Chai te: Oprindelse, egenskaber og tilberedelse

Chai te er en indisk drik med en række sundhedsmæssige fordele. Vi fortæller dig, hvorfor den kan gavne dig, og hvordan du drikker den.
Chai te: Oprindelse, egenskaber og tilberedelse
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Chai te stammer oprindeligt fra Indien og består af en blanding af te, urter og krydderier. Faktisk er navnet overflødigt, da ordet chai kan oversættes til “te” på hindi. Det er dog et populært udtryk rundt om i verden, selv om det også er kendt som masala chai, som betyder “te med krydderier”.

For at tilberede den skal du kombinere nogle krydderier med sort te og mælk. Den kan variere alt efter hvilke krydderier, der bruges, men har generelt nogle grundlæggende ingredienser. Den får altid en sød og velduftende smag.

Man mener, at den blev opfundet for over 2500 år siden for at udnytte dens helbredende egenskaber. Siden da har den været en del af traditionel kinesisk medicin og indisk holistisk eller ayurvedisk medicin.

Oprindelse og forbrug af chai te

Lutgedorf skrev i en artikel, at oprindelsen af chai te er flere tusind år gammel. Dens oprindelige opskrift var inspireret af en opskrift kaldet masala, som på hindi kan oversættes til krydderi. Det siges, at en konge skabte den for mere end 2.500 år siden for at genoprette balancen mellem sind, krop og ånd.

Dengang indeholdt chai te kun krydderier til at lindre nogle mindre lidelser. Nogle århundreder senere, da briterne bragte sorte teblade til Indien, besluttede de at tilsætte dem til chai te. Med tiden blev de også tilberedt med grønne teblade og oolong te.

Den kommercielle fremgang for chai te begyndte i det 20. århundrede i Indien. I dag sælges den på næsten alle caféer i verden.

Standardteen tilberedes med sort te, varmt vand og tilføjelse af krydderier som ingefær, kanel, nelliker og andre krydderier. Der kan dog også tilsættes varm mælk eller mælk blandet med vand.

Andre krydderier omfatter kardemomme, sort peber, fennikel, muskatnød og stjerneanis. Den kan også kombineres med chokolade. Peber og ingefær giver den en krydret fornemmelse, mens kanel og nelliker giver den en jordisk fornemmelse.

Sort peber

Mulige fordele ved chai te

Te er ligesom vand den mest økonomiske drik, som mennesker indtager. At drikke te er blevet betragtet som en sundhedsfremmende vane siden oldtiden. I dag er den medicinske forskning ved at skabe et videnskabeligt grundlag for denne overbevisning.

Det er en kilde til antioxidanter

Chai te kan indeholde en god mængde antioxidanter, der neutraliserer frie radikaler, takket være tilstedeværelsen af polyfenoler i ingredienserne. En artikel rapporterer, at grøn te indeholder katekiner og theaflavin med antioxidant virkning.

Kanel, kardemomme og nelliker er også rige på disse stoffer. Nogle forfattere nævner tilstedeværelsen af cinnaminsyre og cinnamat i kanelbark.

Kan forbedre fordøjelsen

At drikke chai te for at lindre fordøjelsesproblemer kan være en god beslutning. For eksempel hjælper ingefær med at få kvalme til at forsvinde, især under graviditet. Andre krydderier kan også forbedre fordøjelsesprocessen.

Kardemomme, nelliker og kanel har antibakterielle egenskaber, så de kan forebygge alvorlige mave-tarm-infektioner og hjælpe fordøjelsessystemet med at fungere bedre.

En anden undersøgelse med dyr konkluderede, at det kan øge fordøjelsesenzymerne at bruge fem gange mere sort peber, end hvad man normalt indtager. Men disse mængder findes ikke i chai te, og der er behov for flere undersøgelser på mennesker.

Fremmer hjertesundheden

Der er beviser for, at ingredienserne i chai te bidrager til at forbedre hjertesundheden. En af dem er kanel. Undersøgelser af voksne har vist, at 1,3 til 6 gram pr. dag reducerer det samlede kolesteroltal med 26%, LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol) med 27% og triglyceriderne med 30%.

Men ligesom peber ligger disse værdier for mængden af kanel over det, som chai te indeholder. En gennemgang hævder dog, at 120 milligram kanel om dagen kan være tilstrækkeligt.

Sort te er blevet testet hos raske, overvægtige og fede mennesker for at forstå dens virkning på risikofaktorer for hjertekarsygdomme. Der blev fundet et fald i det samlede kolesterol og LDL-kolesterol, mens det gode kolesterol eller HDL-kolesterol ikke blev ændret.

En gruppe eksperter har observeret, at det kan reducere blodtryksniveauet at drikke fire eller flere kopper sort te om dagen. Hvis man drikker tre kopper, kan man reducere risikoen for hjertesygdomme med 11%.

Sort te indeholder polyfenoler katekin med 6% og thearubigin med 12-18%. Disse aktive komponenter er involveret i forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme og generelt forbedret sundhed.

