11 ting du ikke vidste du kunne bruge silicagel til

Silicagel er ikke giftigt i sig selv, men nogle gange tilsættes andre skadelige stoffer til silicagelposerne.
11 ting du ikke vidste du kunne bruge silicagel til
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Selvom du ikke genkender den ved navn, er silicagel et af de produkter, der findes praktisk talt overalt. Du kan for eksempel finde det i små papirsposer i skotøjsæsker. I denne artikel får du 11 ting du ikke vidste du kunne bruge silicagel til.

Silicagel er en granulær og porøs form for siliciumdioxid, som er blevet syntetisk fremstillet af natriumsilikat, også kaldet vandglas.

Formålet med disse små pakker er at forhindre overskydende fugt i at samle sig omkring produkter, der skal overleve lang tid på hylden.

Silicagelposerne hjælper produkterne med at holde sig, så de for eksempel kan fragtes eller opbevares gennem længere tid uden at blive ødelagt.

Producenterne anbefaler, at du tager poserne op med det samme, fordi de er meget skrøbelige og nemt kan gå i stykker. De fleste smider dem bare ud med det samme.

En lille historie om silicagel…

Silicagel har eksisteret siden 1640, og er velkendt i videnskabelige kredse. Til trods for at det blev brugt til mange forskellige ting i fortiden, blev det først patenteret af kemiprofessor Walter A. Patrick i 1919.

Dette produkt er blevet anvendt i de grusomme gaskamre under anden verdenskrig, hvor den tjente til at absorbere undslupne gasser og dampe.

Interessant nok blev silicagel også under anden verdenskrig brugt til at holde penicillinlagre tørre og i god stand. Silicagel har dermed både hjulpet med at tage liv og redde liv.

Anbefalet læsning efter “11 ting du ikke vidste du kunne bruge silicagel til”:

Farlige planter: Syv, du ikke bør have hjemme

Hvilke andre anvendelsesmuligheder har silicagel?

Silicagel er et tørremiddel, der kan bruges til mange andre ting omkring huset.

Gelen er ikke i sig selv giftig, men visse forbindelser tilsættes undertiden til pakkerne, for at forstærke deres virkning, såsom koboltklorid, som kan være skadeligt for dit helbred.

Granulatet, som du modtager i disse pakker, har normalt en transparent eller hvidlig farve, som bliver blå eller lyserød når de er våde. Posen vil indikere, om gelpakken er giftig eller ej. Men lad os se på nogle af de forskellige formål dette produkt har:

Toerrede blomster

Tørring af blomster

Har du nogensinde fået eller købt en blomst, som du ville ønske du kunne gemme for evigt? Måske var den en gave fra din partner? Eller måske har den en helt særlig historie? Den gode nyhed er at silicagel faktisk kan hjælpe dig med at bevare din helt særlige blomst. Det eneste du skal gøre er at dække blomsten med silicagel i to til tre dage, indtil den tørrer ud. Sørg for at hele planten er dækket fuldstændigt med silicagel, og lad den ikke trække længere end fem dage.

Bevar sølvtøjet

Som du måske ved kan sølv nogle gange blive anløbent, når det er fugtigt. Undgå dette ved at gemme en pose silicagel i din kasse med sølvtøj.

Beskyt dine gamle fotografier

Gamle papirfotografier kan blive dårlige i løbet af årene. Undgå dette ved at opbevare dem sammen med en pakke silicagel.

Fjern lugten fra vådt tøj

Det er aldrig en god ide at pakke vådt tøj sammen i en taske, men nogle gange kan man bare ikke undgå det. Vådt tøj kan lugte virkelig dårligt efter et par timer i rygsækken. For at undgå dette, kan du bare lægge nogle silicagel-pakker i tasken.

Læs også denne artikel efter “11 ting du ikke vidste du kunne bruge silicagel til”:

Tricks til lugtfri og absorberende håndklæder

Bevar metaldele

Fugt får metaller til at oxidere og ruste, og ødelægger værktøj og instrumenter. Læg en af disse silicagel-pakker i din værktøjskasse og undgå at dette sker.

Opbevar frø

Frø kan rådne når de udsættes for langvarig fugt. Det kan undgås, hvis du opbevarer dem sammen med silicagel.

Tør din mobiltelefon

Nogle gange bliver dine elektroniske apparater våde. Et populært husmorråd er at tørre dem i en pose med ris, men på denne måde bliver de også udsat for støv fra risen. Silicagelperler udfører den samme funktion ved at absorbere eventuel fugt, som din elektronik har været udsat for.

Andre anvendelser af silicagel

  • For at forebygge kondensvand i at dannes inde i bilen, kan du opbevare en silicagelpakke under sædet.
  • Kattegrus er fremstillet med silicagel, hvilket gør det så absorberende.
  • Du kan bruge silica pakker til at holde mad i perfekt stand, så længe du er sikker på det ikke er giftigt. Bare husk aldrig at spise silicagel.
  • Silicagel kan beskytte kameraer og objektiver imod vandskader.

Af disse og mange andre grunde bør du  udnytte disse pakker og genbruge dem. Nogle gange kan de redde din dag.

Det kan interessere dig ...
7 giftige ord du skal undgå at bruge
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 giftige ord du skal undgå at bruge

Selvom du måske ikke tror det, så påvirker giftige ord ikke kun dem, vi siger dem til, men de undergraver også vores indre selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.