Videnskabelig undersøgelse finder ud af, hvorfor honning er det bedste naturlige antibiotikum

Honning er en fødevare, som man altid bliver ved med at studere på grund af dens interessante sammensætning og de sundhedsmæssige fordele, som den allerede har vist sig at give.
Videnskabelig undersøgelse finder ud af, hvorfor honning er det bedste naturlige antibiotikum
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vi har ofte talt om, hvor gavnlig honning er for vores helbred. Vi har også delt nogle remedier, som gør det muligt for os at drage fordel af dens egenskaber, selv inden for skønhedspleje og kropspleje. I dag vil vi vende tilbage til emnet med en nyere undersøgelse. I denne forsøger forskerne at bevise, at honning er det bedste naturlige antibiotikum.

I denne undersøgelse viser de, at honning faktisk kan være et godt supplement til nogle konventionelle antibiotika, der anvendes til behandling af infektioner. Læs videre for at få mere at vide.

Hvorfor hævdes det, at honning er det bedste naturlige antibiotikum?

Det viser sig, at denne fødevare indeholder mange mælkesyrebakterier. Disse er ansvarlige for den nødvendige antimikrobielle virkning, afhængigt af hvilken type bakterier der skal bekæmpes.

Dette blev afsløret af Tobias Olofsson, professor ved Lunds Universitet og forfatter til en række undersøgelser om honning, der er offentliggjort i tidsskriftet International Wound Journal.

For at påvise dette behandlede forskerne 42 sår fra 22 patienter med honningens mælkesyrebakterier. Som følge heraf fandt de ud af, at virkningerne kunne være sammenlignelige med dem, der blev opnået af konventionelle antibiotika.

Forskningen blev forstærket ved at bruge honning som behandling til at helbrede sår hos heste, der ikke helede. De opnåede resultater var positive.

Professor Olofsson advarer dog om, at for at opnå disse virkninger og fordele ved honning skal den være frisk og helt ren. I den forbindelse advarer han om, at honning, der markedsføres i supermarkederne, ikke indeholder levende mælkesyrebakterier. Derfor er mange af dens fordele ikke til stede.

Disse forskere mener dog, at dette fund kan være meget vigtigt i den medicinske verden. Det kan give en alternativ behandling til konventionelle antibiotika i fremtiden. Disse kan, som vi ved, i nogle tilfælde have bivirkninger på patienterne.

Hvilke andre egenskaber indeholder honning?

Ægte honning

Ud over mælkesyrebakterier er honning en fødevare fyldt med probiotika og antioxidanter. Disse er meget gavnlige for kroppen, da de kan hjælpe med at regulere tarmtransitten og fjerne toksiner.

Honning er også rig på A-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin og C-vitamin. Den indeholder også vigtige mineraler som calcium, magnesium, kalium, jern, kobber, jod og zink. Derfor har honning, under hensyntagen til dens fordele, været brugt som antibiotikum:

 • Det bekæmper skadelige organismer som Salmonella og E. coli takket være dets antibakterielle egenskaber. Det bidrager også til en bedre fordøjelse af mad takket være dets probiotiske indhold.
 • Styrkelse af immunsystemet. Det kan også hjælpe med at lindre noget af det ubehag, som luftvejsinfektioner kan medføre, samt forkølelse og influenza. Man mener, at honning kan fremme spytdannelsen, hvilket hjælper med at fugte og frigøre luftvejene.
 • Siden oldtiden er honning blevet brugt til at behandle sår, forebygge infektioner og forbedre helingsprocessen.
 • Hudpleje. Det kan hjælpe os med at fugte, nære og pleje huden. Og i tilfælde af ubehag som kløe og rødme kan det give lindring.

Andre vigtige fakta om honning

 • Indtagelse af honning anbefales ikke til personer, der lider af diabetes, da det på kort tid kan give en stor mængde sukker, som kan påvirke patienten. Af denne grund anbefales det at forbruge det med måde.
 • Det bør ikke gives til babyer, da deres tarme stadig ikke er i stand til at behandle det.
 • Personer, der er allergiske over for pollen, kan også være allergiske over for honning.
 • 100 milliliter honning giver 325 kalorier. På grund af dette anbefales det at indtage det især om morgenen. Vi kan også tage det før enhver form for fysisk aktivitet.

Du vil måske være interesseret i: Det glykæmiske indeks for honning og diabetes

Hvordan man bruger honning til terapeutiske formål

Te med honning
 • I tilfælde af sår eller forbrændinger kan honning påføres direkte på det berørte område, helst dækkende. Dette kan bidrage til at fremskynde helingen. Det bør skiftes mindst 3 gange om dagen.
 • Ammende mødre kan påføre lidt honning på brystvorterne for at forebygge og lindre ubehag, der kan skyldes infektioner. Det er dog vigtigt at rengøre området meget godt bagefter for at forhindre, at barnet indtager honning. Ellers kan barnet blive forgiftet. Det er meget vigtigt at være forsigtig i dette tilfælde.
 • I tilfælde af hudirritation kan det bruges som basis for en massage. Dette vil hjælpe os med at fugte området.
 • For at desinficere vores krop internt skal du blande en eller to spiseskefulde honning i et glas varmt vand med citronsaft. Takket være dens fordøjelsesfremmende egenskaber kan den hjælpe os med at afbalancere tarmfloraen.
 • Hvis du ønsker at undgå halsbrand, kan du blande en spiseskefuld honning, to spiseskefulde æblecidereddike og et glas vand. Det anbefales dog, at man ikke overdriver dette middel. Æblecidereddike indtaget i store mængder kan forårsage visse problemer, såsom akne eller forstoppelse. Desuden kan det i nogle tilfælde interagere med medicin, hvis det tages regelmæssigt. Derfor er det tilrådeligt at konsultere en læge.
 • For at bekæmpe luftvejsinfektioner, problemer i halsen, influenza eller forkølelse er det ideelle at blande honning med citron- eller appelsinsaft. Det tilberedes næsten altid som en varm drik og indtages om aftenen, to eller tre timer før man går i seng.

Konklusion: Honning er det bedste naturlige antibiotikum

Som vi har set, er honning det bedste naturlige antibiotikum, og det er en fødevare, der er blevet undersøgt i vid udstrækning for sit terapeutiske potentiale. Desuden har det vist sig at være en energigivende fødevare, der kan give os den ekstra energi, vi har brug for i perioder med utilpashed (influenza eller andet) eller blot for at forberede os på motion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.