Fem tips til at forebygge hysterianfald hos børn

Hysterianfald er en del af børns følelsesmæssige udvikling. De opstår, fordi børn begynder at føle følelser, de ikke kender og som de ikke kan kontrollere. Det gode er, at du kan hjælpe dine børn ved at undgå situationer, der udløser dem.
Fem tips til at forebygge hysterianfald hos børn

Written by Thady Carabaño

Last update: 26 august, 2022

Fra en alder af 2 til 5 kan ethvert barn opleve hysterianfald. Disse udbrud af vrede og frustration får forældrene til at føle sig skyldige, og fylder dem med tvivl. Det er dog muligt at hjælpe dem med at forhindre hysterianfald hos børn.

Ideelt set bør du undgå situationer, der udløser disse udbrud. Nogle gange kan det virke for dig, og andre gange vil det ikke. Under alle omstændigheder bør du ikke fortvivle. At være rolig er nøglen til at løse problemet.

hysterianfald hos barn

Fem tips til at forebygge hysterianfald hos børn

Hysterianfald hos børn er et resultatet af deres følelsesmæssige udvikling. Børn begynder på et tidspunkt i deres udvikling at føle, genkende og udtrykke følelser som vrede eller frustration. Selvom de vil kunne lære at styre disse følelser senere, ved de som helt unge stadig ikke, hvordan de skal håndtere dem på en god måde.

Fra en alder af to år begynder børn også at føle sig selvstændige. De indser, at det, de ønsker, ikke altid matcher hvad deres forældre vil have dem til at gøre. Hysterianfald opstår netop fordi de ønsker at indføre deres helt nye “vilje” og de begynder derfor at teste deres forældre.

For det tredje skal du forstå, at hysterianfald er mere almindelige hos nogle børn end de er hos andre andre. Hvert barn har sit humør, som vil markere, hvordan de reagerer på de følelser, de føler. Selv søskende, der er opvokset på samme måde, kan have forskellige slags anfald.

En oprørt pige med hendes forældre.

Her er fem grundlæggende tips til forebyggelse af hysterianfald hos børn. Vi håber du kan sætte dem i praksis, før dit barn lader sig blive båret væk af deres følelser.

Læs mere om børneopdragelse her: Fysisk afstraffelse af børn skader dem

1. Undgå unødig modstand for at undgå hysterianfald hos børn

Der er ting, som dit barn bare “skal gøre” eller “ikke kan gøre.” Men vurder om det er nødvendigt for dem at “gøre det” eller “ikke gøre det” på et hvilket som helst tidspunkt. Måske kan du lade dem “være i kontrol” i et par minutter, og derefter gøre hvad du bad dem om.

Et eksempel kan være, at det er vinter, så dit barn skal have en frakke på. Barnet nægter. Hvis du blot kan vente et par minutter, før de skal tage deres frakke på, hvorfor presse dem til at tage den på nu?

Når du skubber dem op i et hjørne, eksploderer de, fordi de ikke har nogen anden mulighed. Lad dem “bestemme” i et par minutter ikke at tage deres frakke på. Så, når de begynder at have det rigtig koldt, kan de tage deres jakke på.

2. Forvent frustrerende situationer

Hvis du har en lang dag med masser af ærinder, som du bliver nødt til at gøre med dit barn, skal du forberede dig. Tag noget legetøj, vand og snacks med dig. En lang dag med kedelige aktiviteter kan føre til et hysterianfald.

Hvis de laver noget, som de godt kan lide, såsom at lege i parken, men det er på tide at tage hjem, bør du fortælle dem på forhånd, at I bliver nødt til at forlade parken snart. Undgå at overraske dem ved pludselig at skulle hjem.

Børn leger i parken.

Nogle gange forårsager vi hysterianfald hos børn, fordi vi udsætter dem for unødigt stress, i situationer, som de ikke forstår eller ikke kan lide. Nogle forældre indser først, at de kunne have undgået situationen, efter at deres barn er midt i et anfald.

