Bør du drikke te under graviditeten?

Te kan være godt for dig. Men under graviditet er der visse typer, du bør undgå.
Bør du drikke te under graviditeten?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er almindeligt, selvom det faktisk kan være risikabelt at drikke te under graviditeten. Læs med og lær om virkningerne ved visse planteudtræk.

Det er ikke usædvanligt, at kvinder drikker te under graviditeten, da man forsøger at lindre de gener, som ofte følger med situationen. Men man bør være klar over de negative virkninger, som nogle urteudtræk kan have for kroppen.

Mennesket har draget fordel af lægeplanter i form af urteudtræk i århundreder. Men mange af de gravide kvinder, der drikker disse blandinger, er ofte uopmærksomme på de virkninger, en given plante kan have på dem. Nogle urter er ret uskadelige, men man bør være forsigtig med visse planter.

Kan du drikke te under graviditeten?

At drikke en kop te, er ikke rigtig farligt for en gravid kvinde. Selve det at drikke en urteblanding på det rigtige tidspunkt sker uden de store konsekvenser.

Men at drikke te lavet på specifikke lægeplanter ofte og i overdrevne mængder, kan udgøre en risikofaktor under graviditeten.

Ifølge en undersøgelses skøn drikker op til 55% af alle gravide kvinder urteudtræk. Det skræmmende ved det er, at de fleste af dem er uopmærksomme på de påvirkninger, disse planter kan have på deres baby.

Graviditeten

En kvindes krop gennemgår midlertidige forandringer under graviditeten, da der opstår nye, organiske strukturer, såsom moderkagen. Så ethvert stof, hvad end det er naturligt eller syntetisk, der kan ændre de fysiologiske processor i dette stadie, er kraftigt frarådet.

Det er vigtigt at få med, at indtagelse af te i det første trimester af graviditeten, er det mest relevante her. Det skyldes, at fosterets udvikling er mest følsom over for faktorer i miljøet på dette stadie.

I den forbindelse kan enhver medicin, kemisk substans, metabolitter fra lægeplanter og enhver sygdom påvirke og skade fosterets normale udvikling, fra den anden uge til den tredje måned af graviditeten. Dette kan, sammen med egenskaberne ved de forskellige aktive metabolitter, føre til mange sygdomme.

Teratogenese, cytotoksicitet, genotoksicitet og andre termer henviser til de skadelige ændringer, som fosterets celler gennemgår under deres skabelse. Gravide kvinder bør være bekendt med de substanser, der hænger tættest sammen med disse processer.

Lige som alkohol og tobak er kemikalier, der kan forstyrre fosterets udvikling, kan visse lægeplanter også have en negativ indflydelse på det. Det grundlæggende her er at udvise forsigtighed, når du indtager urtete.

Her undersøges fosterets udvikling med ultralyd

Det første trimester i graviditeten er særligt følsom, fordi fosteret stadig er i udvikling.

Hvilke slags te kan gravide kvinder drikke?

Naturlige urteprodukter har en bredere terapeutisk effekt, og færre bivirkninger end de syntetiske. Dette faktum har uheldigvis bidraget til den opfattelse, at hvis noget er naturligt, er det ikke skadeligt. Mange planter har ikke en negativ indflydelse på en gravid kvindes helbred, blandt dem er:

 • Grøn mynte. Denne plante er blevet brugt til at lindre kolik, og er især gavnlig under graviditet, da den forbereder brysterne på amning.
 • Ingefær. Denne jordstængel er rigtig god til at lindre kvalme og opkastninger.
 • Rosmarin. Denne plante kan lindre øm hals, søvnløshed og stress.
 • Baldrian. Mennesket har brugt denne urt som muskelafslappende middel i århundreder.
 • Citronmelisse. Denne plante virker mod fordøjelsesproblemer og som muskelafslappende middel.

Der findes mange andre urter, som er sikre under graviditeten, men dem, vi lige har nævnt, er de mest brugte. Der er altså ingen kontraindikationer, og gravide kvinder kan indtage dem med sindsro – medmindre deres læge råder til noget andet.

Urtete, der IKKE kan anbefales

Lige som nogle typer te er sikre at drikke under graviditeten, findes der også planter, du ikke bør indtage under de omstændigheder. De mest relevante er:

 • Kamille og figen kan fremkalde veer og kan udvide livmoderhalsen, hvis man indtager store doser.
 • Polejmynte kan fremkalde veer.
 • Rude kan fremkalde veer, og er sat i forbindelse med involution og hævelse af livmoderen – det er et abortfremkaldende middel.
 • Aloe vera kan forårsage blødninger i  livmoderen, og bliver derfor af mange betragtet som et abortfremkaldende middel.
 • Bynke kan føre til spontan abort ved at aktivere livmoderens blodstrømning.
 • Et af de aktive stoffer i boldo er thujon, og det kan føre til spontan abort.
Aloe Vera drikken her kan ikke anbefales til gravide

Aloe vera indeholder aktive metabolitter, der i høje doser kan fremkalde abort.

Ting, du skal tænke over, hvis du drikker te under graviditeten

De fleste mennesker tror, at lægeplanter er sikre, fordi mennesker har brugt dem siden oldtiden. Men husk på, at “naturlig” ikke nødvendigvis betyder sikkert eller sundt.

Kvinder, som ønsker at drikke urteudtræk, bør tale med en faglig professionel før, under og efter graviditeten og under amning. Dette skyldes, at mange af de virkninger, som planter har på graviditet stadig er ukendte, også de gode.

Tak, fordi du læste med.

Det kan interessere dig ...
Hvad siger videnskaben om koffein?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad siger videnskaben om koffein?

Der er delte meninger om koffein. Faktisk siger videnskaben om koffein, at hos de fleste sunde voksne, har et moderat indtag af koffein positive ef... • Macarro Ruiz D, Miguelez L, Martínez M, Martínez G, Manrique T. Fitoterapia en el embarazo y lactancia: ¿Beneficio o riesgo?.RECIEN. 2014. 1-7.
 • Pulido Acuña G, Vásquez Sepúlveda P, Gómez L. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). 2012. 21(4);199-203.
 • Souza M, Tangerina M, Silva V, Vilegas W, Sannomiya M. Plantas medicinales abortivas utilizadas por mujeres UBS: análisis de etnofarmacología y cromatografía por CCD y CLAE. Rev. bras. plantas med. 2013;15 (4); 763-773.
 • Rev. peru. biol. 13(3): 223 – 225.
 • Macías-Peacok B, Pérez-Jackson L, Suárez-Crespo M, Fong-Domínguez C, Pupo-Perera E. Consumo de plantas medicinales por mujeres embarazadas. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2009; 47 (3): 331-334.
 • Zinn, Tigua, and Ericka Beatriz. Consecuencias del consumo de infusiones de plantas medicinales en el primer trimestre de gestación. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Obstetricia, 2019.
 • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
 • Tisné, Luis, and Antropología Teosófica. “Infusiones, tisanas o té de hierbas permitidas y nocivas durante el embarazo y la lactancia.” Antropología 14.1 (2019).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.