Lær om de 15 sundeste probiotika og præbiotika

Både probiotika og præbiotika kan forbedre sundheden i fordøjelsen og immunforsvaret, da de styrker tarmfloraen og beskytter kroppen mod skadelige elementer.
Lær om de 15 sundeste probiotika og præbiotika

Sidste ændring: 28 september, 2018

Probiotika og præbiotika er ikke det samme. De er nogle gange forvekslet eller så er det ikke klart, hvilke fordele hvert produkt giver. Men både probiotika og præbiotika er afgørende for den daglige sundhed.

De hjælper med at forbedre fordøjelsesfunktionerne og styrke immunforsvaret til at bekæmpe infektioner foruden flere andre typer af sygdomme.

Vi er sikre på, at du vil finde disse oplysninger nyttige, og at du vil være i stand til at gøre brug af disse råd i praksis. Så lad os komme i gang, skal vi?

Probiotika og præbiotika er ikke det samme

Jeg er sikker på, at du er vant til at se reklamer på TV for forskellige typer af yoghurt, der beriger dig med “gode bakterier”. Dette henviser til probiotika, som findes i den klassiske almindelig yoghurt, kefir, sauerkraut, eller misosuppe. De er alle med til at styrke bakteriefloraen.

Men hvad er præbiotika så? Giver de ikke gode bakterier? Er de også fordøjelsesmikroorganismer? Tja … næsten … Her er nogle flere oplysninger:

1. Probiotika

 • World Health Organization (WHO) definerer probiotika som levende mikroorganismer, der når de administreres i passende mængder, producerer en fordelagtig effekt på sundheden.
 • De er tarmbakterier, der hjælper med at stimulere mavesyren og naturlige enzymer, der er nødvendige for korrekt fordøjelse. Det er altid en god idé at indtage økologiske probiotika eller dem, der findes i deres naturlige tilstand.
 • Det kan være lidt skræmmende at tænke på dit fordøjelsessystem som “koloniseret” af alle mulige bakterier. Men dette er kendt som tarm-mikrobiota. Ikke alene har det af afgørende betydning for helbredet, men det er også meget følsomt over for enhver form for fødevarer du spiser samt stress, visse sygdomme og en masse forskellige lægemidler.
 • Disse mikroorganismer spiller også en rolle i immunforsvarets sundhed, da de forhindrer patogener eller skadelige mikroorganismer fra at vokse og udvikle sig.
 • Probiotika i fermenterede mælkeprodukter hjælper med at beskytte mod masser af sygdomme. Lad os diskutere begrebet “fermenteret”. Naturlig mælk kan ofte være mere giftigt end gavnligt for tarmene, fordi det kan inflammere dem, hvis man har mælkeallergi.
Probiotika findes bl.a. i mælkeprodukter - deribland kefir

2. Præbiotika

 • Præbiotika er en form for kulhydrat, der fungerer som et underliggende lag til probiotika. De er komponenter, som tarmene ikke kan fordøje, men de fungerer som en strukturel base, der giver styrke til disse levende organismer, som beskytter os mod skadelige stoffer.
 • De har til formål at stimulere immunforsvaret og fremme udviklingen af gavnlige bakterier i tarmene, mens de også forhindrer vækst af patogener.
 • Præbiotika bidrager med at absorbere mineraler såsom kalcium og magnesium.
 • De hjælper med at reducere luft i maven og fremme tarm bevægelserne.
 • De bekæmper forstoppelse og inflammatoriske tarmsygdomme.

Det bedste probiotika at indtage dagligt

1. Kefir

 • Kefir er fermenteret ko eller gedemælk. Det smager surt og har en god struktur takket være gæringsprocessen, der reducerer så meget af de oprindelige sukkerarter i mælken som muligt.
 • Kefir kan indtages som en væske eller som granulat, og det kan varmt anbefales til morgenmad.
 • Det er en af de fødevarer, der er rigest på levende mikroorganismer, der kan styrke og pleje tarmsundheden.
 • Hvis kefir indtages regelmæssigt, vil det fjerne de sygdomsfremkaldende bakterier, der vokser i tarmene og som ofte fører til gastroenteritis.

2. Sauerkraut

 • Sauerkraut den anden mest gavnlige mad for tarmbakterier.
 • Sauerkraut er fermenteret kål, der er rigt på lactobacillus eller bifidubacterium.
 • Sauerkraut forbedrer tarmbakterierne, genopretter pH-niveauerne i tyndtarmen, beskytter fordøjelsen, og giver os mulighed for bedre at optage næringsstoffer.
 • Fermenteret kål er rig på vitamin A, B1, B2, C og mineraler såsom jern, kalcium, fosfor og magnesium.

Andre fødevarer med probiotika

 • Græsk yoghurt
 • Misosuppe
 • Kombuchasvamp
 • Oliven
 • Mørk chokolade

De bedste daglige præbiotika fødevarer

Bagte artiskokker indeholder præbiotika

Artiskokker

Ikke alene er artiskokker super sunde for leveren, men de er også en af de bedste præbiotiske fødevarer, der findes. De indeholder mellem 3% og 20% inulin, en af de mest almindelige præbiotika.

Cikorierod

Den anden rigeste fødevare på præbiotiske komponenter såsom inulin er cikorierod. Du kan finde den i helsekostbutikker og den skal indgå i måltider, eller forberedt som en naturlig tilførsel.

Hvidløg

Hvidløg indeholder omkring 15% inulin. Så hvad med at drikke et glas vand hver morgen med frisk hvidløgssaft? Dit helbred vil takke dig for det!

Løg

Løg indeholder mellem 5% og 8% inulin, og de kan spises rå eller kogte.

Porrer

Porrer giver mellem 3% og 10% inulin og er perfekte til at forbedre tarm mikrofloraens sundhed.

Hvedekim

Hvedekim er en anden præbiotisk fødevare, der kan indgå i din kost. Det giver 5% af disse typer stoffer.

Hvedemel

Hvis det indtages kogt og altid i moderate mængder (for at forhindre vægtstigning), vil dette give dig 5% præbiotika.

Bananer

Hvis du kan lide bananer, så spis dem, når du har lyst. De giver kun 0,5% af inulin, men kombineret med de førnævnte fødevarer, vil det hjælpe med at stimulere tarmbakterier og gøre dig sund.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.