Sådan kan du hjælpe en baby med at undgå luft i maven

Din baby synker måske luft, mens den spiser. Hvis du ikke hjælper din baby, kan denne luft forårsage ubehag og irritation, hvilket får dem til at græde. Det er derfor vigtigt at hjælpe din baby med at undgå luft i maven.
Sådan kan du hjælpe en baby med at undgå luft i maven

Sidste ændring: 25 august, 2022

Babyer bliver nødt til at komme af med luft. Hvis de ikke gør det, kan luften føre til ubehag og irritation. I denne artikel, vil vi fortælle dig, hvordan du kan hjælpe din baby med at undgå luft i maven.

Babyer og luft i maven

Det er meget gængst for babyer ikke at vide, hvordan de skal sutte korrekt. De kan dermed også synke luft, når de spiser, især hvis de får flaske.

Denne ophobning af luft i deres små maver kan forårsage ubehag. De kan dermed føle sig skidt tilpas og irritable, hvilket er grunden til, at de græder.

Baby græder grundet luft i maven

Kolik opstår, når luft ophober sig i fordøjelseskanalen på grund af mangel på eller utilstrækkelig fordøjelse.

Dette er grunden til, at det er vigtigt at hjælpe din baby, når den er færdig med at spise, med at komme af med luft, den slugte, da den spiste. Det er faktisk meget svært for babyer at gøre det selv, så de har brug for din hjælp.

Efter du har givet din baby mad, skal du derfor bøvse den af, så den kan komme af med luft for at undgå ubehag eller kolik.

Typer af luft

To typer af luft kan opstå hos en baby:

  • Luft i maven. Den mest gængse type. Det er luft, som din baby sluger, når den spiser, som vi har nævnt ovenfor.
  • Luft i tarmene. Det er produceret på grund af dårlig fordøjelse eller intolerance overfor visse fødevarer. Hvis det er tilfældet med din baby, bør du tale med en børnelæge. De kan anbefale, at du skifter til en anden modermælkserstatning.

Sådan kan du hjælpe en baby med at undgå luft i maven

Du kan anvende flere teknikker og tricks for at hjælpe din baby med at komme af med luften og undgå luft i maven:

Korrekte stillinger til amning og flaskegivning for at undgå luft i maven

Kvinde ammer sin baby

Det er essentielt at vælge den rigtige stilling, når man ammer og giver flaske, så ens baby ikke sluger luft sammen med mælken.

Når man ammer eller giver flaske, skal man lægge sin baby korrekt. På den måde, vil de være i stand til at sutte bedre og sluge mindre luft. For at gøre det:

  • Bør areola og hele din brystvorte have form som en sut indeni din babys mund. Hvis din baby kun sutter på det yderste af brystvorten, vil den højst sandsynligt sluge luft.
  • Bør babyens gummer ikke bide om din brystvorte. Hvis de gør det, vil de kun sluge luft, ikke mælk.

Vi anbefaler, at du læser: Årsager til forstoppelse hos babyer

Bøvs din baby af

At få din baby til at bøvse, er den mest effektive måde at hjælpe den med at undgå luft i maven. Visse stillinger vil dog hjælpe den med at komme af med luften nemmere. Blandt dem er de mest kendte:

  • At holde babyen på den ene skulder med maven mod din krop.
  • At sætte dem op på dit skød med deres ryg mod dig og med din hånd på dens bryst og dine fingre på deres hage.
  • At lægge din baby på maven på din underarm. Med deres mave presset mod din arm, fremmer du sandsynligheden for, at de kan komme af med luften. Husk dog, at din babys hoved bør være en smule højere end resten af deres krop.

Når din baby er i en passende stilling, klapper eller gnubber du den på ryggen. Du skal hjælpe din baby med at komme af med luften i omkring fem til ti minutter. Du skal du ikke bekymre dig, hvis du ikke hører den karakteristiske bøvselyd, eftersom de kan gå ubemærket hen. Efter ti minutter, kan du lægge din baby ned.

Hvornår skal du bøvse din baby?

Eksperter siger, at det er nødvendigt at hjælpe din baby med at undgå luft i maven. Du undrer dig dog sikkert over, hvornår du skal gøre det. Normalt, skal du bøvse din baby, hver gang den har spist. I nogle tilfælde, bliver du dog måske nødt til at afbryde babyen, når den spiser, for at komme af med luft, og derefter lade den fortsætte med at spise:

  • Hvis din baby er rastløs, når den spiser, sluger den måske luft. Du kan dermed stoppe hvert femte til tiende minut for at hjælpe den med at undgå luft i maven, og derefter fortsætte.
  • Du kan også bøvse babyen, når du skifter fra det ene bryst til det andet.
  • Hvis du giver din baby flaske, og den synes utilpas, kan du stoppe ved hver 60 ml og derefter fortsætte.

Lyt blot til dine moderinstinkter! Hvis din baby ikke synes rastløs og spiser ordentligt, så er der ingen grund til at forstyrre den, når den spiser. Så kan du blot bøvse babyen af, når den er færdig med at spise.

Vælg det korrekte suttehoved for at undgå luft i maven

Baby med sutteflaske med korrekt suttehoved for at undgå luft i maven

Suttehovedet bør være tilpasset deres alder. Derudover kan “anti-kolik” suttehoveder være nyttige.

Hvis du giver din baby flaske, skal du være meget opmærksom på suttehovedet. Dette skyldes, at de måske ikke er passende til din babys alder. Hvis de er for store, kan de få din baby til at sluge luft sammen med mælken.

Det er derfor bedre at vælge suttehoveder tilpasset deres alder, så din baby ikke sluger luft. Særlige suttehoveder forebygger dette problem ved at minimere mængden af luft, som babyen sluger, når den spiser.

Denne artikel vil måske interessere dig: Skal du vække din baby for at amme eller made den?

Er det altid nødvendigt at bøvse en baby af?

Nogle mødre mener, at babyer altid sluger luft, når de spiser. De mener derfor, de skal bøvse dem uanset hvad. Det er dog ikke nødvendigvis sådan. Især i tilfælde af amning, hvis stillingen og sutteteknikken er korrekt, sluger din baby måske ikke noget luft.

I den forstand, kan du måske blot forårsage ubehag, hvis du prøver at bøvse din baby, når den ikke har behov for det. Det er bedst at prøve at hjælpe din baby med at komme af med luften i en fornuftig mængde tid (fem til ti minutter) med blide klap eller gnubben og derefter blot lade dem hvile.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.