Diatomit til fødevarer: Hvad bruges det til?

Diatomit til fødevarer er blevet populært som et tilskud, der støtter fordøjelses-, knogle- og hjertesundheden. Hvad siger videnskaben om det?
Diatomit til fødevarer: Hvad bruges det til?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Diatomit er pulver, der er fremstillet af cellevæggene i mikroskopiske skeletter af alger eller vandorganismer. Der findes både diatomit industriel brug og diatomit til fødevarer.

Sidstnævnte distribueres som kosttilskud, da det menes at hjælpe med at fjerne giftstoffer, tungmetaller og andet affald fra kroppen. Desuden er det forbundet med sundere knogler og hjerte-kar-sundhed. Er der nogen dokumentation for disse fordele, og er det sikkert at indtage? I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om det.

Diatomit til fødevarer

Diatomit til fødevarer indeholder mellem 0,5 % og 2 % krystallinsk silica. Dette er, hvad der adskiller den fra diatomit til industriel brug, som består af mere end 60 % krystallinsk silica, en mængde, der er giftig for mennesker og dyr.

Som forklaret i en oversigt, der er delt i The Journal of Nutrition, Health and Aging , bruges silica som et fødevaretilsætningsstof, og specifikt som et antiklumpningsmiddel. I drikkevarer og produkter giver det mulighed for klarhed og viskositetskontrol. Det er også et hjælpestof, der bruges til fremstilling af lægemidler og vitaminer.

Diatomit til brug i fødevarer er godkendt af Food and Drug Administration (FDA) og United States Department of Agriculture (USDA).

I øjeblikket fås denne ingrediens i pulverform og i flydende form under tryk og anvendes i gårde, haver, bygninger og i fødevarer til mennesker og kæledyr. For at være mere præcis er det muligt at finde følgende formater af produktet:

  • Granuleret: Tilgængelig i pulverform, egnet til menneskeføde, da det indeholder mindre end 1% krystallinsk silica.
  • Formalet eller mikroniseret: Dette er den form, der normalt anvendes i insektmidler.
  • Brændt: Fremstillet ved varmebehandling. Det bruges til filtrering af væsker og sprængstoffer. Dette er den industrielle type.
Silica

Det er en del af mange dagligdags produkter, men den høje koncentration er giftig som menneskeføde.

Hvad bruges diatomit til fødevarer til? Potentielle fordele

Silica – det vigtigste aktive stof i diatomit – er en vigtig bestanddel af menneskelige ledbånd, brusk og muskler. Det spiller også en vigtig rolle i planters vækst og udvikling.

Desuden er det effektivt som insektmiddel. Som det fremgår af forskning, der er beskrevet i Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, forårsager silica i denne ingrediens dehydrering af insektet, hvilket gør det lettere at udrydde det.

Som kosttilskud siges diatomit imidlertid at have flere sundhedsmæssige fordele. Mange af disse anvendelser stammer dog fra anekdotiske beviser, da der ikke er gennemført kliniske forsøg af høj kvalitet til at bekræfte de påståede virkninger. Så hvad er disse anvendelser?

Virkninger på kroppens afgiftning

En af de mest populære fordele ved diatomit i fødevarer har at gøre med kroppens afgiftning. Ifølge fortalerne kan dette tilskud rense fordøjelseskanalen, optimere leverfunktionen og stimulere udskillelsen af toksiner.

På trods af disse påstande er der ingen afgørende forskning om emnet. Mens industriel diatomit har vist sig at hjælpe med at fjerne tungmetaller fra vand, er der ingen beviser for, at det samme gælder for diatomit til fødevarer.

Kun en lille undersøgelse i The American Journal of Clinical Nutrition rapporterede, at silica kan bidrage til at fjerne tungmetaller som aluminium og i den forbindelse begrænse deres tilgængelighed i mave-tarmkanalen. Der er dog behov for flere beviser.

Virkninger på knoglesundheden

Fortalere af diatomit hævder, at det er et godt supplement til at passe på knogler og leds sundhed. De argumenterer for dette på grund af indholdet af silica, som er et gavnligt mineral for knogler og bindevæv.

En undersøgelse delt i The Journal of Nutrition, Health and Aging beskriver, at den uoxiderede form af silica beskytter knoglesundheden og hjælper med at forhindre tab af knogletæthed. Silicaen i diatomit absorberes dog ikke godt, så det er usandsynligt, at den har denne fordel.

Virkninger på kolesterolniveauet

I en lille undersøgelse, der blev rapporteret i European Journal of Medical Research, blev deltagerne suppleret med diatomit for at sænke kolesterolniveauet. De tog 250 mg af produktet tre gange om dagen i otte uger.

