Sleep on Side Campaign på engelsk), som samarbejder med ovennævnte hospital.

  • Hensigten er, at informere gravide kvinder omkring de mulige risici ved at sove på ryggen i løbet af de sidste måneder af graviditet, og at de kan reducere risikoen ved fosterdød, ved at sove på siden.
It might interest you...
8 ting du aldrig bør gøre med et spædbarn
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
8 ting du aldrig bør gøre med et spædbarn

Når et spædbarn putter sig i hans eller hendes mors arme, er det et smukt øjeblik. Der er ingen tvivl om, at moderen vil overvældes med smukke føle...  • Heazell, A. E., Li, M., Budd, J., Thompson, J. M. D., Stacey, T., Cronin, R. S., … & McCowan, L. M. E. (2018). Association between maternal sleep practices and late stillbirth–findings from a stillbirth case‐control study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 125(2), 254-262. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1471-0528.14967

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.