De 10 bedste fødevarer til at bekæmpe søvnløshed

For at bekæmpe søvnløshed er det vigtigt at både spise mad, der hjælper dig med at sove bedre og undgå mad, der gør det sværere at sove.
De 10 bedste fødevarer til at bekæmpe søvnløshed
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Finder du det sværere og sværere at falde i søvn? Vågner du i de tidlige timer om morgenen og kan ikke falde i søvn igen? I denne artikel får du de 10 bedste fødevarer til at bekæmpe søvnløshed.

Så vent ikke med at læse denne artikel. I den tilbyder vi de bedste fødevarer til bekæmpelse af søvnløshed. Tilføj dem til din kost og sov som en baby hver nat.

Fødevarer, der bekæmper søvnløshed.

Hvis problemerne overvælder dig og du ikke kan falde i søvn lang tid efter (eller du ikke kan falde i søvn med det samme), anbefaler vi, at du spiser følgende fødevarer. De vil bekæmpe din søvnløshed og afslappe dig.

Prøv at spise dem lidt tid før du går i seng for at nyde deres fordele:

1. Mælk

Glas med maelk

En kop varm mælk er afslappende og ideel til hvile. Dette mejeriprodukt indeholder tryptophan. Dette er et stof, der beroliger angst. Du kan nyde det med en skefuld honning.

2. Bananer

Denne lækre frugt er meget nærende og giver dig energi. Men det kan også bruges til at bekæmpe søvnløshed.

Hvorfor er det? Dette skyldes dens magnesium og kaliumindhold. Disse er to stoffer, der afslapper dine muskler. (På grund af dette spiser atleter bananer: dette reducerer eller forhindrer kramper.)

De kan være en god dessert, hvis du vil have din krop til at producere mere serotonin. Dette er hormonet, der regulerer din søvn.

Anbefalet læsning efter “De 10 bedste fødevarer til at bekæmpe søvnløshed”:

Vidste du, at der findes forskellige typer af søvnløshed?

3. Mandler

Skaal med mandler

Nødder i almindelighed og især mandler giver ikke kun din krop energi. De giver dig også magnesium. Dette element har muskelafslappende egenskaber.

 • På grund af dette får de dig til at sove. De forhindrer eller reducerer også dine smerter og kramper. Mandler balancerer også dit blodsukker.
 • Det er værd at nævne, at når din glukose er afbalanceret, slapper dine hjernefunktioner af.
 • En håndfuld mandler efter aftensmaden får dig til at sove hele natten lang.

Du kan også vælge nødder, der giver dig sunde fedtstoffer og øger din melatoninproduktion. Du bør aldrig vælge nødder med sukker. Dette skyldes, at du ikke får den ønskede effekt (men snarere det modsatte).

4. Kirsebær

Disse små røde frugter, vi spiser til dessert, indeholder melatonin. På grund af dette hjælper de dig, hvis du vil sove.

Vi kan også nyde en lækker kirsebærsaft, som du også kan tilføje nødder til. Hvis du gør dette, må du ikke tilsætte sukker.

5. Fuldkorn

Fuldkorn

Ikke alene giver de dig mulighed for at sove. Disse øger også kvaliteten af din søvn. Dette er vigtigt, hvis du har lider af søvnløshed i et par dage.

 • Du kan spise en kop yoghurt med en håndfuld fuldkorn til eftermiddagsmad. På denne måde, når du går i seng, vil dine serotonin niveauer være forøget nok til at lade dig sove i flere timer i træk.

6. Kamille te

Dette er et fremragende naturligt afslappende middel. Det kan være meget nyttigt, hvis du har problemer med at sove.

Når du drikker varm kamille te, slapper din krop af og musklerne afslappes. Det er også meget effektivt til at reducere dine niveauer af stress, nervøsitet og angst.

En kop kamille te, inden du går i seng, er en perfekt afslapper.

7. Kogte æg

Kogte aeg

En af grundene til at du vågner midt om natten er på grund af din appetit.

Hvis du ikke har spist nok til aftensmad (eller du har hoppet dette måltid over), kan din mave begynde at rumle og gøre din søvnløshed værre.

For at undgå dette kan du spise mættende fødevarer som et kogt æg. Når du slipper af med din sult, kan du sove bedre.

8. Græsk yoghurt

Dette har tryptofan, ligesom mælk. Dette kemikalie fortæller din hjerne, at det er tid til at sove. Græsk yoghurt giver dig også kalorier og protein.

Anderledes fra andre traditionelle yoghurt har det ikke så meget laktose eller sukker. På grund af dette er det sundere.

9. Honning

Honning - bekaempe soevnloeshed

Det er en glimrende idé at tilføje honning som et naturligt sødemiddel i stedet for sukker eller kunstige sødestoffer.

Dens kemiske forbindelse giver dig stoffer med lette søvnhjælpestoffer. Disse afslapper din hjerne.

For at nyde deres fordele, så sød enhver te, du drikker om aftenen med en teskefuld honning.

10. Popcorn

Ser du nogensinde en film på din sofa og nyder nogle lækre popcorn?

 • Således at søvnløshed ikke angriber dig, anbefaler vi at du ser animerede film, komedier eller romantiske film.
 • Se ikke gyser, action eller science fiction, fordi det gør din hjerne mere opmærksom.

Fordi de er rige på tryptophan, øger popcorn din produktion af serotonin.

Hvilke fødevarer skal du undgå, når du har søvnløshed?

Du bør spise disse fødevarer, der slapper af og fremmer søvn. Men det er også vigtigt, at du undgår visse ingredienser eller retter, der har den modsatte virkning.

Frem for alt anbefaler vi, at du ikke spiser dem til middag eller inden du går i seng:

1. Fast food

Burger og pomfritter - bekaempe soevnloeshed

Hamburgere, pommes frites og pizza er ikke godt for dit helbred eller din søvn.

Disse er fødevarer, der er fulde af fedt, hvilket nedsætter din fordøjelse.

 • Hvis du lider af halsbrand, må du ikke spise fast food til aftensmad.
 • Hvis du skal til en fest eller et møde, hvor de serverer denne form for mad, så prøv at vente tre timer efter at have spist med at gå i seng.

2. Chokolade og kaffe

Når det er koldt, går nogle mennesker i seng ovenpå en kop kaffe og et stykke chokoladekage. Om sommeren kan du spise is, inden du går i seng. Men ingen af dem er gode, hvis du har problemer med søvnløshed.

Disse fødevarer har ingredienser, der aktiverer din hjerne. De holder dig opmærksom i flere timer.

Så chokolade og kaffe bør kun spises eller drikkes om eftermiddagen.

Læs også denne artikel efter “De 10 bedste fødevarer til at bekæmpe søvnløshed”:

Bekæmp søvnløshed med disse fire tips

3. Alkohol og sodavand

Sodavand - bekaempe soevnloeshed

Alkoholholdige og søde drikkevarer påvirker også dit nervesystem. Også de forårsager dehydrering og reducerer hjernens funktioner.

Det er ikke klogt at drikke dem, før du går i seng


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
 • Zisapel N. New perspectives on the role of melatonin in human sleep, circadian rhythms and their regulation. Br J Pharmacol. 2018;175(16):3190-3199. doi:10.1111/bph.14116
 • Warren MD, Pont SJ, Barkin SL, Callahan ST, Caples TL, Carroll KN, Plemmons GS, Swan RR, Cooper WO. The effect of honey on nocturnal cough and sleep quality for children and their parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007 Dec;161(12):1149-53.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.