Chyawanprash: Den ernæringsmæssige værdi og anvendelse af indisk marmelade

Chyawanprash er et indisk middel i ayurvedisk medicin. Vi vil fortælle dig om de videnskabelige beviser bag denne blanding med mere end 40 ingredienser.
Chyawanprash: Den ernæringsmæssige værdi og anvendelse af indisk marmelade
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 15 oktober, 2022

Chyawanprash er en slags marmelade, der stammer fra Indien, og som er omgærdet af mange myter. En legende hævder endda, at Chyawana, en hinduistisk mand, formåede at bevare et godt helbred i mange år takket være denne eliksir.

Der er dog ikke mange oplysninger om historiens sandhed. Det, man ved, er dets fordele set fra et videnskabeligt perspektiv.

De kalder det “ungdomseliksiren”. Det har en mørk farve, tyk konsistens og en sød smag med et strejf af syre. Der bruges mere end 40 planter til tilberedningen, herunder frugter og krydderier.

Chyawanprash: Næringsværdi

Chyawanprashens næringsværdi ligger i flere faktorer, som vi fortæller mere om nedenstående. Først og fremmest er det vigtigt at fremhæve dens lave kolesterol- og fedtindhold og dens høje indhold af C-vitamin og saponiner.

Faktisk indeholder 100 gram af denne marmelade:

 • Kalorier: 35
 • Fedt: 7 g
 • Natrium: 5 mg
 • Kulhydrater i alt: 7.5 g
 • Fibre: 500 mg
 • Samlet sukkerindhold: 3,5 g
 • C-vitamin: 3,4 mg
 • Flavonoider i alt: 20 mg
 • Alkaloider: 80 mg
 • Piperin: 4,2 mg
 • Phenolforbindelser: 235 mg

Basisingredienserne i denne urteblanding er f.eks:

 • Honning.
 • Sukkersirup.
 • Sesamolie.
 • Bambus manna.
 • Klaret smør.
 • Indisk stikkelsbær.

Selv om der anvendes mere end 40 forbindelser til at fremstille denne marmelade, er det disse, der er i den største andel i blandingen. I 10 gram chyawanprash er der f.eks. 206 mg sukkersirup, 706 mg honning, 5880 mg sukker, 206 mg sesamolie og 206 mg smør.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvorfor er Centella asiatica godt for huden?

De sundhedsmæssige fordele ved chyawanprash

Chyawanprash er rig på antioxidanter og saponiner, hvilket giver den visse fordele. Blandt dem er den vigtigste anerkendte fordel, at det kan hjælpe med at øge immuniteten. I en undersøgelse blev mere end 40 ingredienser analyseret med deres respektive aktive elementer.

Det er således kendt, at nogle forbindelser har antiulceriske, bronkodilaterende, antiallergiske, antiinflammatoriske, smertestillende, antimikrobielle, antioxidant og feberstillende virkninger.

Den har også komponenter med vanddrivende, leverbeskyttende, immunmodulerende og neuroprotektive funktioner. Hver ingrediens i dette præparat har en grund til at være der.

Den ældste kendte opskrift på chyawanprash er fra Charaka Samhita, en gammel tekst om traditionel ayurvedisk medicin. Teksten går tilbage til det 2. århundrede.

Men på trods af de oprindelige angivelser af opskriften har variationer gennem årene og lægemiddelvirksomhedernes misbrug ført til betydelige ændringer. Der er endda nogle planter, der indgår i formlen, og som er i fare for at uddø.

Chyawanprash

Inden for ayurvedisk medicin findes der traditioner, der går årtusinder tilbage. Nogle remedier er opført i gamle tekster.

Det forbedrer den fysiske ydeevne

I oldtiden troede man, at dette middel kunne forbedre intellekt, hukommelse, immunitet, fysisk udholdenhed og sansernes funktion. Den nuværende videnskab har bevist, at den faktisk er i stand til at forbedre den fysiske ydeevne.

I en bog afsløres det, at synergien mellem dens komponenter gør den til et interessant tonikum, der kan øge vitaliteten.

Det hjælper på fordøjelsen

Blandt mange af de fordele, der tilskrives chyawanprash, er en af dem, at den muligvis hjælper på fordøjelsen. Ifølge en artikel forbedrer nogle af de urter, som den indeholder, fordøjelsen og fedtstofskiftet. Desuden fremmer den assimilering og passage af de aktive ingredienser i næringsstoffer gennem cellevæggen.

