Børns første kærlighed: Hvorfor er den vigtig?

Børns første kærlighed kan komme omkring 4-5 års alderen og hjælpe dem i deres socialiseringsproces. Vi fortæller dig her, hvad du bør vide om det.
Børns første kærlighed: Hvorfor er den vigtig?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 04 oktober, 2022

Hvis du har et barn i førskolealderen, kan det være, at han eller hun en dag kommer hjem og påstår, at han eller hun er forelsket i en ven eller klassekammerat. Måske fortæller de dig endda, at de er kærester. Dette er børns første kærlighed.

Denne nyhed kan overraske dig, forurolige dig eller få dig til at smile over situationens nuttede karakter. Men børns første kærlighed er vigtigere, end du måske tror. Så det er vigtigt at vide, hvordan man skal forholde sig, når tiden er inde.

I dette tilfælde henviser vi ikke til den første ungdomskærlighed, som unge mennesker oplever efter puberteten. Men til den barnlige kærlighed, som fire- eller femårige børn hævder at føle for en af deres jævnaldrende. Dette er et udbredt fænomen, som de fleste børn gennemgår. Det er faktisk en relevant milepæl i deres socialiseringsproces.

Hvordan er børns første kærlighed?

Børns første kærlighed repræsenteres af to børn, der holder i hånd

Børns første kærlighed er langt fra de konventioner, der gælder for voksnes kærlighed.

Børns første kærlighed viser sig normalt omkring fire eller fem års alderen. Som regel er det en klassekammerat fra skolen, ven fra nabolaget eller en jævnaldrende, som de ofte ser. I modsætning til unge og voksne har kærlighed hos børn ikke noget seksuelt element. Den skyldes snarere, at de kan lide personen.

Når et barn nyder at tilbringe tid sammen med en jævnaldrende, leger med ham eller hende, deler smag og har det sjovt sammen, kan de ende med at definere det som kærlighed, men i virkeligheden er det blot en person, hvis selskab er særligt behageligt for barnet.

Som regel vil denne kærlighed ikke manifestere sig ud over leg, at holde i hånden eller et uskyldigt kys.

På trods af dette er denne første kærlighed meget relevant i deres socialiseringsproces. Den indikerer, at barnet er ved at opnå sociale færdigheder, lærer at knytte bånd og begynder at forstå verden omkring sig.

Hvor kommer disse første forelskelser fra?

Selv om det kan være overraskende, at et barn, der er så lille, hævder at være forelsket eller at have en “kæreste”, giver det mening i lyset af det udviklingsstadie, som han eller hun gennemgår.

Indtil dette tidspunkt var deres sociale og følelsesmæssige verden grundlæggende reduceret til familiens kerne. Men med begyndelsen af skolegangen udvides denne kreds.

Hvis barnet hævder at være forelsket, tyder det således på, at han eller hun gør fremskridt i sin socialiseringsproces og føjer nye betydningsfulde personer til sit liv. På den anden side opdager børn på dette stadium sig selv som dreng eller pige og begynder at føle interesse og nysgerrighed for det modsatte køn.

Desuden er barndommen en fase, hvor man udforsker og leger. Gennem denne leg efterligner børn de voksne og øver sig i mange færdigheder.

Børn observerer forholdet mellem deres forældre derhjemme. De ser på andre typer af romantiske bånd mellem deres tanter, onkler, bedsteforældre eller fætre og kusiner og ældre søskende. På denne måde danner de deres egen idé om parforholdet og kan reproducere den med deres jævnaldrende.

Voksne opfordrer ofte endda til dette ved at spørge de små, om de allerede har en kæreste eller om den særlige ven er deres partner. På den måde udgør børns første kærlighed en slags symbolsk leg. Den bidrager til deres læring om menneskelige relationer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er de fem kærlighedssprog?

Hvordan håndterer man børns første kærlighed?

