Dorian Gray-syndrom: Hvad er årsagen til denne dysmorfi?

Hvis du er overdrevent bekymret for dit udseende og er bange for at ældes, lider du måske af Dorian Gray-syndrom.
Dorian Gray-syndrom: Hvad er årsagen til denne dysmorfi?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Hver enkelt person ser det på forskellig vis, men ingen kan lide at blive gammel. Det sociale pres for at forblive evigt ung omgiver os konstant. Nogle mennesker accepterer og elsker deres udseende, selv med deres ufuldkommenheder og på alle stadier af livet. Andre udvikler maladaptive symptomer. Det er kendt som Dorian Gray-syndrom.

Selv om det ikke er med i de vigtigste diagnostiske manualer for psykologi og psykiatri, påvirker dette fænomen mange mennesker. Faktisk anslås det, at ca. 3 % af befolkningen lider af det.

Dette syndrom er kendetegnet ved en overdreven optagethed af kropsbilledet og en stærk afvisning af at blive gammel. Og selv om vi forbinder det med det kvindelige køn, lider mænd også af det.

Hvad er Dorian Gray-syndrom?

Dorian Gray-syndromet er et sociokulturelt og psykologisk fænomen, der er forbundet med presset for at bevare et ungt og attraktivt udseende. Syndromet blev første gang beskrevet i 2000 af psykiatere Burkhard Brosig, Joerg Kupfer, V. Niemeier og Uwe Gieler i deres essay The Dorian Gray Syndrome.

Det sære navn er relateret til Oscar Wildes roman “Billedet af Dorian Gray“, hvor hovedpersonen sælger sin sjæl for at bevare den evige ungdom. Det er inden for denne ramme af forfængelighed, umodenhed og skønhed, at lidelsen udvikler sig.

Ældre mand styrketræner og repræsenterer Dorian Gray-syndrom

Vi kan således sige, at det er en erhvervet lidelse (en lidelse, som vi ikke er født med, men som opstår på grund af de sociokulturelle normer, der fokuserer på fysisk udseende).

Det er dog ikke alle mennesker, der har de samme reaktioner eller udløser disse typer symptomer. Mennesker med et lavere selvværd og personer, der baserer deres selvværd på deres udseende, er mest sårbare.

Hovedkarakteristika

For at forstå Dorian Gray-syndrom skal vi se på dets tre hovedaspekter:

Ændring af kropsopfattelsen

Mennesker med dette syndrom er overdrevent bekymrede for deres fysiske udseende. De er virkelig rædselsslagne for grimhed eller kropsdeformation og gennemgår deres udseende igen og igen på jagt efter ufuldkommenheder for at behandle dem.

Det er almindeligt, at der opstår symptomer på kropsdysmorfisk orden, hvor de i overdreven grad lægger vægt på og forvrænger opfattelsen af et kropsområde, der anses for at være ekstremt ubehageligt og uproportioneret, når det i virkeligheden ikke er det.

For at bevare skønhed og et ungdommeligt udseende tyer de til alle former for hjælpemidler og behandlinger samt overdreven brug af medicin. F.eks:

  • Midler til hårvækst.
  • Medicin mod erektil dysfunktion.
  • Medicin mod fedme og til andre æstetiske formål (f.eks. til at forynge huden eller øge muskelmassen).
  • Kosmetisk dermatologi.
  • Kosmetisk kirurgi.
  • Overdreven brug af diæter og fysisk træning.

Narcissistisk personlighed

Der er en tendens til narcissisme i jagten på evig ungdom og et attraktivt og perfekt fysisk udseende.

Desuden kan personen føle sig overlegen i forhold til andre i forskellige henseender, være forfængelig, mene, at han/hun fortjener en bedre behandling, eller at han/hun har flere rettigheder end andre. Kort sagt er der tale om en stor grad af hedonisme og misforstået overdrevet selvværd.

Afvisning af at blive gammel og modne

Kvinde med kirurgiske værktøjer foran sig

En tredje komponent er afvisningen af aldring, både fysisk og psykologisk. Personer med Dorian Gray-syndrom gør alt for at undgå aldringens hærgen på kroppen og frygter dybt at se ældre og nedslidte ud.

På den anden side viser de en modvilje mod at modnes og fortsætter med at antage barnlige holdninger og adfærd. Kort sagt afviser de ethvert aspekt, der kan betragtes som modent.

Hvordan håndterer man Dorian Gray-syndrom?

Kort sagt har disse mennesker et forvrænget og urealistisk negativt syn på deres fysiske billede, er ekstremt bekymrede over deres udseende og nægter at acceptere deres egen aldring. Selv om det kan virke som et overflødigt og uvæsentligt syndrom, er sandheden, at det kan have alvorlige konsekvenser.

Overdreven og vilkårlig brug af medicin og kosmetisk behandling kan forårsage betydelige sundhedsskader. Der er også betydelige psykologiske lidelser. Faktum er, at aldring er uundgåelig, og uanset hvor meget man ønsker det, kan ingen krop opnå perfektion, endsige opretholde den over tid.

Den tomhed og frustration, som dette medfører, kan således føre til konstante angstlidelser, selvdestruktiv adfærd og depressive symptomer. Faktisk er det blevet observeret, at depressive episoder og selvmordsforsøg er ret hyppige ved dette syndrom.

Af samme grund er det vigtigt, at man ved den første mistanke om at lide af dette syndrom søger professionel hjælp.

Der er nogle farmakologiske muligheder, der kan hjælpe til helbredelsesprocessen. Men grundlæggende skal du starte med intensiv psykoterapi for at hjælpe personen med sine følelser af kropsforvrængning, lavt selvværd og afvisning af modenhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Brosig, B., Kupfer, J., Niemeier, V., & Gieler, U. (2001). The” Dorian Gray Syndrome”: psychodynamic need for hair growth restorers and other “fountains of youth.”. International journal of clinical pharmacology and therapeutics39(7), 279-283.
  • Osorno, D. A. (2006). El síndrome de Dorian Gray (DGS). Revista de la Asociación Colombiana de Gerontología y Geriatría, 20(4), 971-973. http://acgg.org.co/pdf/pdf_revista_06/20-4-articulo2.pdf

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.