Boghvede: Et glutenfrit alternativ?

Boghvede kan hjælpe med at forebygge hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Det er også et ideelt alternativ for cøliaki.
Boghvede: Et glutenfrit alternativ?
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Trods navnet er boghvede  ikke en kornsort. Det er en urteagtig plante, der er beslægtet med rabarber, og som giver kroppen protein af meget høj kvalitet.

Dens korn har en unik og umiskendelig trekantet form. De rå, uristede kerner har en mild og subtil smag. I mellemtiden har ristede korn en smag, der minder mere om nødder.

Boghvede blev dyrket i stor stil i Kina fra det 10. til det 13. århundrede. Senere, i det 14. og 15. århundrede, spredte det sig til Europa og Rusland. Og det var fra det 17. århundrede og frem, at det blev indført i USA.

Boghvede: Næringsstoffer

Boghvede

Boghvede er en energigivende og næringsrig fødevare. Den indeholder vitaminer som B1, B2, B3, B6 og E. Den er også en meget god kilde til mineraler som mangan, magnesium, calcium, fosfor, kalium, kobber, jern og fluor. Ikke kun det, men den indeholder også to flavonoider, rutin og quercetin.

Sammen med dem giver den omega-6-fedtsyrer og kostfibre. Og som nævnt er det protein, den indeholder, af høj kvalitet, da den forsyner kroppen med de otte essentielle aminosyrer. Den er især rig på lysin, en aminosyre, der er fattig i vegetabilske proteiner.

Sammenlignet med almindelig hvede indeholder boghvede flere fedtstoffer, sukkerstoffer og mineraler. Hvad begge har lignende mængder af er kalorier, proteiner og vitaminer. Den store forskel er glutenindholdet.

Netop dette fravær af gluten gør boghvede til et glimrende alternativ for personer med cøliaki. De kan indtage det uden problemer og er en erstatning for andre kornsorter ved tilberedning af fødevarer som brød eller pasta.

Fordele ved boghvede

Brød med boghvede

Nu hvor vi kender boghvedens sammensætning, kan vi opfatte nogle af de gavnlige egenskaber, som indtagelsen af boghvede giver kroppen. Blandt dem kan vi fremhæve følgende:

  • Ifølge flere undersøgelser kan boghvede være gavnlig for hjertekarsystemet. Indtagelse af boghvede er endda blevet forbundet med en lavere risiko for at udvikle forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk.
  • Det kan give fordele for postmenopausale kvinder, der lider af højt kolesteroltal eller hjerte-kar-sygdomme, såsom at bremse udviklingen af åreforkalkning og stenose.
  • Det reducerer sandsynligheden for hjerteanfald og hjælper med at forebygge hjertesvigt takket være tilstedeværelsen af fedtsyrer og dets fiberindhold.
  • Det kan bidrage til kontrol af blodsukkeret. Dette skyldes indholdet af B2-vitamin og stivelse.
  • Det er en mættende fødevare, der har evnen til at tilfredsstille sult.
  • Fordi det er en fødevare med et højt indhold af uopløselige fibre, kan det hjælpe med at forebygge galdesten.
  • Ifølge adskillige forskningsundersøgelser hjælper det bl.a. med at forebygge migræne og type 2-diabetes .

Hvordan man spiser boghvede

Boghvede kan spises på mange forskellige måder. Hvis det er i korn, kan det indtages som ris eller quinoa, som tilbehør til andre retter eller som ingrediens i mange gryderetter. For at tilberede det skal du bruge to dele vand til en del boghvede.

Det kan også spises som flager, som tilbehør til yoghurt, f.eks. til morgenmad. Og dens mel kan bruges som alle andre mel til at lave brød eller kager.

Det er vigtigt at vælge boghvede af høj kvalitet, helst økologisk dyrket, da det er fri for kemikalier, der kan være skadelige for sundheden.

Konklusion

Boghvede er en pseudokornsort, der er meget værdsat for sin høje koncentration af vigtige næringsstoffer. Selv om den ikke vokser på græsmarker, har den samme anvendelsesmuligheder som andre kornsorter.

Desuden er den i modsætning til andre kornsorter glutenfri og er en kilde til fibre, mineraler og planteforbindelser, der forbedrer sundheden. Generelt er det godt for hjertesundheden, hjælper med at regulere glukoseniveauet og er meget mættende. Har du prøvet det?

Det kan interessere dig ...
Beskrivelse og egenskaber for boghvedehonning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Beskrivelse og egenskaber for boghvedehonning

Boghvedehonning er medicinsk og har en ret speciel smag. Det er pakket med antioxidanter, vitaminer og mineraler, der er gode for dit helbred.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.