Sådan kan man lave hjemmelavet brød med quinoa

Quinoa er et pseudokorn, der ikke indeholder gluten, så det er ideelt for mennesker med cøliaki. Vidste du, at du kan bruge det til at tilberede lækre bagværk? Oplev en simpel opskrift på brød med quinoa her!
Sådan kan man lave hjemmelavet brød med quinoa
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Brød med quinoa er en sund opskrift, der er ideel til mennesker med cøliaki eller glutenintolerance. Quinoa, som anført i en publikation i Foods, er en kilde til aminosyrer, mineraler, fibre og antioxidanter. Samtidig skiller det sig ud for sin alsidighed, da det let kan integreres i mange opskrifter.

I dette tilfælde vil der blive brugt andre ingredienser såsom chiafrø og rismel, der er nærende og glutenfri. Er du klar til at lave dette brød derhjemme?

Nedenstående deler vi de trinvise instrukser og gennemgår nogle af fordelene ved quinoa.

Hvad er quinoa?

Quinoa er en fødevare, der er hjemmehørende i Andesbjergene. I årevis var det et helligt og vigtigt produkt for Inka-kulturen. Faktisk betyder navnet på Quechua “moderkorn”, da det i årtier var den vigtigste kilde til protein for det lokale folk.

Under alle omstændigheder hører disse små kugleformede korn hverken til korngruppen eller til frøgruppen. Som fastslået af videnskaben betragtes de som “pseudokorn”. Samtidig er det vigtigt at påpege, at quinoa findes i forskellige sorter og arter.

Generelt er det en alsidig fødevare, der kan koges på samme måde som ris med forudgående vask og gennemblødning. Det kan også formales til fremstilling af glutenfri mel eller dej. På grund af sin neutrale smag kan det således bruges til både søde og salte opskrifter.

Tør quinoa og quinoamel

Læs også: Hvad er effekterne af gluten på kroppen?

Opskrift på brød med quinoa

Et af de mange produkter, der kan tilberedes med dette pseudokorn, er quinoabrød. Det er et ideelt produkt til morgenmad, snacks eller hovedmåltider. Derudover kan det ledsages af andre fødevarer, såsom grøntsager, syltetøj, kød osv. Lad os komme i gang!

Ingredienser til brød med quinoa

 • 350 gram quinoa
 • 50 gram chiafrø
 • 2,5 dl vand
 • 0,75 dl olivenolie
 • 1/2 tsk salt (1 g)
 • 1/2 tsk bagepulver (1 g)
 • 3 spsk citronsaft (45 ml)
 • 100 gram ris- eller amarantmel
 • 50 gram solsikkefrø

Forberedende trin

 • Husk først at vaske quinoa flere gange. Derefter ligger det i blød i 8 timer. På denne måde vil de anti-ernæringsmæssige stoffer, som dette korn har, blive fjernet. Hvis du allerede ved, at du skal lave dette brød, er det bedst at gøre det dagen før.
 • Når du har lagt quinoaen i blød, skal du dræne vandet og sætte quinoa til side i en skål.
 • Gør alle ingredienserne klar.
 • Forvarm ovnen til 160 grader.
 • Læg chiafrøene i blød i 1 dl vand, indtil de frigiver deres slimhinde og fordobles i størrelse.

Trin-for-trin instrukser til tilberedning af brød med quinoa

 • Hvis du allerede har gennemført alle ovenstående trin, skal du komme quinoa og chiafrø i en foodprocessor eller blender. Du behøver ikke dræne vandet fra frøene, da dette vil hjælpe med at “binde” dejen.
 • Tænd for processoren i et par minutter for at male kornene. Tilsæt derefter 1 dl vand, olivenolie, bagepulver, salt og citronsaft.
 • Blend igen, indtil du får en pasta-lignende blanding. Denne proces tager mellem 3 og 5 minutter.
 • Når du har opnået denne pasta, skal du fjerne blandingen fra processoren og komme den i en skål. Tilsæt amaranth- eller rismel lidt efter lidt, indtil det er helt integreret. Lad det hvile i 5 minutter.
 • I mellemtiden skal du komme bagepapir på bagepanden.
 • Anbring derefter blandingen på pladen og fordel den jævnt. Dæk med solsikkefrø og bag den i ovnen. Bagetiden er ca. 1 time, men den er varierende. Derfor anbefaler vi, at du tjekker, hvornår brødet er gyldentbrunt på ydersiden.
 • På dette tidspunkt, hvis du stikker i den med en kniv, og der er en lille smule fugt, skal du tage den ud af formen og lade den køle af.
Avocado på brød med quinoa

De fremragende fordele ved quinoa

På grund af sin ernæringsmæssige kvalitet skiller quinoa sig ud blandt mange fødevarer. Af denne grund anbefales det nu til forbedring af kvaliteten af vores kost. Beviser tyder på, at dets egenskaber hjælper med at fremme trivsel og reducere risikoen for sygdom. Så hvad er dets største fordele?

