Mit barn kan ikke stoppe med at spille videospil

De neurale mønstre vist i afhængige af videospil indikerer, at der er en ubalance i den del af hjernen, som kontrollerer belønningssystemet. Dette er lignede andre afhængighedslidelser.
Mit barn kan ikke stoppe med at spille videospil

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er mere normalt end nogensinde før at høre forældre sige, “Mit barn kan ikke stoppe med at spille videospil”. Dette er et voksende desperat råb fra forældre, som har problemer med at få deres børn til at lægge deres elektroniske enheder fra sig og lede et sundere og mere tilstedeværende liv.

Argumenter mellem børn og forældre om den passende mængde af tid, som bør blive brugt på computer, tablet, telefon eller på at spille videospil er blevet en daglig rutine for mange.

Mens nogle børn er blevet vant til at bruge en begrænset mængde tid på elektroniske enheder, er andre blevet mere afhængige af de elektroniske enheder. Antallet af børn og unge, der er afhængige af videospil, er derudover også steget.

Ligesom med alle andre afhængigheder, er psykologisk behandling nødvendig. Det betyder dog ikke, at det vil være nemt. Mange forældre bemærker, at deres børn ikke er i stand til eller ikke ønsker at stoppe med at spille videospil. Det er på det tidspunkt, det er vigtigt at handle, før situationen kommer ud af kontrol.

Er videospil sikre for børn?

Roblox er en populær platform for videospil til børn og unge. Den har haft flere foruroligende hændelser på grund af, at bestemte brugere hacker systemet. Uheldigvis var en af hændelserne voldtægt af en 7-årig piges avatar af to andre brugere.

Pigens mor, Amber Petersen, fortalte Facebook, at en morgen så hun sin datter spille på sin tablet med et chokeret udtryk. Da hun nærmede sig, så hun to andre avatars voldtage sin datters kvindelige avatar. På trods af at føle afsky, formåede hun at tage et screenshot af hændelsen for at melde det med det samme.

Roblox tillader brugere at skabe deres egne avatars, virtuelle verdener og spil. Derudover garanterer det, at det har strikse filtre, som beskytter mange børn, der spiller dette spil i hele verden. Skaberen af spiller anerkender dog, at i dette tilfælde var gerningsmændene i stand til at gå udenom sikkerhedssystemet.

Platformen, som har over 40 millioner spil online, er en favorit for mere end 60 millioner børn og unge i hele verden. Selvom platformen er anerkendt for sin sikkerhed, giver denne historie en vigtig lektion: Spil på internettet kan aldrig være 100% sikre.

Effekterne, som videospil har på børn

Person spiller videospil

The American Academy of Pediatrics anbefaler, at børn ikke bør spille mere end to timer videospil om dagen. Det kan være nyttigt for barnet på flere måder at spille videospil i moderate mængder. Dette må dog ikke komme ud af kontrol.

Det vigtigste er, at tiden, der er dedikeret til videospil, ikke bør tage tid væk fra fysisk aktivitet, hvile og søvn.

Problemet opstår dog, når de ikke kan kontrollere deres trang til at spille videospil og det bliver mere en afhængighed end en hobby eller aktivitet.

De neurale mønstre vist i afhængige af videospil indikerer, at der er en ubalance i den del af hjernen, som kontrollerer belønningssystemet. Dette er lignede andre afhængighedslidelser.

I tilfælde, hvor der er konstant udsættelse for det voldelige indhold af bestemte videospil, finder desensibilisering derudover sted. Disse processer påvirker områder i hjernen, der er forbundet med kontrol af følelser, opmærksomhed og koncentration.

Du vil måske også være interesseret i: Lær dit barn, hvorfor ansvarlighed er vigtigt

Forældres ansvar, når børn ikke kan stoppe med at spille

Realiteten er, at børn i det 21. århundrede er omgivet af teknologi.

Dette betyder dog ikke, at vi ikke har nogen kontrol over deres brug af teknologien. Vi kan kontrollere, i hvilken alder vores børn har adgang til bestemte elektroniske enheder. Vi kan også kontrollere, hvilket indhold de er udsat for og hvor mange timer de bruger foran skærmen.

Hvis de fra en tidlig alder bruger smarttelefoner eller tablets dagligt, hvordan kan vi så blive overraskede over, at de udvikler en afhængighed?

Når de vokser op, øges mængden af de daglige timer, de bruger foran en skærm blot. Ofte ved vi heller ikke, hvilke spil de spiller eller hvilke hjemmesider de besøger. Dette kan være en årsag til bekymring for mange forældre, og det giver mening, hvis disse børn ikke ønsker at begrænse deres tid foran skærmen.

Forældre er ansvarlige for at forhindre deres børn i at udvikle en usund afhængighed til videospil og en hver form for teknologi generelt. En afhængighed af videospil kan trods alt påvirke barnets liv.

Fra det øjeblik, hvor de får deres første enhed, er det vigtigt at etablere klare og faste regler. Disse regler bør dække aspekter, såsom hvor længe teknologien bør blive brugt, hvilket teknologi der kan blive brugt, og hvilken type indhold der er tilladt.