Efter denne periode observerede forskerne fordele. For at være mere præcis blev der fundet et fald på 13,2 % i dårligt kolesterol eller LDL og triglycerider. Desuden var det også forbundet med en stigning i det gode kolesterol eller HDL.

I betragtning af undersøgelsens alder og det lave antal deltagere er der behov for flere beviser, før disse virkninger kan bekræftes.

Kolesterol i blod

Muligheden for, at dette stof reducerer kolesteroltallet, eksisterer, men der er ingen større videnskabelige undersøgelser, der kan bekræfte det.

Andre mulige virkninger af diatomit til fødevarer

Som kosttilskud er diatomit forbundet med andre mulige sundhedsmæssige virkninger. Der er dog tale om teoretiske påstande, da de endnu ikke er understøttet af videnskabelige beviser.

Sådanne fordele omfatter følgende:

Formater og doser af diatomit

Diatomit kan indgå i kosttilskud og medicin. Det findes også i hudplejeprodukter og ernæringstilskud til kæledyr. Det kan findes i nogle former for tandpasta, skrub, fødevarer og drikkevarer.

Doseringen har en tendens til at variere. Generelt varierer den fra 1,5 til 3 gram pr. dag.

Under alle omstændigheder er det bedst at følge producentens anvisninger. Når det er muligt, bør disse kosttilskud tages under lægeligt tilsyn.

Produktsikkerhed og kontraindikationer

Diatomit til fødevarer er generelt sikkert. Så længe det indtages moderat, udgør det normalt ikke nogen risiko.

Man skal dog passe på ikke at indånde støvet. Dette skyldes risikoen for silikose, en betændelse og ardannelse i lungerne, som opstår ved indånding af krystallinsk silica.

På grund af manglende forskning bør dette produkt ikke anvendes af gravide eller ammende kvinder. Det bør heller ikke anvendes til børn eller patienter med kroniske sygdomme.

Hvad skal man huske?

Diatomit til fødevarer er blevet forbundet med gavnlige virkninger på kroppen, såsom afgiftning og sænkning af kolesterol. Der findes dog ingen endegyldige undersøgelser om dette emne.

Derfor bør disse kosttilskud anvendes med forsigtighed. De bør under ingen omstændigheder erstatte en medicinsk behandling.

Det kan interessere dig ...
Sådan undgår du huller i tænderne
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan undgår du huller i tænderne

Ud over at bruge naturlige middler, skal du også jævnligt gå til tandlægen og generelt holde en god mundhygiejne, hvis du vil forhindre huller i tæ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martin KR. The chemistry of silica and its potential health benefits. J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr;11(2):94-7. PMID: 17435951.
  • Hosseini SA, Bazrafkan S, Vatandoost H, Abaei MR, Ahmadi MS, Tavassoli M, Shayeghi M. The insecticidal effect of diatomaceous earth against adults and nymphs of Blattella germanica. Asian Pac J Trop Biomed. 2014 May;4(Suppl 1):S228-32. doi: 10.12980/APJTB.4.2014C1282. PMID: 25183087; PMCID: PMC4025297.
  • Danil de Namor AF, El Gamouz A, Frangie S, Martinez V, Valiente L, Webb OA. Turning the volume down on heavy metals using tuned diatomite. A review of diatomite and modified diatomite for the extraction of heavy metals from water. J Hazard Mater. 2012 Nov 30;241-242:14-31. doi: 10.1016/j.jhazmat.2012.09.030. Epub 2012 Sep 24. PMID: 23062514.
  • Jugdaohsingh R, Reffitt DM, Oldham C, Day JP, Fifield LK, Thompson RP, Powell JJ. Oligomeric but not monomeric silica prevents aluminum absorption in humans. Am J Clin Nutr. 2000 Apr;71(4):944-9. doi: 10.1093/ajcn/71.4.944. PMID: 10731501.
  • Jugdaohsingh R. Silicon and bone health. J Nutr Health Aging. 2007 Mar-Apr;11(2):99-110. PMID: 17435952; PMCID: PMC2658806.
  • Wachter H, Lechleitner M, Artner-Dworzak E, Hausen A, Jarosch E, Widner B, Patsch J, Pfeiffer K, Fuchs D. Diatomaceous earth lowers blood cholesterol concentrations. Eur J Med Res. 1998 Apr 8;3(4):211-5. PMID: 9533930.
  • Hughes JM, Weill H, Checkoway H, Jones RN, Henry MM, Heyer NJ, Seixas NS, Demers PA. Radiographic evidence of silicosis risk in the diatomaceous earth industry. Am J Respir Crit Care Med. 1998 Sep;158(3):807-14. doi: 10.1164/ajrccm.158.3.9709103. PMID: 9731009.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.