Camembert: Ernæringsværdi og fordele

Camembert har flere sundhedsmæssige fordele, som skyldes dens indhold af vigtige næringsstoffer, f.eks. protein.
Camembert: Ernæringsværdi og fordele

Sidste ændring: 27 marts, 2023

Camembert er en type mejeriprodukt fremstillet af komælk med en mild og meget fed smag, der ofte bruges som smørepålæg. Den har en cremet konsistens og er værdsat af osteelskere.

Desuden er dens næringsværdi positiv, som vi vil se nedenstående. Den har en række sundhedsmæssige fordele, som man ikke bør ignorere. Den kan indgå i kosten på regelmæssig basis.

Før vi begynder, skal det bemærkes, at ernæringseksperter anbefaler, at man indtager mindst et par portioner mejeriprodukter hver dag for at holde kroppen i god form. Disse elementer giver en høj mængde essentielle næringsstoffer af god kvalitet, såsom protein, calcium og visse fedtopløselige vitaminer.

Næringsværdi af camembert

Ud fra næringsværdien har camembert 300 kalorier pr. 100 gram produkt. I alt indeholder den ca. 20 gram protein af høj biologisk værdi. Den indeholder alle de essentielle aminosyrer og scorer godt med hensyn til fordøjelighed. Derfor er den vigtig for at dække det daglige behov og undgå komplekse problemer som f.eks. sarkopeni.

Hvad angår fedtstoffer, indeholder dette mejeriprodukt ca. 24 gram pr. 100 gram produkt. De fleste af fedtsyrerne er af den mættede type, men det betragtes ikke som negativt.

Idéen om, at disse lipider skaber ændringer i kolesterolkoncentrationen eller øger den kardiovaskulære risiko, er allerede blevet forkastet. I sidste ende er det kun transfedtsyrer, der bør undgås. Disse har vist sig at skabe systemisk inflammation.

Afslutningsvis er det vigtigt at nævne de mikronæringsstoffer, der findes i camembert. Det drejer sig om A-, C- og D-vitamin samt mineraler som calcium, jern og magnesium.

Mejeriprodukter

Fordele ved camembert

Blandt de vigtigste fordele ved camembert kan vi fremhæve dens virkning på muskelmassen takket være de proteiner, som den indeholder. Det er elementer, der konsoliderer en god genopretning efter fysisk træning, og som kan forhindre degeneration af mager masse og tab af styrke.

Derfor er det vigtigt at få mindst 0,8 gram protein pr. kg vægt pr. dag hos stillesiddende personer ifølge en undersøgelse offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism.

Ligeledes bliver denne type mejeriprodukt en afgørende faktor for at fremme en god knoglesundhed og undgå brud. Det skyldes dens indhold af calcium, et mineral, der indgår i knoglematrixen.

D-vitamin gør også en forskel. Dette sidste næringsstof forbedrer tarmoptagelsen af calcium og dets efterfølgende fastholdelse i knoglerne, som det fremgår af forskning offentliggjort i Frontiers of Hormone Research.

Vi må heller ikke glemme det jern, som camembert indeholder. Det er afgørende for at forebygge anæmi og sikre den korrekte transport af ilt og næringsstoffer til vævene.

Du er måske også interesseret i: Pasta med fetaost: Opskrift fra TikTok

Hvordan spiser man den?

Den mest almindelige måde at spise camembert på er at servere den sammen med noget, den kan smøres på. Eksempler kunne være en skive brød eller majs- eller rispandekager til at dyppe i. På den måde får man mest muligt ud af den ud fra et organoleptisk synspunkt.

Der er også mulighed for at servere den med frugt, da det er en god kombination. Dette vil tilføje muligheden for at sikre indtagelsen af fytokemikalier af vegetabilsk oprindelse, som vil kontrollere de interne inflammatoriske mekanismer.

Kvinde spiser camembert

De gastronomiske muligheder for denne ost omfatter muligheden for at smøre den eller spise den med frugt. Den kan også nydes sammen med vin fra samme produktionsområde.

Camembert er en sundhedsfremmende fødevare

Camembert er sundt, når den indgår i en afbalanceret og varieret kost. Det skal bemærkes, at mejeriprodukter ikke er i stand til at forårsage betændelse. Faktisk anses deres forbrug for vigtigt.

De er en kilde til flere vigtige næringsstoffer, og deres kvalitet er meget høj. Det er kun nødvendigt at moderere indtaget af de fedeste af dem for at undgå kalorieubalancer, der kan øge vægten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.