3. Pas på med ordet “nej” hvis du vil undgå hysterianfald hos børn

Forældres fortsatte brug af ordet “nej” forårsager mange hysterianfald. Forældrenes afvisning fører til oprør. Vurder hvornår du kan sige “ja”. Vurder også, hvornår du kan tilbyde et acceptabelt alternativ, i stedet for kun at sige “nej” .

Der er indlysende situationer, hvor du skal sige “nej.” Hvis barnet for eksempel stikker en metallisk genstand ind i en stikkontakt, er “nej” naturligvis ikke til diskussion.

Men ikke alle situationer er så ekstreme eller farlige. Vurdere de situationer, hvor du kan overgive dig til deres ønsker.

4. Indstil klare og rimelige grænser

Længe før et et hysterianfald opstår, skal du fastsætte de grænser, som børn skal respektere, og som de skal lære at tilpasse sig.

Ligesom du ikke kan styre alt, hvad barnet gør eller prøver, fordi overdreven kontrol forhindrer deres ønske om at eksperimentere med deres uafhængighed, kan du heller ikke give dem for meget frihed. Børn skal vide, at der er grænser, som de ikke bør krydse, og at hvis de gør det, er de konsekvenser for deres handlinger.

5. Du bør sikre at deres fysiske behov er stillet

Selvom hysterianfald hos børn er følelsesmæssige udbrud, kan de være forårsaget af fysiske lidelser. Et barn, der er ikke har fået deres frokost eller middagslur i tide, kan have et hysterianfald, fordi de ikke ved hvordan de skal styre eller kommunikere deres fysiske ubehag.

En mor der trøster sin datter.

Derfor er rutiner dine allierede. Sørg for at respektere deres lur, måltider, snacks og toilet-rutiner. Denne regelmæssighed får dit barn til at føle sig tryg og giver den hvile og tilfredshed, de har brug for. På denne måde undgår du at udløse hysterianfald, der er relateret til fysisk ubehag.

Når et hysterianfald begynder

På trods af at have fulgt alle disse anbefalinger, kan der stadig opstå hysterianfald hos børn. Det første, du skal gøre, er at forholde dig rolig. At blive oprørt vil kun gøre tingene værre.

Normalt overrasker hysterianfald børnene selv, på grund af alle de følelser, de føler. Således er det vigtigt, at du sørger for, at de ikke skader sig selv eller andre mens de oplever deres hysterianfald. Dit barn vil have brug for din hjælp til at blive rolig igen.

Tal langsomt og med en meget lav stemme. Forklar dem, hvad der sker med dem, hvad er din position er, og bede dem om at tage det med ro. Undgå at give dem, hvad de spørger efter, fordi det giver dem den forkerte besked om, at de kan få det, de vil have, med et hysterianfald.

Hvis du er på et offentligt sted, vil nogen sandsynligvis fortælle dig at du skal ignorere dit barn, eller endda straffe dem. Vi gentager dog, at du bør ikke være opmærksom på disse meninger, fordi hysterianfald hos børn repræsenterer en følelsesmæssig overreaktion.

Hvis du ignorerer eller fysisk afstraffer dit barn midt i et hysterianfald, vil det ikke gøre noget godt for situationen. Hvis du gør dette, lærer du dem kun at det, at undertrykke deres følelser, vil altid have alvorlige konsekvenser.

Dit barn har brug for dig til at falde til ro, så nægt dem ikke din kærlighed.

It might interest you...
Lær dit barn, hvad det skal gøre, hvis det bliver væk
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Lær dit barn, hvad det skal gøre, hvis det bliver væk

Børn i alderen 3-5 år er nysgerrige og det kan ske de bliver væk fra dig. Lær dem, hvad der skal gøre, hvis det skulle ske og de har brug for hjælp...  • Eresmama.com Las etapas del desarrollo emocional del niño [Online] Available at: eresmama.com/las-etapas-del-desarrollo-emocional-del-nino/
  • Eresmama.com Establecer límites en la educación de los niños [Online] Available at: eresmama.com/establecer-limites-la-educacion-los-ninos/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.