Hvad er pseudokorn, og hvad er fordelene ved dem?

Pseudokorn er fødevarer, der forbedrer kostens kvalitet takket være deres indhold af proteiner, kulhydrater, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Opdag fordelene ved pseudokorn, og hvordan du spiser dem!
Hvad er pseudokorn, og hvad er fordelene ved dem?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Pseudokorn er planter, som folk har dyrket i årevis. Dette korn er faktisk et blomsterfrø. Hvorimod typiske kornsorter er plantens frugt. Læs videre for at opdage fordelene ved pseudokorn!

På trods af denne forskel er deres klassificering af næringsniveauet i samme gruppe som typiske kornsorter. Deres procentsatser kan variere en smule, men deres indhold af makronæringsstoffer (kulhydrater, proteiner og lipider) er ens.

Sorter af pseudokorn

Der findes en lang række forskellige pseudokornsorter. Blandt de mest almindelige kan vi dog finde følgende:

  • Boghvede (Fagopyrum esculentum): Den kommer fra Centralasien og har den mærkelige form som en pyramide eller en lille trekant. Den er rig på mineraler, som kroppen nemt kan optage. Specielt giver den os rutin, en potent antioxidant, der beskytter blodkarrenes integritet og forhindrer dannelse af blodpropper.
  • Quinoa (Chenopodium quinoa Willd): Det er en plante fra Andesbjergene, som tilpasser sig meget godt til forskellige klimatiske forhold og jordtyper. Dens ernæringsmæssige sammensætning er meget rig, og den har vakt opmærksomhed i det videnskabelige samfund. Faktisk har WHO døbt 2013 som det internationale quinoa-år.
  • Amaranth (Amaranthus cruentus L): Amaranth er sikkert den mindst kendte af de tre. Den stammer fra Central- og Sydamerika og findes i form af korn på mellem 3/4 og 1,5 centimeter. Ud af de tre pseudokornsorter har den den mest intense smag. Mange mennesker foretrækker at begynde at blande den med ris eller hirse for at vænne sig til den lidt efter lidt.
En skål quinoa som er pseudokorn

Fordelene ved pseudokorn

Som vi allerede har nævnt, har pseudokorn en meget god ernæringsmæssig sammensætning. De indeholder proteiner, kulhydrater, sunde lipider, fibre, vitaminer og mineraler. Takket være det giver de også nogle fordele og vigtige fordele for vores sundhed.

Inden for rammerne af en afbalanceret, varieret og tilstrækkelig kost kan du indføre pseudokorn regelmæssigt, selv om det ikke er nødvendigt at gå over til udelukkende at spise dem, især hvis de ikke indgår i din sædvanlige kost, for så er dit forbrug ikke længere bæredygtigt.

Velegnet til cøliaki

Quinoa, boghvede og amaranth indeholder ikke gluten. De er et godt alternativ til ris og hirse, både for at forbedre variationen af en glutenfri kost såvel som til at lave pasta eller brød. Desuden er de let fordøjelige og kan endda være til gavn for mange mennesker, der ikke har cøliaki, men som ikke er tilfredse med gluten.

Et godt alternativ for veganere

Både amaranth og quinoa er et glimrende kilde til vegetabilsk protein da de forsyner os med alle de essentielle aminosyrer i passende mængder. Det samme gælder ikke for boghvede, men vi kan supplere med frø, bælgfrugter eller nødder i løbet af dagen.

Næringsrig og energirig

Kulhydratrige fødevarer er en fremragende energikilde. Derfor er de vigtige for folk, der udholder stor fysisk anstrengelse, f.eks. atleter. De kan også hjælpe på den intellektuelle præstation, eller rettere sagt for folk, der er ved at komme sig efter en sygdom og forsøger at genvinde sin fysiske tilstand.

Kilde til mikronæringsstoffer

Vi kan finde næsten alle pseudokorn i hel form. De bidrager til vores gode generelle sundhedstilstand, da de indeholder fibre, vitaminer og mineraler. Desuden er deres glykæmiske indeks lavt, hvilket undgår høje glukoseniveauer, når du spiser dem.

De indeholder fytokemikalier

Pseudokorn har fanget forskernes opmærksomhed, fordi de er meget rige på plantenæringsstoffer. Disse har antiinflammatorisk og antioxidant aktivitet. Konklusionen af nogle undersøgelser er som følger:

“De kan bidrage til at reducere risikoen for oxidativt stress i forbindelse med visse sygdomme som kræft, fedme, hjertekarproblemer eller diabetes”.

Hvordan kan du spise pseudokorn?

Pseudokorn er meget alsidige i køkkenet, ligesom korn. I dag er det blevet lettere at finde dem, ikke kun i hel form, men også tørret, som pasta, mel eller efter at være blevet udblødt i vand. Melet er også godt til at lave brød og glutenfri pasta.

Tilberedning af dem minder meget om at tilberede ris, havre eller bygkorn. Før du koger dem, skal du skylle dem med en smule vand. Derefter koges de med dobbelt så meget vand. Efter 20 eller 25 minutter er de klar. Du behøver ikke engang at lægge dem i blød først!

Nogle mulige opskrifter er som følger:

  • En række forskellige opskrifter som grøntsagspaellas: Wokretter, alene med tomatsauce, i salater eller som fyld til auberginer er nogle gode muligheder.
  • Havregryn og müsli til morgenmad, som du kan lave med tørrede pseudokorn, der er blevet udblødt i vand. Prøv at blande dem med kanel eller kakao, rosiner, nødder eller frugt. Du kan endda blødgøre dem i yoghurt, komælk eller grøntsagsdrikke.
  • Du kan lave søde lækkerier med melet som den klassiske franske galette, der traditionelt kræver boghvedemel. Og hvorfor ikke prøve at lave dit eget brød eller din egen pizzadej?

Generelt er pseudokorn fødevarer, som du kan indarbejde i din kost for at få næringsstoffer, der gavner dit helbred. De er alsidige, glutenfri og du kan bruge dem i mange traditionelle opskrifter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Filho AM, et al.Quinoa: Nutritional, functional, and antinutritional aspects. Critical reviews in food science and nutrition. Mayo 2017. 24; 57(8):1618-1630.
  • McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008.
  • Tang Y, Tsao R. Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: a review. Molecular nutrition and Food research. Julio 2017. 61(7).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.