Det handler dog ikke blot om at lave regler og holde øje med sit barn. Man skal også være et godt eksempel. For eksempel, hvis hver gang dit barn skal fortælle dig noget eller ønsker at lege med dig, så finder han eller hun dig opslugt af en telefon eller tablet, så er det ikke at være et godt eksempel.

Alle regler, du laver, vil ikke have de ønskede effekter, hvis du ikke selv er et godt eksempel.

Advarselssignaler på afhængighed

Når dit barn ikke ønsker at stoppe med at spille videospil, så vil du måske bemærke et eller flere af de følgende signaler. Hvis du tror, dit barn lider af en afhængighed af videospil, eller at hans eller hendes vaner kan føre til afhængighed, så er det på tide at handle, før situationen kommer ud af kontrol og muligvis påvirker dit barns stabilitet.

 • Dit barn viser usædvanlig bekymring for eller vigtighed af videospil, når han eller hun ikke spiller. Han eller hun taler kun om spillet.
 • Når dit barn ikke spiller, har han eller hun humørsvingninger, er modløs, viser aggressivitet, er ked af det eller offensiv.
 • Dit barn dedikerer mere og mere tid til at spille videospil.
 • Dit barn mister interesse i at lege med andre børn, hans eller hendes hobbyer eller i at socialisere med venner. Han eller hun bliver isoleret fra social interaktion.
 • Når du prøver at stoppe eller mindske tiden, dit barn bruger på at spille videospil, har du ikke succes.
 • Dit barn indser ikke mængden af tid, de bruger på at spille, eller også lyver de omkring det.
 • Dit barn sover og spiser ikke og bliver uhygiejnisk for at kunne bruge mere tid på at spille.
 • Dit barn får dårligere karakterer og viser ikke interesse i skolen. At spille nogle få minutter, før man skal lave lektier, bliver til flere timer med spil uden pauser.
 • I stedet for at imødekomme noget svært, bruger dit barn al sin energi på spillet. Han eller hun ønsker ikke at snakke, diskutere eller håndtere problemer. Videospillet bliver en flugt fra virkeligheden.

Hvad bør jeg gøre, hvis mit barn ikke vil stoppe med at spille videospil?

Venner spiller videospil sammen

Når dit barn ikke ønsker at stoppe med at spille videospil, bliver du nødt til at tage de nødvendige forbehold.

Hav dog i baghovedet, at diskussioner eller begrænsninger ikke nødvendigvis er mere effektive end et kompromis eller fælles aftale. Forhandling er den bedste måde at etablere klare græner og regler på. Husk også altid at genbekræfte disse regler og grænser med kærlighed.

Metoder til at hjælpe dit barn med at begrænse deres tid, de bruger på at spille videospil

 • Fjern enheden eller computeren fra dit barns værelse. Sæt den på et fælles område, hvor du nemt kan holde øje med den.
 • Forsikr dig, at tid til videospil først er efter, at man har lavet lektier og udført andre huslige pligter.
 • Bliv enig om mængden af tid, som dit barn må bruge på at spille videospil. Du kan vælge at begynde med en lidt mindre fast tidsperiode, som du derefter gradvist kan mindske, som tiden går.
 • Lad dit barn vide, når han eller hun har 15 minutter tilbage, derefter 10 minutter og til sidst 5 minutter tilbage. Dette vil sikre, at dit barn ikke bliver overrasket, når tiden er gået.
 • Lær dit barn, hvordan man gemmer spillet. Efter at have brugt meget tid og en stor indsats på at komme igennem en bestemt del, kan det være svært for dit barn at lægge spillet væk, så det er meget vigtigt at gemme det ved hvert stadie.
 • Begræns, hvilke spil dit barn må spille. Hold øje med anbefalingerne, med hensyn til alder og vold.
 • Opmuntr dit barn til at deltage i andre aktiviteter. Dette inkluderer at dyrke sport, deltage i sociale aktiviteter eller klubber, lave kunst osv.
 • Start familieaktiviteter. Brug tid sammen med dine børn. Du kan spille brætspil, tage i parken eller endda spille videospil sammen. Familietid brugt sammen er meget vigtigt.
 • Gør det klart og tydeligt, hvad konsekvenserne er, hvis man ikke formår at overholde begrænsningerne eller reglerne. For eksempel kan en straf være en times mindre spil eller en dag uden at spille nogen spil overhovedet. Husk at være striks med disse konsekvenser.

Afsluttende refleksion om behovet for at stoppe med at spille

Hvis situationen ikke bliver bedre, efter at være blevet enig om nogle begrænsninger, har dit barn måske en afhængighed af videospil. Den bedste løsning i dette tilfælde er at gå til en specialist for at få hjælp. 

Der kan være seriøse bivirkninger ved en afhængighed af videospil både i det korte og det lange løb. Det kan påvirke en persons fysiske, følelsesmæssige og mentale helbred. Som forældre bliver vi nødt til at hjælpe vores børn med at komme over dette problem. Vores børns sikkerhed og helbred afhænger af tilstrækkelig opmærksomhed fra forældre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.