Disse fødevarer bliver aldrig forældede

Selv om mange af de produkter, vi ser i butikkerne, har en udløbsdato eller sidste anvendelsesdato, er der nogle fødevarer, der ikke påvirkes af tidens gang.
Disse fødevarer bliver aldrig forældede
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vidste du, at nogle fødevarer bliver aldrig forældede? Vi kigger altid på udløbsdatoen på fødevarer, så de holder længere, og vi ikke ender med at smide dem ud. Når alt kommer til alt, kan indtagelse af produkter, når de er forældede, påvirke deres organoleptiske kvaliteter negativt.

Det farligste er dog, at selve fødevaren kan udvikle mikroorganismer, som kan bringe forbrugerens sundhed i fare.

I denne artikel fortæller vi dig om de fødevarer, der aldrig bliver forældede!

Hvilke fødevarer bliver aldrig forældede?

Alle letfordærvelige fødevarer bør have en udløbsdato, men kun få produkter holder længere end denne dato. Der findes “udgåede” fødevarer, som du kan spise, fordi de i virkeligheden er mange år om at blive fordærvet.

Udløbsdatoen angiver, hvilke produkter der er meget letfordærvelige og har en mikrobiologisk risiko: Råt og tilberedt kød og fisk samt frugt og grøntsager. Når disse produkter har overskredet udløbsdatoen, bør du ikke spise dem.

Fødevarer, der er i dårlig stand eller fordærvet, kan medføre sundhedsrisici og kan endda indeholde skadelige bakterier, hvilket en artikel offentliggjort i tidsskriftet Clinical Microbiology Reviews bekræfter. De nævner de mest almindelige symptomer på forgiftning med salmonella, som er en bakterie, der findes i råt kød.

Alternativt har produkter, der er mere holdbare og stabile, en sidste anvendelsesdato. Når de har passeret denne dato, har de sandsynligvis mistet en del af deres egenskaber. De kan smage lidt råddent, have mindre aroma, ændret konsistens osv., men der er ingen mikrobiologisk risiko.

Der er dog nogle fødevarer, som vi kan opbevare i lang tid, så længe vi opbevarer dem korrekt. Lad os se nærmere på, hvilke disse er:

1. Salt

Salt er et naturligt konserveringsmiddel, og vi bruger det til saltlage eller til at salte fødevarer. Af den grund udløber det ikke. Hjemme kan vi desuden også bruge det til at konservere fødevarer som fisk og kød.

Du bør dog være forsigtig med, hvor meget salt du indtager, da det er let at overskride den anbefalede daglige dosis (2,8 gram) Mange fødevarer er tilsat salt, og det bør vi huske på.

Person tilsætter salt til mad

2. Ris

Hvide ris kan bevare deres næringsindhold og smag i 30 år, hvis vi opbevarer dem i lufttætte beholdere ved temperaturer under 5°C. Fuldkornsris holder dog ikke så længe. De kan holde sig omkring 6 måneder på grund af de naturlige olier, som vi finder i klidlaget.

Du er måske også interesseret i: Hvor vigtig er udløbsdatoen på madvarer?

3. Sojasovs: Nogle fødevarer bliver aldrig forældede

For at sojasovs (næsten) holder evigt, skal du opbevare den uden at bryde forseglingen. Når det er sagt, hvis du åbner flasken, kan saucen holde sig i flere år i dispenseren. Det skyldes dens saltindhold. Som vi nævnte ovenstående, er salt et konserveringsmiddel.

4. Mørk chokolade

Mørk chokolade kan holde sig ret længe, så længe du opbevarer det tørt og friskt og ikke udsætter det for varmeændringer. Mørk chokolade er en gavnlig fødevare, da det indeholder biologisk aktive komponenter, som f.eks. flavonoider. Disse beskytter dit hjerte, ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet for Aktuel medicinsk kemi.

Uanset hvad skal du spise denne fødevare som en del af en sund og varieret kost. Du kan spise et stykke mørk chokolade regelmæssigt uden problemer, så længe du vælger sorter med et indhold af ren chokolade på over 80%.

5. Tørrede bælgfrugter

Tørrede bælgfrugter kan have en ubegrænset holdbarhed. Det skyldes den tørringsproces, som de gennemgår, hvor de mister deres vand. De kan dog blive hårde med tiden, og i så fald skal man blot koge dem i længere tid.

6. Sukker: Nogle fødevarer bliver aldrig forældede

Når vi opbevarer sukker på et tørt sted uden hårde temperaturer, kan det holde sig ret længe. Bakterierne koloniserer det ikke, da det ikke har et højt vandindhold. Hvis sukkeret stivner og danner klumper, er det nok at opvarme det i mikrobølgeovnen ved lav temperatur i et eller to minutter.

7. Drikkevarer med et højt alkoholindhold

Spiritusbaserede drikkevarer med et højt alkoholindhold, som f.eks. vodka, rom, whisky, gin eller tequila, kan holde sig længe under gode forhold, så længe du ikke åbner flasken og holder dem uden for direkte sollys. Den eneste ulempe er, at de kan miste en smule af deres smag.

Stærk spiritus er eksempler på, at nogle fødevarer aldrig bliver forældede

8. Krydderier

For at sikre, at krydderier holder længere skal du opbevare dem i krystalglas, der er lufttætte. Det er dog ikke en god idé at opbevare dem i lang tid, da de mister deres duft og smag.

9. Kaffe

Normalt kommer kaffe malet i uigennemsigtige poser, så det holder sig længere – i måneder og endda år efter udløbsdatoen. Du bør opbevare det langt væk fra sollys og fugt, og du bør ikke opbevare det i køleskabet, da det kan miste sin aroma.

10. Honning: Nogle fødevarer bliver aldrig forældede

Honning er den eneste fødevare, der virkelig holder evigt, fordi bierne skaber et produkt med et højt syreindhold og lidt fugtighed. Efter nogen tid kan det krystallisere, men det påvirker ikke dets kvalitet eller sikkerhed.

11. Eddike

Svarer til salt, eddike er et naturligt konserveringsmiddel som vi kan opbevare i lang tid på grund af dets naturlige syre. Det er også med til at konservere andre fødevarer.

12. Olivenolie

Dette er et andet eksempel på fødevarer, der aldrig bliver forældede. Vi kan opbevare det i to eller tre år på et tørt sted, men det kan miste sine organoleptiske egenskaber.

Nogle fødevarer bliver aldrig forældede

Selv om mange af de produkter, vi ser i butikkerne, har en udløbsdato eller sidste anvendelsesdato, er der nogle fødevarer, der ikke påvirkes af tidens gang. Det er dog nødvendigt at opbevare dem under passende temperatur- og fugtighedsforhold.

Det kan interessere dig ...
Skal jeg opbevare æg i eller udenfor køleskabet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skal jeg opbevare æg i eller udenfor køleskabet?

Skal du opbevare æg i eller udenfor køleskabet? Det er bedst at opbevare dem i køleskabet. I denne artikel forklarer vi hvorfor.  • Crump JA., Sjolund Karlsson M., Gordon MA., Parry CM., Epidemiology, clinical presentation, laboratory diagnosis, antimicrobial resistance and antimicrobial management of invasive salmonella infections. Clin Microbiol Rev, 2015. 28 (4): 901-37.
  • Sánchez M., Romero M., Gómez Guzmán M., Tamargo J., et al., Cardiovascular effects of flavonoids. Curr Med Chem, 2019. 26 (39): 6991-7034.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.