Øget energi

Quinoa er en energikilde, fordi det indeholder komplekse kulhydrater af høj kvalitet. Disse absorberes langsomt og giver en følelse af mæthed uden at forårsage ændringer i blodsukkerniveauet.

Derfor viser flere undersøgelser, at det er ideelt for folk, der ønsker at spise sund mad og på samme tid være mere aktive. Det er endda velegnet til mennesker med sygdomme som diabetes.

Det er blandt andet værd at nævne, at en procentdel af disse kulhydrater udgør det, der kaldes “kostfiber”, som er en komponent, der ikke fordøjes. Derfor hjælper denne mad med at kontrollere din vægt.

Proteinbidrag

Ud over den energigivende funktion kan vi også nævne, at det er en naturlig kilde til vegetabilsk protein. Faktisk viser flere undersøgelser, at det endda kan konkurrere i kvalitet med animalsk protein.

I modsætning til andre korn indeholder quinoa de 10 aminosyrer (enheder, der danner proteiner), som er nødvendige for kroppen i en passende andel. Derfor betragtes det som ernæringsmæssigt bedre end hvede, ris og majs.

Beskyttelse mod stress

Quinoa er nyttigt til bekæmpelse af stress på grund af den aminosyre tyrosin, det indeholder, og den beroligende virkning af tryptofan og glykin. Desuden indeholder det magnesium, et mineral, der er nødvendigt for den optimale transmission af nerveimpulser. Det fremmer således reduktion af forstyrrelser og irritabilitet.

Du kan være interesseret i: Quinoa risotto med svampe, kylling og porrer

Hvorfor lave brød med quinoa?

Quinoa er en sund fødevare, der giver essentielle næringsstoffer i kosten. Derfor er det en god idé at lave brød med dette pseudokorn, hvis du ønsker at forbedre dit helbred og velbefindende. Det er let at lave og kan serveres på mange måder.

Det mest interessante er, at det er en af mange opskrifter, der passer til mennesker med cøliaki eller dem, der ikke kan indtage gluten. Det er fri for dette protein, og på samme tid er det fyldt med mange andre gavnlige næringsstoffer.

Er du klar til at prøve noget hjemmelavet brød med quinoa?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Angeli V, Miguel Silva P, Crispim Massuela D, et al. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods. 2020;9(2):216. Published 2020 Feb 19. doi:10.3390/foods9020216
 • Hernández Rodríguez, J. (2015). La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología26(3), 0-0.
 • Huamanchumo, W. (2020). Pseudocereales andinos: valor nutritivo y aplicaciones para alimentos libres de gluten.
 • Vargas Zambrano, P., Arteaga Solorzano, R., & Cruz Viera, L. (2019). ANÁLISIS BIBLIOGRÁFICO SOBRE EL POTENCIAL NUTRICIONAL DE LA QUINUA (CHENOPODIUM QUINOA) COMO ALIMENTO FUNCIONAL. Centro Azúcar46(4), 89-100.
 • Chito Trujillo, D. M., Ortega Bonilla, R. A., Ahumada Mamián, A. F., & Rosero López, B. (2017). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) versus soja (Glycine max [L.] Merr.) en la nutrición humana: revisión sobre las características agroecológicas, de composición y tecnológicas. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética21(2), 184-198.
 • Selasi Attipoe, MA, Stacey A. Zeno, MA, Courtney Lee, MA, Cindy Crawford, BA, Raheleh Khorsan, PhD, Avi R. Walter, BA, Patricia A. Deuster, PhD, Tyrosine for Mitigating Stress and Enhancing Performance in Healthy Adult Humans, a Rapid Evidence Assessment of the Literature, Military Medicine, Volume 180, Issue 7, July 2015, Pages 754–765, https://doi.org/10.7205/MILMED-D-14-00594
 • Fuentes, F., & Paredes-González, X. (2013). Perspectivas Nutracéuticas de la Quinua: Propiedades Biológicas y aplicaciones funcionales. Estado del arte de la quinua en el mundo en, 341-357.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.