Opskrift på knoglebouillon og dens sundhedsmæssige fordele

Vi vil vise dig, hvad du skal vide for at tilberede knoglebouillon af højeste kvalitet og dermed sikre et optimalt ernæringsmæssigt bidrag.
Opskrift på knoglebouillon og dens sundhedsmæssige fordele
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Knoglebouillon er en af de mest populære opskrifter i øjeblikket, og det kan give mange sundhedsmæssige fordele. Det kan spises alene eller bruges til at tilberede andre mere komplekse retter.

Vi vil vise dig en enkel opskrift, så du kan få mest muligt ud af din bouillon og undgå kommercielle versioner, som ikke altid er af høj kvalitet.

Hvordan tilberedes knoglebouillon?

Bouillon hældes op i glas

Tilbered knoglebouillon ved lav varme for at opnå det bedste resultat.

For at opnå den bedste smag og en højere koncentration af næringsstoffer anbefales det at bruge forskellige sorter af knogler. Det er bedst at kombinere marv med oksehaler, knogler og fødder. Det er også muligt at bruge nogle krydderier eller aromatiske urter.

I så fald vil bouillonen kunne give antioxidanter af høj kvalitet, som er afgørende elementer for at bevare en god sundhedstilstand. Tag det til efterretning og tilbered denne bouillon derhjemme.

Ingredienser

Hvis du vil tilberede en udsøgt knoglebouillon, skal du bruge følgende ingredienser:

  • 4 liter vand
  • 2 spiseskefulde æblecidereddike
  • 2 kilo dyreknogler
  • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde

  1. Læg alle ingredienserne i en stor slow cooker.
  2. Varm indholdet af slow cookeren op til kogepunktet.
  3. Sænk varmen, og kog i 12 til 24 timer, mens du rører rundt af og til. Det er vigtigt at bemærke, at jo længere kogetiden er, jo fyldigere bliver resultatet ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt.
  4. Lad bouillonen køle af til sidst.
  5. Fjern de faste rester, og overfør bouillonen til en stor beholder. Det er muligt at opbevare den i portioner på ca. en liter, så den kan opbevares i længere tid. I dette tilfælde er det tilrådeligt at sørge for, at den er vakuumpakket for at undgå bakterievækst indeni.

Fordele

Til at starte med skal det bemærkes, at knoglebouillon er en fremragende kilde til kollagen. Dette protein er det, der er mest af i den menneskelige krop og indgår i næsten alle væv.

Det er blandt andet ansvarligt for at give elasticitet og kontraktilitet til muskler. Det er især vigtigt, når der opstår en sportsskade for at fremskynde genopretningen. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Amino Acids bekræfter dette.

Knoglebouillon indeholder også en høj mængde vitaminer og mineraler. Calcium, magnesium, kalium og fosfor skiller sig ud. Blandt dem alle vil vi nævne virkningen af magnesium. Dette element er nøglen til at få en god nattesøvn. Det har vist sig at forbedre søvnkvaliteten og endda at udøve synergistiske virkninger med andre elementer som melatonin.

Men det er ikke alt. Knoglebouillon indeholder proteiner af høj biologisk værdi. Disse næringsstoffer er afgørende for at forebygge problemer i forbindelse med mager masse, såsom sarkopeni. Der er behov for et indtag på mindst 0,8 gram pr. kg vægt hos stillesiddende personer.

Hos sportsfolk kan behovet øges op til 2 gram pr. kg vægt. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Knoglebouillon i glaskrukke

Knoglebouillon kan indtages alene eller som basis for andre retter.

Du er måske også interesseret i: Hvad er Pho-suppe, og hvad er dens fordele?

Knoglebouillon med fiskeben

Det er også muligt at inkorporere fiskeben i knoglebouillon. Disse giver ikke kun kollagen og protein, men er også en god kilde til calcium og jod. Dette mineral er vigtigt for at sikre, at skjoldbruskkirtlen fungerer korrekt, Det er et organ, der modulerer energiforbruget og kan opleve ændringer på grund af en defekt eller overskud i produktionen af hormoner.

Når dette sker, oplever folk en række symptomer, der kan kompromittere deres sundhedstilstand og humør. Derfor er det vigtigt at dække behovet for essentielle mikronæringsstoffer for at forebygge sygdomme, der kan skyldes en dårlig kost.

Knoglebouillon: Et produkt af høj kvalitet, der er godt for dit helbred

Som du har set, er knoglebouillon et produkt af høj kvalitet, der er godt for dit helbred. Det er dog altid tilrådeligt at tilberede det hjemme. På den måde undgår du brugen af mange kunstige tilsætningsstoffer som f.eks. konserveringsmidler, der kan skade kvaliteten.

Det er vigtigt altid at bruge forskellige knogler og sikre en langsom tilberedningsproces for at udvinde så mange næringsstoffer som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.