Kan kontrollere blodsukkerniveauet

Nogle krydderier og sort te tilsat chai te kan bidrage til at forbedre blodsukkerniveauet. En gruppe forskere rapporterer, at sort te er godt for diabetespatienter, fordi det er en usødet drik, der forbedrer insulinresponset.

En anden undersøgelse viste også, at sort te forbedrede det postprandiale blodsukkerniveau hos raske, prædiabetiske voksne. På den anden side er der flere rapporter, der anerkender brugen af kanel til at forbedre blodsukkerniveauet hos type 2-diabetikere.

En gruppe læger konkluderede, at kanel er i stand til at mindske insulinresistens og fastende blodsukkerniveau med 10 til 29%. Andre fandt frem til, at kanel reducerede fastende blodsukkerniveau med 10% hos dårligt kontrollerede type 2-diabetikere.

Et andet krydderi, der er undersøgt som gavnligt for type 2-diabetes, er ingefær. Man fandt ud af, at oral indgivelse af to gram ingefær til type 2-diabetiske patienter forbedrede det fastende blodsukkerniveau.

For at opnå de virkninger, der er påvist i disse undersøgelser, bør man indtage et til seks gram ingefær og kanel. Chai teposer eller enhver kaffedrik giver mindre end nødvendigt.

Det kan virke antiinflammatorisk

Chai te indeholder nogle elementer med antiinflammatorisk aktivitet. I en eksperimentel undersøgelse af sort te fandt man en markant antiinflammatorisk virkning på grund af tilstedeværelsen af flavonoider. Dette kan hjælpe med at lindre muskel- og kroniske smerter.

Ingefær er også blevet forbundet med evnen til at reducere inflammation. En undersøgelse viste, at æteriske olie- og harpikskomponenter fra ingefær deltager i metaboliske veje, der aktiveres under kronisk inflammation.

På den anden side hjælper kanel også med at mindske kronisk inflammation og forebygge smerter. De mest potente antiinflammatoriske komponenter i kanel er cinnamaldehyd og methoxy cinnamaldehyd.

Hjælper med at forebygge vægtøgning

En kontrolleret undersøgelse viste, at det at drikke tre kopper sort te om dagen kan hæmme vægtøgning og reducere øgning af mavefedt. Det ser dog ud til, at denne effekt kun virker på kort sigt.

Hvis du drikker chai te, skal du være opmærksom på ikke at bruge sukker af nogen art. Nogle varianter tilføjer visse mængder, som ville ophæve den effekt, der er beskrevet i undersøgelsen.

Muligheder for tilberedning af chai te

Der er flere muligheder for at tilberede chai te:

 • Masala chai. Denne drik er den traditionelle te, der indeholder sort te, ingefær, nelliker og kanel. Du kan tilsætte lidt varm mælk og honning som sødemiddel. Hvis du kan lide den krydret, kan du i stedet for mælk tilsætte varmt vand.
 • Rooibos chai: Dette er en varieret blanding af krydderier. Den indeholder f.eks. ingefær, koriander, peber, kardemomme og kanel. For at opnå en koffeinfri chai te erstattes sort te af rooibos, en rød sydafrikansk infusion.
 • Solstice-krydderi: Denne type chai te indeholder æble- og appelsinskiver. Krydderierne er nelliker, kanel, kardemomme og peber. Den er krydret og frugtagtig.
Appelsin skåret i halve

Opskrift på hjemmelavet chai te

Traditionel chai te er meget enkel at tilberede derhjemme. Du skal selvfølgelig have friske krydderier og male dem. Det er at foretrække at bruge sødmælk, fordi det giver mere smag.

Ingredienser

 • Kanel
 • Hele nelliker
 • 1/2 kop vand
 • 1 pose sort te
 • 1/2 kop varm mælk
 • Honning, kunstigt sødemiddel eller sukker
 • 1 knivspids revet eller pulveriseret ingefær

Tilberedning

 1. Knus nellikerne.
 2. Kom alle krydderierne i en gryde og varm dem op.
 3. Når vandet koger, skruer du ned for varmen og lader det simre i 10 minutter.
 4. Skru ned for varmen igen, og tilsæt den sorte tepose og mælken.
 5. Læg låg på gryden, og lad den stå i 5 minutter.
 6. Sigt før servering og sød efter eget ønske.
 7. Serveres lunkent.

Chai te er en interessant version af en krydderiblanding, hvis bioaktive komponenter er blevet undersøgt og betragtes som sunde. Den kan hjælpe dig med at tabe dig, holde dit hjerte sundt og kontrollere type 2-diabetes. Det er en gammel, aromatisk og krydret te, og jo bedre du ved, hvordan du vælger ingredienserne rigtigt, jo sundere bliver den.

