Du skal ikke tvinge børn til at kysse

For voksne i mange kulturer, er kys et tegn på høflighed når man mødes. Men for børn er et kys en måde de viser at de holder af dem de elsker.
Du skal ikke tvinge børn til at kysse

Sidste ændring: 25 august, 2022

At kysse når man mødes er en social norm i mange kulturer. I mange kulturer er det sædvane at sige goddag eller farvel med et kys. Men for børn er et kys et tegn på kærlighed. Derfor er det en dårlig idé at tvinge børn til at kysse når de hilser på fremmede.

For små børn er et kys et tegn på kærlige følelser. Normalt kysser de deres forældre, søskende eller bedsteforældre for at vise ømhed. Derfor kan handlingen få dem til at føle sig utilpas med en fremmed. De kan endda nægte at gøre det. Derfor bør du ikke tvinge børn til at kysse når de hilser på fremmede.

Før de gør det, bør du spørge dem om de føler sig trygge ved at hilse med et kys. Dit barn bør selv bestemme hvordan det vil hilse på andre. De må selv vælge om de vil hilse med et kys eller en high-five.

At kende og sætte grænser er en del af det at vokse op. Dette inkluderer grænser for følelser. Ethvert barn bør selv vælge, om det vil være tæt på et andet menneske.

Nogle forældre tror, at deres børn er uforskammede hvis de ikke kysser når de hilser. Men der er mange måder børn kan vise at de har gode manerer, når de hilser. At give hånden, sige pænt goddag eller give et klap på skulderen er tegn på gode manerer.

Grunden til at du ikke skal tvinge børn til at kysse

Det er sundt når forældre har en ærlig samtale med deres børn om kærlighed og manerer. De bør lære at udtryk for ømhed er en spontan måde at vise kærlighed. Samtidig viser god opførsel og dannelse respekt for andre mennesker.

Lad barnet vide hvordan det vil hilse

Selvom børn bør være rare ved voksne, skal børn ikke tvinges til at kysse voksne når de hilser. De skulle helst blive i stand til at sætte deres egne grænserDette er særligt vigtigt når de omgås fremmede.

Det er vigtigt ikke at tvinge børn til at kysse, da det kan få dem til at føle sig sårbare. Små børn kan føle sig “dygtige” ved at vise kærlighed, og tro at det gør dem velopdragne. Dette kan gøre dem udsatte for situationer med chikane eller misbrug.

Børn bliver ofte misbrugt af folk der tæt på dem. Det kan ske som et resultat af, at de vil vise ømhed. De ender med at føle sig tvunget til at behage en anden person, og ikke kunne sige nej til fysisk kontakt.

Læs også: Lær at sætte grænser i dine personlige forhold

Respekter hvad dit barn ønsker

Efter en bestemt alder, holder nogle børn op med at kysse, eller kysser ikke så tit. Det kan skyldes generthed, at de ikke kan lide den anden person, eller fordi de ikke er i humør.

Men hvis dit barn ikke ønsker at vise kærlighed, skal du så insistere?

Nej, du skal ikke tvinge børn til at kysse. Sæt dig i deres sted. Forestil hvor ubehageligt det ville være at kysse en du ikke har lyst til. Hvordan ville du have det?

Kys skal ikke være et bevis på god opdragelse

For voksne i mange kulturer, er kys et tegn på høflighed når man mødes. Men for børn er et kys en måde de viser at de holder af dem de elsker.

Du må aldrig tvinge børn til at kysse

Manerer er normer for opførsel og høflighed, som du bør lære dit barn. Men i stedet for at tvinge børn til at kysse, kan man i stedet sige “godmorgen”, “god eftermiddag” eller “god aften”, når I møder andre. Selv en high-five kan være en løsning.

Kys har betydning

Et kys som hilsen er en social norm i mange kulturer. I mange lande er det almindeligt at sige goddag eller farvel med et kys. Men for børn er et kys et tegn på kærlighed. Derfor er det ikke godt at tvinge børn til at kysse, når de hilser på fremmede.

Børn bør ikke tvinges til noget de ikke har lyst til at gøre. Endnu vigtigere er, at de ikke føler sig forkerte når de ikke gør det. Du skal ikke blive fornærmet når de nægter. Prøv hellere at se det fra deres side.

Kan være du også vil læse: Fordele ved at have et kæledyr derhjemme

Dit barn lægger ikke afstand til dig

Somme tider går børn gennem faser. De kan nægte at uddele kys, selv til deres forældre eller nærmeste slægtninge.

Men dette betyder ikke at de lukker mere af for deres følelser. De kysser dig når de oprigtigt vil og har lyst til det. Hvis du vil tvinge børn til at kysse, vil det bare ønske at komme væk fra dig.

De kan blive mere udsatte for misbrug

Det kan måske lyde som en overdrivelse, men hvis du tvinger et barn til at kysse når det ikke har lyst, bliver det mere tilbøjelig til at imødekomme fremmede. Derfor børn de fra en tidlig alder lære at nægte at have fysisk kontakt. Ellers kan de få den idé, at kærlighed over for fremmede er det samme som god opførsel.

Lær dit barn at sige nej

Hvis du tvinger børn til at kysse, kan de få den tanke, at de ikke ejer deres egen krop. Det er vigtigt at lære dem, at de selv bestemmer over deres krop. Ellers kan de risikere at blive ligeglade og passive.

Konklusion

Det er vigtigt at spørge dit barn om det vil hilse og sige farvel med et kys. Tving det ikke til at kysse. Forklar dem, at de kan gøre det hvis de har lyst, og at det bare er en måde at hilse. “Vil du sige goddag til din fætter med et kys?”, hvis de siger nej, så lad dem være.

Generelt lærer børn at skelne mellem kys af kærlighed og høflighed efterhånden som de bliver ældre. Den hurtigste måde de kan lære det på, er ved at se deres forældre sige goddag og farvel med et kys. På den måde ender de med at efterligne den opførsel, og tilpasse sig de sociale normer.

Til slut er det nødvendigt at forældrene har en åben samtale med deres børn om emnet. Der er forskel på at vise gode manerer og kærlighed. Kærlighed opstår naturligt. Det bør ikke være en måde at behage andre.

Det kan interessere dig ...
Sådan genkender du følelsesmæssigt umodne folk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan genkender du følelsesmæssigt umodne folk

Du kan møde følelsesmæssigt umodne folk i alle aldre, på alle tidspunkter i livet. Generelt tænker vi, at det ikke rigtig påvirker os, men det pass...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.