Det styrker åndedrætsorganerne

I et kontrolleret forsøg med 90 patienter med lungetuberkulose, som fik 10 gram chyawasprash to gange om dagen, blev det påvist, at det øgede bioaktiviteten af antituberkulosemidler. Desuden blev hæmoglobinniveauet forbedret.

Det har en antioxidant virkning

Antioxidanter er forbindelser, der er i stand til at bekæmpe frie radikaler. Forbindelser som flavonoider, C-vitamin, carotenoider, fenoler og tanniner er de mest anerkendte antioxidanter af videnskaben. Så chyawanprash er en interessant blanding i denne henseende.

I en undersøgelse, der sammenlignede forskellige kommercielle mærker af chyawanprash, blev det konstateret, at selv om formlen kan variere, bevarer den en antioxidant virkning på cellerne og forebygger aldring og langvarig sygdom.

En anden undersøgelse, hvor man sammenlignede forskellige mærker, viste, at den fanger frie radikaler. Den antioxidative virkning tilskrives i vid udstrækning ascorbinsyre eller C-vitamin.

Det er dog ikke kun C-vitamin, der har denne virkning. I en anden undersøgelse, der varede seks måneder og omfattede børn i alderen 5-12 år, tilskrev forskerne tanniner, polyfenoler og flavonoider en forbedring af immunsystemet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Erhvervet immunitet: Beskrivelse og karaktertræk

Det kan være kardiotonisk

Det kan have kardiotoniske virkninger, fordi det sænker blodfedt og afbalancerer stofskifteforstyrrelser ifølge en dyreundersøgelse. Det er dog stadig et område, der kræver flere videnskabelige undersøgelser på mennesker.

Illustration af åreforkalkning

Reduktionen af det cirkulerende kolesterol øger hjertets effektivitet i forhold til at pumpe blod.

Det forbedrer det reproduktive system

Selv om eksistensen af fødevarer, som kan bruges som afrodisiakum, har været meget omdiskuteret, er det kendt, at chyawanprash forbedrer det mandlige reproduktive system, da det forbedrer kvaliteten af sædvæsken. En systematisk undersøgelse af en af forbindelserne i urteblandingen viste, at den øgede sædkoncentrationen og forbedrede sædmotiliteten.

Det kan have en strålebeskyttende virkning

Chyawanprash har i undersøgelser vist sig at have antistråleeffekter. Mus fik en dødelig dosis stråling og fik derefter stoffet. Der var et stort antal overlevende. Der er dog kun tale om et dyreforsøg, så fordelene kan ikke overføres til mennesker.

Anvendelse af chyawanprash

Chyawanprash har en lang række anvendelser i hinduistisk kultur. På trods af dette anbefales det dog, at det anvendes forsigtigt under lægeligt tilsyn. I 2005 forbød den canadiske regering markedsføringen af det med den begrundelse, at det kan indeholde høje niveauer af bly og kviksølv.

Så selv om det er et populært produkt i Indien, er anbefalingen at forhøre sig om lokale reguleringer. Under alle omstændigheder er det altid bedst at konsultere en specialist for at fastslå sikkerhed og dosering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kumar A., ​​Kaur P., Rinwa P. Estudio comparativo de varias marcas comercializadas de Chyawanprash indio por su potencial ansiolítico y antioxidante. En t. J. Pharm. Res. Biosci. 2012; 1 :296–310.
 • C.P.Thakur. The Ayurvedic medicines Haritaki, Amla and Bahira reduce cholesterol-induced atherosclerosis in rabbits. International Journal of Cardiology. Volume 21, Issue 2, November 1988, Pages 167-175
 • Sharanbasappa Durg. Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis. Phytomedicine. 2017.11. 11.
 • Jagetia, G.C., Baliga, M.S., Venkatesh, P. and Ulloor, J.N. (2003) Influence of Ginger Rhizome (Zingiber officinale Rosc) on Survival, Glutathione and Lipid Peroxidation in Mice after Whole-Body Exposure to Gamma Radiation. Radiation Research, 160, 584-592. http://dx.doi.org/10.1667/RR3057
 • Rohit Sharma. Chyawanprash: A Traditional Indian Bioactive Health Supplement. Biomolecules. 2019 May; 9(5): 161. Published online 2019 Apr 26. doi: 10.3390/biom9050161
 • Ojha, J.K., H.S. Bajpai, P.V. Sharma, M.N. Khanna, P.K. Shukla and T.N. Sharma (1973) Chyavanprash as an anabolic agent — experimental study (preliminary work).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.