Det kan interessere dig ...
5 typer te som er gode mod opsvulmen i buen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 typer te som er gode mod opsvulmen i buen

Hvis du lider af opsvulmen i buen, er der naturlige midler derude til at hjælpe. I denne artikel tager vi et kig på nogle nyttige typer te.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Philip Lutgendorf. Making tea in India: Chai, capitalism, culture. December 2012. Thesis Eleven 113(1):11-31. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/274463295_Making_tea_in_India_Chai_capitalism_culture
 • Khan N, Mukhtar H. Tea and health: studies in humans. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6141-6147. doi:10.2174/1381612811319340008
 • Valenzuela B. Alfonso. EL CONSUMO TE Y LA SALUD: CARACTERÍSTICAS Y PROPIEDADES BENEFICAS DE ESTA BEBIDA MILENARIA. Rev. chil. nutr.  [Internet]. 2004  Ago [citado  2021  Nov  16] ;  31( 2 ): 72-82. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182004000200001&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182004000200001.
 • Peluso I, Serafini M. Antioxidants from black and green tea: from dietary modulation of oxidative stress to pharmacological mechanisms. Br J Pharmacol. 2017;174(11):1195-1208. doi:10.1111/bph.13649
 • Rao PV, Gan SH. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942. doi:10.1155/2014/642942
 • Viljoen E, Visser J, Koen N, Musekiwa A. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutr J. 2014;13:20. Published 2014 Mar 19. doi:10.1186/1475-2891-13-20
 • Ooi, L. S. M., Li, Y., Kam, S.-L., Wang, H., Wong, E. Y. L., & Ooi, V. E. C. (2006). Antimicrobial activities of cinnamon oil and cinnamaldehyde from the Chinese medicinal herb Cinnamomum cassia Blume. The American Journal of Chinese Medicine, 34(3), 511–522.
 • Akrayi, H.F. (2012). Antibacterial Effect of Seed Extracts of Cardamom (Elettaria cardamomum) against Staphylococcus aureus and Proteus mirabilis. Tikrit Journal of Pure Science, 17, 14-18.
 • Ajiboye, T.O., Mohammed, A.O., Bello, S.A., Yusuf, I.I., Ibitoye, O.B., Muritala, H.F., & Onajobi, I. (2016). Antibacterial activity of Syzygium aromaticum seed: Studies on oxidative stress biomarkers and membrane permeability. Microbial pathogenesis, 95, 208-215 .
 • Srinivasan, K. (2007). Black Pepper and its Pungent Principle-Piperine: A Review of Diverse Physiological Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47, 735 – 748.
 • Allen, R., Schwartzman, E., Baker, W.L., Coleman, C.I., & Phung, O.J. (2013). Cinnamon Use in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. The Annals of Family Medicine, 11, 452 – 459.
 • U, R., Yang, K., Li, S. et al. Effect of green tea consumption on blood lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr J 19, 48 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00557-5.
 • Gardner, E.J., Ruxton, C.H., & Leeds, A.R. (2007). Black tea – helpful or harmful? A review of the evidence. European Journal of Clinical Nutrition, 61, 3-18.
 • Stangl V, Lorenz M, Stangl K. The role of tea and tea flavonoids in cardiovascular health. Mol Nutr Food Res. 2006;50:218–28.
 • Jing Y, Han G, Hu Y, Bi Y, Li L, Zhu D. Tea consumption and risk of Type 2 diabetes:A meta-analysis of cohort studies. J Gen Intern Med. 2009;24:557–62
 • Anderson RA, Polansky MM. Tea enhances insulin activity. J Agric Food Chem. 2002;50:7182–6
 • Butacnum A, Chongsuwat R, Bumrungpert A. Black tea consumption improves postprandial glycemic control in normal and pre-diabetic subjects:A randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Asia Pac J Clin Nutr. 2017;26:59–64
 • Qin B, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010;4(3):685-693. Published 2010 May 1. doi:10.1177/193229681000400324
 • Mang, B., Wolters, M., Schmitt, B., Kelb, K., Lichtinghagen, R., Stichtenoth, D.O., & Hahn, A. (2006). Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA1c, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. European Journal of Clinical Investigation, 36.
 • Khandouzi N, Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Hosseini P, Mir Taheri M. The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin a1c, apolipoprotein B, apolipoprotein a-I and malondialdehyde in type 2 diabetic patients. Iran J Pharm Res. 2015;14(1):131-140.
 • Chatterjee P, Chandra S, Dey P, Bhattacharya S. Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study. J Adv Pharm Technol Res. 2012;3(2):136-138. doi:10.4103/2231-4040.97298
 • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger – An herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. Journal of Medicinal Food8(2), 125-132. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
 • Gunawardena, D., Karunaweera, N., Lee, S., van der Kooy, F., Harman, D.G., Raju, R., Bennett, L.E., Gyengesi, E., Sucher, N.J., & Münch, G. (2015). Anti-inflammatory activity of cinnamon (C. zeylanicum and C. cassia) extracts – identification of E-cinnamaldehyde and o-methoxy cinnamaldehyde as the most potent bioactive compounds. Food & function, 6 3, 910-9 .
 • Bøhn, S.K., Croft, K.D., Burrows, S.A., Puddey, I.B., Mulder, T.P., Fuchs, D., Woodman, R.J., & Hodgson, J.M. (2014). Effects of black tea on body composition and metabolic outcomes related to cardiovascular disease risk: a randomized controlled trial. Food & function, 5 7, 1613-20.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.