To børn krammer i skov

Ledsag dit barn under den første kærlighed ved at lytte til barnet, vejlede og frem for alt elske ham eller hende.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Opdragelsesstile: Hvilken type forælder er du?

For børn er deres første kærlighed vigtig, og forældrenes reaktion på den kan have en positiv eller negativ indvirkning på deres udvikling. Så vi giver dig nogle anbefalinger til at handle i denne henseende.

Opfør dig roligt og naturligt

Hvis dit lille barn kommer til dig og fortæller dig, at han/hun er forelsket, skal du forblive rolig og forsøge ikke at blive foruroliget eller chokeret. Husk, at det er en normal del af udviklingen, og at kærlighed ikke har de samme konnotationer for børn som for voksne. Behandl det naturligt.

Tillad og opmuntr følelsesmæssige udtryk

Selv om du måske synes, at det er sjovt eller ømt, er det for dit barn en vigtig følelse, som han eller hun har valgt at dele med dig. Bed ham eller hende om at fortælle dig mere, og giv ham eller hende mulighed for at udtrykke, hvad han eller hun føler, og hvad han eller hun mener med kærlighed.

Husk også, at han eller hun ved at fortælle dig det har givet dig et tegn på tillid. Det er vigtigt ikke at misbruge den tillid. Tal derfor ikke om det med andre uden dit barns tilladelse. For han eller hun kan føle sig ydmyget eller latterliggjort.

Bland dig ikke

Med så små børn kan du blive fristet til at gribe ind. Enten for at stoppe det eller for at opmuntre det. Nogle forældre vil forsøge at forhindre barnet i at sige, at han eller hun er forelsket, rette barnet eller endda forhindre barnet i at tilbringe tid med partneren. Andre vil måske involvere sig alt for meget for at opmuntre barnet til at gøre kur til barnet.

Ingen af de to reaktioner er passende. Det er bedst at give barnet lov til at udforske, leve og eksperimentere uden at blande sig i udviklingen af den påståede forelskelse. Forældrenes rolle bør blot være at vejlede og støtte.

Benyt lejligheden til at drøfte nogle vigtige emner

Denne første forelskelse kan føre til en samtale om nogle vigtige emner som f.eks. samtykke. Du kan forklare dit barn, at han/hun ikke skal tvinge nogen til at vise hengivenhed. Ligesom han/hun heller ikke behøver at gøre det, hvis han/hun ikke har lyst.

Du kan også tale om de kærlighedsmanifestationer, der svarer til hvert stadium, for at tydeliggøre, at visse former for adfærd, som han/hun måske ser hos sine forældre, tanter, onkler eller ældre søskende, ikke er passende for børn.

Ledsag børns første kærlighed med empati

Kort sagt bør børns første kærlighed ikke bekymre dig, men du bør heller ikke undervurdere dens værdi. Din opgave bliver at ledsage dit barn i denne proces. Den varer måske kun nogle få dage. Du bør hjælpe ham eller hende med at forstå og håndtere sine følelser.

Afslutningsvis må du ikke grine af dit barns tilståelse af at være forelsket. Du bør give ham eller hende lov til at dele sine følelser med dig og støtte ham eller hende, hvis denne “forelskelse” (eller afslutningen på den) ender med at påvirke barnet negativt.

Det kan interessere dig ...
8 grunde til, at man aldrig glemmer sin første kærlighed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 grunde til, at man aldrig glemmer sin første kærlighed

Ens første kærlighed åbnede en ny verden af muligheder og hjalp en med at lære ting om livet, som vil blive ved en for evigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Amaya Aguirre, G. (2015). ¿ Existe el amor entre niños y niñas que tienen cuatro y cinco años de edad? (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de la Ciudad de México: Colegio de Ciencias y Humanidades: Licenciatura en Promoción de la Salud).
  • Villalobos Guevara, A. M. (1999). Desarrollo psicosexual. Adolescencia y salud1(1), 73-79. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-41851999000100011&script=sci_arttext

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.